Η διαθεσιμότητα των αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους θα αποτελέσει το «κλειδί» για την ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς τουρισμού περιπέτειας, σύμφωνα με έρευνα για τον εν λόγω είδος τουρισμού.

Ειδικότερα, ο τουρισμός περιπέτειας περιλαμβάνει περισσότερα ταξίδια προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να φτάσει στο σημείο απ ‘όπου αρχίζουν τις δραστηριότητες περιπέτειας.

Για παράδειγμα, οι τουρίστες περιπέτειας χρειάζονται διαφορετικούς τρόπους μετακίνησης, επειδή οι δραστηριότητες όπως η ορειβασία, η σπηλαιολογία, η πεζοπορία, και η ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο οργανώνονται μακριά από τις πόλεις.

Πιο ανλαυτικά προβλέπεται αύξηση 45,99% του ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας αγοράς του τουρισμού περιπέτειας κατά την περίοδο 2016-2020.

Επιπλέον, παρατηρείται αυξημένη προτίμηση για την περιπέτεια έναντι άλλων τουριστικών δραστηριοτήτων, γεγονός που θα αποτελέσει τη βασική κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της αγοράς.

Παράλληλα, ο ορισμός του τουρισμού περιπέτειας αλλάζει ραγδαία. Οι διακοπές στην παραλία ή οι τυπικές διακοπές τύπου sight-seeing χάνουν έδαφος από αγορές όπως η ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο, το σέρφινγκ, την ορειβασία βουνού ή βράχου, τη σπηλαιολογία, και τις καταδύσεις, οι οποίες εμπεριέχουν υψηλό ποσοστό κινδύνου.

Η διεθνής αγορά τουρισμού περιπέτειας είναι πιθανό να αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς κατά τη διάρκεια της περιόδου των προβλέψεων αγγίζοντας ένα μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης άνω του 46% μέχρι το 2020.

Χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, και η Ισλανδία είναι οι πιο αγαπημένοι προορισμοί τουρισμού περιπέτειας για τους διεθνείς τουρίστες. Η αύξηση του αριθμού των σπορ περιπέτειας σε αυτές τις χώρες έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερες αφίξεις τουριστών.

Η Ευρώπη κατέχει περισσότερο από το 40% του συνολικού μεριδίου της αγοράς, με μερικά από τα πιο δημοφιλή αθλήματα περιπέτειας που προσελκύουν τουρίστες στην περιοχή να περιλαμβάνουν το αλεξίπτωτο πλαγιάς, το kite surfing, και την πεζοπορία στα βουνά και στους παγετώνες.