Είναι η πρωτεύουσα ενός εξαιρετικά δημοφιλούς προορισμού διακοπών της Ευρώπης, αλλά η Πάλμα ντε Μαγιόρκα θα είναι η πρώτη πόλη στην Ισπανία που θα απαγορεύσει στους ιδιοκτήτες κατοικιών να ενοικιάσουν τα διαμερίσματά τους σε τουρίστες.

Θα υπάρξουν πρόστιμα μέχρι 400.000 ευρώ για όσους παραβιάζουν τους νέους περιορισμούς, οι οποίοι τίθενται σε ισχύ τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον Guardian, τo μέτρo αυτό σημαίνει ότι οι τουρίστες δεν θα είναι πλέον σε θέση να νοικιάσουν σε συγκροτήματα κατοικιών για μόνιμους κατοίκους.

Ωστόσο, θα είναι ακόμα δυνατό να ενοικιαστούν μονοκατοικίες και βίλες, εφόσον δεν βρίσκονται σε προστατευόμενη περιοχή.

Η απόφαση έρχεται μέσα τη συζήτηση που έχει ανοίξει γύρω από τον υπερ-τουρισμό σε όλη την Ευρώπη, με πολλούς προορισμούς στην Ισπανία να δοκιμάζουν νέα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων των επισκεπτών στους κατοίκους της περιοχής.

Κατά την El Pais, ο αριθμός των μη αδειοδοτημένων τουριστικών διαμερισμάτων στην περιοχή αυξήθηκε από το 2015 έως το 2017 στο 50% ενώ οι τιμές ενοικίων αυξήθηκαν κατά 40%. Μόλις 645 από τα 20.000 διαμερίσματα έχουν τη σωστή άδεια.

Την ίδια ώρα σημαντικά αυξήθηκαν και τα παράπονα των κατοίκων.

Οι τοπικές αρχές στη Βαρκελώνη έχουν επίσης θεσπίσει κανονισμούς για τον έλεγχο των μισθώσεων για διακοπές, επιβάλλοντας πρόστιμα σε ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και σε Airbnb και HomeAway για παραβίαση των τοπικών νόμων.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Ίμπιζα για να ασκήσουν πιέσεις για θέματα που σχετίζονται με τον τουρισμό, από την ιδιωτικοποίηση των παραλιών έως την αύξηση της ηχορύπανσης.

Η Πάλμα έχει δει παρόμοιες διαμαρτυρίες, ενώ τοίχοι στη Βαρκελώνη είχαν γεμίσει με γκράφιτι που καλούσαν τους τουρίστες να πάνε σπίτι τους.