Επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή 14 μελών της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ) και επιχειρηματιών τόσο από την ομογένεια όσο και από την ελληνική επικράτεια διοργανώνει τη Δευτέρα 8 και την Τρίτη 9 Ιουλίου η ΔΕΘ-Helexpo στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» (αίθουσα 6). Πρόκειται ουσιαστικά για το «προϊόν» της συνεργασίας που εγκαινιάστηκε πέρυσι ανάμεσα στις δύο πλευρές, όταν το διοικητικό συμβούλιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά -προσκεκλημένο της ΔΕΘ-Helexpo- και έθεσε τις βάσεις για μια μόνιμη σχέση αλληλοϋποστήριξης και ανταλλαγής εμπειριών και αναπτυξιακών εργαλείων.
Η ΔΕΘ-Helexpo, αναγνωρίζοντας την τεράστια δύναμη της ελληνικής ομογένειας και την πολύτιμη συνεισφορά που μπορεί να έχει στην αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομικής κρίσης, κάνει πράξη την περσινή της δέσμευση για έναν μόνιμο δίαυλο επικοινωνίας με την ΠαΔΕΕ. Άλλωστε τον έναν χρόνο που μεσολάβησε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Θεόδωρος Σουμπάσης και ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Τάσος Τζήκας, βρίσκονταν σε τακτική επαφή με τον πρόεδρο της ΠαΔΕΕ, βουλευτή στη Βικτώρια της Αυστραλίας, κ. Τζον Πανταζόπουλο, ο οποίος θα βρεθεί και φέτος στη Θεσσαλονίκη.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής ο εθνικός εκθεσιακός φορέας σχεδιάζει την καθιέρωση του εν λόγω φόρουμ ως ετήσιου θεσμού στην πόλη.
Στο φόρουμ –που θα λάβει τη μορφή συνάντησης εργασίας- έχουν κληθεί να συμμετάσχουν οι επιχειρηματικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Οι θεματικές που θα αναπτυχθούν είναι, μεταξύ άλλων, οι επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα -από το θεσμικό πλαίσιο και τα επενδυτικά κίνητρα μέχρι το επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή μας – αλλά και το παγκόσμιο εμπόριο και οι προοπτικές εξαγωγών -από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση μέχρι τον ρόλο που μπορούν να παίξουν η εξωστρέφεια, η καινοτομία και η τεχνολογία στην έξοδο από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
H Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ) είναι πολιτική ένωση η οποία συστάθηκε τον Αύγουστο του 1996, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και υποστηρίζεται από την Βουλή των Ελλήνων. Σε αυτή μετέχουν 226 ελληνικής καταγωγής βουλευτές, καθώς και πρώην βουλευτές από νομοθετικά σώματα ανά τον κόσμο (εκτός της Ελλάδας και της Κύπρου). Η γενική της συνέλευση πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στην Ελλάδα σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων. Η γραμματεία της λειτουργεί υπό τη Διεύθυνση Διεθνών Υποθέσεων & Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής.