taxi1502Ρυθμίσεις για τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών των ταξί καθώς και νέα αγορανομική διάταξη για τα ταξίμετρα προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων όπως είχε δεσμευθεί ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, στις 25 Απριλίου, μετά από συνάντηση με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ταξί και Αγοραίων (ΠΟΕΙΑΤΑ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ειδικότερα, αλλάζει ο τρόπος χρέωσης για τις περιηγήσεις των τουριστών σε σχέση με το ελεύθερο τιμολόγιο, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο των εξωφρενικών χρεώσεων εν αγνοία των πελατών. Συγκεκριμένα, για τα πρώτα 20 λεπτά θα λειτουργεί υποχρεωτικά το ταξίμετρο ενώ μετά την παρέλευση του χρόνου αυτού, το κόμιστρο καθορίζεται με ελεύθερη συμφωνία μεταξύ του πελάτη και του οδηγού, αλλά το ποσό δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 25 ευρώ ανά ώρα (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Επίσης, οι οδηγοί υποχρεωτικά θα πρέπει να διαθέτουν αποδεικτικό όπου θα αναφέρεται η έναρξη της διαδρομής, το συμφωνηθέν κόμιστρο και τα στοιχεία του επιβάτη.

Επιπλέον, αλλάζουν επίσης οι ποινές για τα “πειραγμένα” ταξίμετρα, με την επιβολή προστίμου ύψους 5.000 ευρώ για αισχροκέρδεια για τους εκμεταλλευτές των οχημάτων, καθώς και αφαίρεση αδείας και επιβολή προστίμου ύψους 20.000 ευρώ για όποιον εμπορεύεται, παραχωρεί, κατασκευάζει ή εγκαθιστά τέτοιου είδους ταξίμετρα.