Ο τουρισμός της Πορτογαλίας ήταν ο πραγματικός νικητής του φετινού διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, καθώς αρκετές μελέτες υπογράμμισαν τα ευεργετικά αποτελέσματα της εκδήλωσης για τις τουριστικές επιχειρήσεις στην πρωτεύουσα της διοργανώτριας χώρας.

Συγκεκριμένα, πριν από την εκδήλωση, ο οργανισμός Turismo de Portugal ξεκίνησε μια διαφημιστική εκστρατεία με στόχο τις αγορές της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Η οργάνωση έστειλε ακόμη 43 ταινίες από όλη τη χώρα κινηματογραφώντας τα καλύτερα μέρη της Πορτογαλίας και προωθώντας τα σε μια αγορά 200 εκατ. τηλεθεατών.

Επιπλέον, σύμφωνα με την μελέτη που δημοσίευσε η eDreams, η Λισαβόνα σημείωσε αύξηση 37% στους τουρίστες σε σύγκριση με τις αφίξεις που καταγράφηκαν πέρυσι κατά την ίδια περίοδο. Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικός και υπερβαίνει τα ήδη εξαιρετικά νούμερα που είχε καταγράψει το Κίεβο πέρυσι, όταν η ουκρανική πρωτεύουσα σημείωσε αύξηση 20% όσον αφορά τους επισκέπτες.

Γάλλοι οι περισσότεροι φανς

Τα στοιχεία των κρατήσεων πτήσεων μεταξύ 7 και 13 Μαΐου αποκάλυψαν ότι το 29% των επισκεπτών ήταν Γάλλοι, ενώ ακολούθησαν η Γερμανία (18%) και η Ισπανία (10%). Οι επισκέψεις από τη Βραζιλία αυξήθηκαν σχεδόν τρεις φορές, η Φινλανδία (+ 281%) και η Σουηδία (+ 157%) σημείωσαν επίσης σημαντικές αυξήσεις. Άνοδο κατά 14% σημειώθηκε επίσης  στις πτήσεις από την Ιταλία.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο έφτασαν στην πορτογαλική πρωτεύουσα. Περίπου χίλιοι από αυτούς ήταν μέρος των 43 εθνικών αντιπροσωπειών συμπεριλαμβανομένων των καλλιτεχνών. Περισσότεροι από 1500 ήταν δημοσιογράφοι. Οι αξιωματούχοι της Λισαβόνας εκτιμούν ότι, μεταξύ των τοπικών κατοίκων και των διεθνών ταξιδιωτών, υπήρχαν περίπου 100.000 άνθρωποι που παρακολούθησαν την εκδήλωση.

Airbnb και στη Eurovision

Ταυτόχρονα, εντυπωσιακά είναι και τα στατιστικά στοιχεία που παρέχονται από την πλατφόρμα κράτησης Airbnb. Η εταιρεία σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση στις κρατήσεις σε ποσοστό 83% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η γνωστή πλατφόρμα αποκάλυψε ότι η τυπική κράτηση για τη Eurovision περιλάμβανε ομάδες 2-3 ατόμων, που διέμειναν στη Λισαβόνα για 6 νύχτες, ενώ η μέση τιμή ανά δωμάτιο ανά διανυκτέρευση ήταν περίπου 65 ευρώ.

Οι Γάλλοι επισκέπτες βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας των ταξιδιωτών που προτίμησαν την Airbnb. Ακολούθησαν οπαδοί από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ισπανία, αλλά και από τις ΗΠΑ, τις Κάτω Χώρες και τη Βραζιλία.