Σε «Ευρωπαϊκή Πόλη του Κρασιού» για το 2018 ανακηρύχθηκε το Ρέθυμνο, όντας η πρώτη πόλη της Ελλάδας που λαμβάνει τον τίτλο και η πρώτη πόλη εκτός της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, που είναι οι ιδρυτικές χώρες του δικτύου RECEVIN.
Συγκεκριμένα, στελέχη του δικτύου παραβρέθηκαν το περασμένο Σάββατο στο Ρέθυμνο, όπου έγινε η τελετή βράβευσης του Ρεθύμνου με το βραβείο «Διόνυσος», με το οποίο αποδέχθηκε την ευθύνη να διοργανώσει εκδηλώσεις και δράσεις αφιερωμένες στο κρασί. Το αίτημα προς το δίκτυο Recevin έγινε μετά από πρόταση του Συμβούλου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Γεώργιου Ασωνίτη, ο οποίος έκρινε πως το Ρέθυμνο μπορεί να διεκδικήσει μία τέτοια «ευθύνη». Ο κ. Ασωνίτης το πρότεινε στην Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, που με τη σειρά του συνεργάστηκε με το δήμο Ρεθύμνου και κατατέθηκε ο φάκελος.
Μάλιστα, παραχωρήθηκε και συνέντευξη τύπου, όπου ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης υποδέχθηκε τους ομολόγους του δημάρχους και στελέχη του δικτύου, ευχαριστώντας τους για την τιμή που έγινε στο Ρέθυμνο και υποσχόμενος ότι η πόλη θα δώσει τον καλύτερό της εαυτό, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του τίτλου.
ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΘΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ
Την υπόσχεση πως το Ρέθυμνο θα ανταποκριθεί στην ευθύνη διοργάνωσης δράσεων στο πλαίσιο του τίτλου έδωσε στα στελέχη του RECEVIN ο δήμαρχος, Γιώργος Μαρινάκης. Σημείωσε πως «η σχέση των Κρητικών με το κρασί παρέμεινε διαχρονική, σταθερή και άκαμπτη σε ό,τι αφορά την έντασή και την ποιότητά της. Το κρασί συνοδεύει κάθε έκφραση ζωής εδώ στην Κρήτη. Είναι συνδεδεμένο με τη θρησκεία μας, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, τις καθημερινές μας συνήθειες. Είναι ο σταθερός σύντροφός μας στις λύπες και τις χαρές, στα οικογενειακά και φιλικά τραπέζια, στις γιορτές, τις δημόσιες εκδηλώσεις μας, στις προσωπικές μας στιγμές, στην επαγγελματική μας δραστηριότητα, σε όλο το φάσμα των κοινωνικών μας συναναστροφών. Είναι μέρος της ύπαρξής μας, είναι σύμβολο σύνθεσης, συνέχειας, συνύπαρξης, αρμονίας στη σχέση με τη γη, το φυσικό περιβάλλον, τους ανθρώπους.
Επιπλέον, σε έναν τουριστικό Δήμο όπως το δικό μας, η ανάδειξη των ωφελειών του κρασιού στην ανθρώπινη υγεία αλλά και την οικονομία, των πολλαπλών χρήσεών του στη γαστρονομία, και, κυρίως, ως αναπόσπαστου μέρους της, πασίγνωστης πλέον για τις ευεργετικές της ιδιότητες, κρητικής διατροφής, αποτελεί για μας προτεραιότητα.
Γι’ αυτό και αποδεχόμαστε με χαρά και υπερηφάνεια τη διάκριση που απέσπασε το Ρέθυμνο ως «Ευρωπαϊκή Πόλη του Κρασιού 2018». Στην πρόταση της υποψηφιότητάς μας, αποτυπώσαμε ένα μέρος μόνον των δράσεων που υποστηρίζουμε ως πόλη, σε ό,τι αφορά το κρασί, όπως είναι η Γιορτή Κρητικής Διατροφής, η Γιορτή του Αϊ Γιώργη του Μεθυστή, η συστηματική παρουσία και η ενεργή συμμετοχή των ντόπιων οινοποιών αλλά και των επιχειρηματιών που ασχολούνται με τον Τουρισμό και την Εστίαση, σε διεθνείς και εγχώριες συναντήσεις και εκθέσεις που αφορούν το κρασί, κ.λπ.
