Tου Χάρη Ντιγριντάκη

Τροχοδρομεί προς την υπέρβαση του στόχου εσόδων 2 δις. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις στη χρήση του 2018 το ΤΑΙΠΕΔ. Στο πλαίσιο αυτό και ενόψει το γεγονότος ότι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να εκκινήσουν και άλλα έργα αξιοποίησης.

Τούτο άλλωστε προβλέπεται και στο επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (ADP) του Ταμείου που εγκρίθηκε προ ημερών από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

Ήδη 7 διαγωνισμοί βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ η ολοκλήρωση του deal της επέκτασης της σύμβασης του Ελευθέριος Βενιζέλος από τα 600 εκατ. ευρώ στα 1,364 δις. ευρώ  -όπως αποκάλυψε το tourismtoday- αποτελούν δεδομένα που θέτουν ισχυρές βάσεις για να επιτευχθεί για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, ο στόχος των εσόδων.

Υπογραμμίζεται ότι από τις αρχές του χρόνου έχει επιτευχθεί η ολοκλήρωση σειράς διαγωνιστικών διαδικασιών, ενώ άλλοι είναι πλέον στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης. Ενδεικτικά, έχει εισπραχθεί το τίμημα για το 5% του ΟΤΕ (284 εκατ. ευρώ), για το 67% του ΟΛΘ (231,9 εκατ. ευρώ) και από διάφορα ακίνητα (ενδεικτικά πάνω από 8,8 εκατ. ευρώ μόνο από το eAuction VIII), όπως έχουν εισπραχθεί και 166 εκατ. ευρώ από την ανανέωση των αδειών χρήσης ραδιοφάσματος.

Παράλληλα, έχουν προχωρήσει διαγωνισμοί με την λήψη δεσμευτικών προσφορών για άλλα έργα όπως η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ (251,28 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων από τα συνολικά 535 εκατ. ευρώ) και η πώληση της ΕΕΣΣΤΥ (με προσφορά 22 εκατ. ευρώ σε έναν διαγωνισμό που χρονίζει από το 2013).

Στη Β Φάση για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών έχουν μπει οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου, της μαρίνας Χίου και της Εγνατίας Οδού (έχουν προεπιλεγεί οι επενδυτές που μπορούν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές και για τα τρία).

Επίσης, το Ταμείο έχει ήδη δρομολογήσει την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στα ΕΛΠΕ (έχοντας λάβει εκδήλωση ενδιαφέροντος από 5 επενδυτικά σχήματα), είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το Ξενία Ιαματικής Πηγής Κύθνου κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το sMoU, το στόχος εσόδων για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων είναι 2 δισ. ευρώ για το 2018 και 1 δισ. ευρώ το 2019.

Αναφορικά με τα λιμάνια, εντός των προσεχών μηνών θα βγουν οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας, ενώ άμεσα θα ανακοινωθεί η προκήρυξη για τις Αποθήκες Φυσικού Αερίου στην Καβάλα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε η Β΄ φάση του διαγωνισμού για τη Μαρίνα Χίου διαδικασία που αφορά την παραχώρηση της του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης αυτής.

Τα τρία ενδιαφερόμενα σχήματα έχουν εδώ και μερικές εβδομάδες πρόσβαση στο VDR, όπου έχουν αναρτηθεί δεδομένα, στοιχεία και λοιπές πληροφορίες σχετικά με τη μαρίνα Χίου.

Μεταξύ των κειμένων που έλαβαν είναι η πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών, το κείμενο της σύμβασης παραχώρησης και άλλα σχετικά έγγραφα.

Υπογραμμίζεται ότι οι δεσμευτικές προσφορές θα πρέπει να υποβληθούν στις 16 Ιουλίου. Επισημαίνεται ότι τα τρία επενδυτικά σχήματα που έχουν προεπιλεγεί είναι τα εξής:

1. AVLUM ENTERPRISES COMPANY LIMITED – ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΗΛΙΑΣ Δ. ΤΕΦΑΣ ΝΑΥΠΗΓΟΠΛΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.Β.Ε – ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΜΑΡΙΝΑ Α.Ε. και ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΛΙΜΕΝΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ Α.Ε. ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ
2. PAN BROTHERS ASSOCIATES, INC.
3. ΚΑΣΟΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ KAI ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Η επόμενη γενιά

Εν τω μεταξύ,το Ταμείο βρίσκεται στη διαδικασία επιλογής συμβούλων (χρηματοοικονομικός, τεχνικός, νομικός) για τις μαρίνες Ζακύνθου, Αργοστολίου και Ιτέας που αποτελούν την επόμενη γενιά μαρινών που προετοιμάζεται για αξιοποίηση (δεν θα είναι cluster). Σύμφωνα με τη διαδικασία από τη στιγμή που θα αναλάβουν οι σύμβουλοι, θα υποβάλλουν τις εκθέσεις τους με τις δυνατότητες και τις προοπτικές ανάπτυξης και αξιοποίησης των μαρινών.

Ειδικότερα η Μαρίνα Αργοστολίου βρίσκεται στην περιοχή Δρέπανο της Κεφαλονιάς. H μαρίνα διαθέτει 190 θέσεις ελλιμενισμού και χερσαία ζώνη 50.680 τ.μ., ενώ η θαλάσσια έκταση που περιλαμβάνει ανέρχεται σε 26.040 τ.μ.

Η Φάση Α’ των εργασιών έχει ολοκληρωθεί (δεξαμενές, πλωτές και σταθερές αποβάθρες κλπ.) και εκκρεμεί η πραγματοποίηση των εργασιών Β’ Φάσης (χερσαία ζώνη) σε μελλοντικό χρόνο.

Η Μαρίνα Ζακύνθου γειτνιάζει με τον κύριο λιμένα της Ζακύνθου. Διαθέτει 150 θέσεις ελλιμενισμού και χερσαία ζώνη 37.000 τ.μ., ενώ η θαλάσσια έκταση που περιλαμβάνει ανέρχεται σε 65.000 τ.μ.
Τέλος η Μαρίνα Ιτέας βρίσκεται στο Ν. Φωκίδας, σε κοντινή απόσταση από τον σημαντικό αρχαιολογικό χώρο των Δελφών.