Δεκαπέντε χιλιάδες νέοι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να υποβάλουν αίτηση τον επόμενο μήνα για να ταξιδέψουν δωρεάν με τρένο, λεωφορείο, πλοίο και σε μερικές περιπτώσεις και αεροπλάνο προκειμένου να επισκεφθούν 28 κράτη μέλη της.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα DiscoverEU, η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαινίασε ένα σχέδιο για χιλιάδες 18χρονούς Ευρωπαίους ώστε να ταξιδέψουν ελεύθερα αυτό το καλοκαίρι, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την προώθηση της ΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ε.Ε., αυτό θα τους βοηθήσει να «ανακαλύψουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της ηπείρου, να έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους, να μάθουν από άλλους πολιτισμούς και ως εκ τούτου να ανακαλύψουν τι ενώνει την Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι το σχέδιο που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει προϋπολογισμό 12 εκατομμυρίων ευρώ (14 εκατομμύρια δολάρια).

Όσοι επιλεγούν θα μπορούν να ταξιδεύουν έως και 30 ημέρες και να επισκέπτονται μεταξύ ενός και τεσσάρων ξένων προορισμών στην Ευρώπη.

Οι αιτήσεις θα υποβληθούν εντός δύο εβδομάδων τον Ιούνιο του 2018 μέσω της Ευρωπαϊκής Δικτυακής Πύλης για τη Νεολαία.

Μια κριτική επιτροπή θα επιλέξει τους πρώτους 15.000 αποδέκτες πριν ξεκινήσει ένας δεύτερος γύρος εφαρμογών αργότερα μέσα στο έτος ανάλογα με το πόσα χρήματα παραμένουν και τα σχόλια των συμμετεχόντων.