Ως πόλη που επενδύει στην εξωστρέφεια και τη διαρκή κατάκτηση τεχνογνωσίας, αφουγκραζόμαστε την αγωνία των νέων οινοποιών, οινολόγων και αμπελουργών, οι οποίοι επιδιώκουν με γνώση, όραμα και θέληση να παρακολουθήσουν με συνέπεια και επάρκεια, σ’ ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, τις σύγχρονες εξελίξεις, να αξιοποιήσουν τα νέα τεχνολογικά μέσα, να αναβαθμίσουν την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος να προσφέρουν σε όλον τον κόσμο τη δυνατότητα να γνωρίσει και να απολαύσει τον γευστικό πλούτο των ποικιλιών του κρητικού κρασιού, ώστε να το εντάξουν στις πρώτες προτιμήσεις των καταναλωτών.
Με αυτές τις σκέψεις, επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι θα ανταποκριθούμε σε αυτήν την τιμή που μας επιφυλάξατε, με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Πρωτίστως με το έμψυχο δυναμικό μας, τους φορείς και τις υπηρεσίες που εμπλέκονται στην παραγωγή και διάθεση κρασιού, τις συλλογικότητες, δημόσιες και ιδιωτικές, που ασχολούνται με όλο το φάσμα της διαχείρισης του πολύτιμου αυτού προϊόντος, τους οινοπαραγωγούς του Ρεθύμνου της Κρήτης, της υπόλοιπης Ελλάδας, αλλά και των χωρών και πόλεων της Ευρώπης που συμμετέχουν στο Δίκτυο».
ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Τις εκδηλώσεις του Ρεθύμνου καθ’ ολη τη διάρκεια του χρόνου παρουσίασε στα στελέχη του Recevin η πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ, Πέπη Μπιρλιράκη, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε: «Το Φεστιβάλ Κρητικής Διατροφής τον Ιούλιο, είναι ένα από τα κορυφαία γεγονότα του καλοκαιριού, και έχει καθιερώσει το Ρέθυμνο ως τον απόλυτο προορισμό για τους λάτρεις της γαστρονομίας. Κάθε χρόνο, το Ρέθυμνο παρουσιάζει τους “θησαυρούς” του στους επισκέπτες του, αναδεικνύοντας έτσι την ποιότητα των τοπικών προϊόντων και του κρασιού. Ο Δήμος Ρεθύμνης, η Περιφέρεια Κρήτης και το Εμπορικό Επιμελητήριο Ρεθύμνου, έχουν επενδύσει στον πρωτογενή τομέα, τονίζοντας τη συμβολή των τοπικών παραγωγών στον πλούτο της κρητικής διατροφής
Παραδοσιακά προϊόντα, γαστρονομία, πολιτισμός, λαογραφία, παράδοση, κρητική μουσική και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες, αποτελούν το «προφίλ» του φεστιβάλ, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η συνολική εμπειρία του επισκέπτη. Πιστοποιημένα και τυποποιημένα προϊόντα, όπως κρητικό κρασί και ελαιόλαδο, τυρί, ρόδι, σαλιγκάρια, καλλυντικά, ξηροί καρποί, παξιμάδια, τσικουδιά, προϊόντα αλόης και χειροτεχνήματα, είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που μπορούν να βρουν οι επισκέπτες της Γιορτής Κρητικής Διατροφής, στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 40 εταιρείες και 30 τοπικοί παραγωγοί από όλη την Κρήτη. Οι επισκέπτες απολαμβάνουν ένα πλήθος γαστρονομικών εμπειριών δωρεάν, όπως, επίδειξη τυροκομίας, εκθέσεις τροφίμων, γευσιγνωσία και προετοιμασία παραδοσιακών συνταγών.
Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής προσφέρει επίσης στους επισκέπτες δοκιμή κρασιού και τροφίμων, συμβουλές και τεχνικές μαγειρικής, ειδικά διαμορφωμένα μενού σε πολλά εστιατόρια, τα οποία βασίζονται σε κρητικές παραδοσιακές συνταγές και τοπικά υλικά, σε συνδυασμό με τοπικά κρασιά.
Το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από τον Δήμο Ρεθύμνης, για να αναβιώσει τόσο την Κρητική όσο και την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση. Το Ρέθυμνο, με την παράδοση του Αναγεννησιακού Φεστιβάλ, έχει δημιουργήσει μια ζωντανή γέφυρα επικοινωνίας, η οποία αναβιώνει το παρελθόν ως ένα πολύχρωμο ψηφιδωτό ανθρώπων και πολιτισμών. Η Ευρώπη, τα Βαλκάνια και η Μεσόγειος, συναντιούνται και συμμετέχουν σε αυτό το μοναδικό Φεστιβάλ, το οποίο και έφερε στο Ρέθυμνο το Βραβείο για την Ανάπτυξη & Προώθηση του Πολιτιστικού Τουρισμού στην Ευρώπη (ECTN Award 2017. Έτσι, ο κύριος στόχος του Φεστιβάλ, είναι να παρουσιάσει διαφορετικούς τρόπους έκφρασης της «αναγέννησης» μέσα στη συνείδηση των ανθρώπων. Το Φεστιβάλ καλωσορίζει κάθε φορά, όλους εκείνους που το υποστηρίζουν ως ένα ταξίδι μέσα στη μεσογειακή μας κληρονομιά.
Κυρίες και κύριοι, η πόλη του Ρεθύμνου, που εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί της Κρήτης, είναι έτοιμη να τιμήσει τον τίτλο της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΡΑΣΙΟΥ 2018 με μια πλούσια ατζέντα εκδηλώσεων και εορτασμών, καθ ‘όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Σας ευχαριστούμε και πάλι για την τιμή και υποσχόμαστε να προωθήσουμε το κρασί μέσω των πολιτιστικών και τουριστικών μονοπατιών της περιοχής μας».
Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ RECEVIN
Ως μία ευκαιρία να αναδειχθεί το Ρέθυμνο και οι δυνατότητες του χαρακτήρισε τον τίτλο ο πορτογάλος πρόεδρος του Recevin, Jose Calixto.
Ο ίδιος τόνισε: «Το Ρέθυμνο είναι η πρώτη πόλη που πήρε τον τίτλο Ευρωπαϊκή Πόλη του Κρασιού, εκτός του δικτύου των τριών κρατών, γιατί θέλαμε να μεγαλώσουμε το δίκτυο ξεκινώντας και βάζοντας στο δίκτυο το Ρέθυμνο, σαν νέα πόλη από νέο κράτος, που είναι εκτός των χωρών που ίδρυσαν το δίκτυο.
Για το Ρέθυμνο έχουμε τρεις κεντρικούς στόχους. Ο πρώτος είναι να προβάλουμε όσο καλύτερα την περιοχή σας. Ο δεύτερος στόχος είναι να έχουμε ουσιαστική συνεργασία πάνω σε προγράμματα, όπως το creative Europe, που μπορούμε μέσα από αυτό να δουλέψουμε πολύ. Ο τρίτος στόχος είναι να αυξήσουμε τις πόλεις συνεργασίας στην Ελλάδα και φάνηκε αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η διάκριση του Ρεθύμνου, που μας έκανε ήδη πρόταση η Δράμα, ώστε να μπει στο δίκτυο.
Σας προτείνουμε, λοιπόν, να ακολουθήσετε το παράδειγμα των ιδρυτών – χωρών του Recevin και να φτιάξετε και στην Ελλάδα ένα εθνικό δίκτυο οινοπαραγωγών, που θα μπορεί να φέρει καλά αποτελέσματα για τους οινοπαραγωγούς, όπως έχει συμβεί και στις δικές μας χώρες».