Το ότι η Ελλάδα είναι µία αγροτική και τουριστική χώρα κανείς δεν το αμφισβητεί. Είναι γεγονός όμως ότι οι δύο αυτοί κλάδοι στην χώρα μας, ως τώρα, δεν έχουν κατορθώσει να συνεργαστούν.

Για παράδειγμα στην Κρήτη δεν ξεπερνά το 13% η χρήση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από τους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία, που δημοσιοποίησε το 2017, το Συντονιστικό Συµβούλιο µε την επωνυµία «Φόρουµ Αγροδιατροφής – Βιοµηχανίας – Τουρισµού», στο οποίο προεδρεύει ο Γενικός Γραµµατέας Βιοµηχανίας του Υπουργείοι Οικονομίας και Ανάπτυξης Ευστράτιος Ζαφείρης.

Όπως τόνισε ο κ. Ζαφείρης στο συνέδριο του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ), «η αγροτική παραγωγή μπορεί να αλλάξει την «ποιότητα» του τουρισμού στην χώρα μας. Υπάρχει όμως μεγάλη έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των κλάδων, κάτι που εμποδίζει τον τουρίστα, που αποφασίζει να επισκεφτεί την χώρα μας, να αγοράσει ένα ελληνικό αγροτικό προϊόν.

Κάποιες προσπάθειες (όπως Ελληνικό Πρωινό, Πρωινό του Αιγαίου κ.α.) είναι μεμονωμένες και δεν μπορούν να αλλάξουν τον κανόνα».