Οι εξελίξεις σε νέες παραλλαγές, οι κυβερνητικοί περιορισμοί και οι ασυνέπειες της διεθνούς πολιτικής εμποδίζουν επί του παρόντος μια πιο ταχεία επιστροφή των παγκόσμιων επαγγελματικών ταξιδιών.

Ωστόσο, ο κλάδος συνεχίζει να αντικατοπτρίζει την πρόοδο και την αισιοδοξία στις μακροπρόθεσμες προσδοκίες του για το 2022, σύμφωνα με τα τελευταία ψηφοφορία από την Global Business Travel Association (GBTA), τη μεγαλύτερη ένωση επαγγελματικών ταξιδιών στον κόσμο και ηγέτη στην εκπαίδευση, την έρευνα, τη δικτύωση και την υπεράσπιση.

«Εδώ στην αρχή του νέου έτους, ο κλάδος των επαγγελματικών ταξιδιών και οι επαγγελματίες ταξιδιώτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο τοπίο λόγω της Omicron. Ένα σχόλιο που ελήφθη από έναν ερωτώμενο στη δημοσκόπηση το συνοψίζει εύκολα: «Η αβεβαιότητα είναι τεράστια στα [επαγγελματικά] ταξίδια», δήλωσε η Suzanne Neufang , CEO της GBTA. «Παρά το κύμα της Omicron , υπάρχουν θετικά σημάδια και οι επαγγελματίες του κλάδου συνεχίζουν να είναι αισιόδοξοι για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των παγκόσμιων επαγγελματικών ταξιδιών».

Αυτή η δημοσκόπηση είναι η 25η στη σειρά Covid-19 Recovery της GBTA που παρακολουθεί τον παλμό των παγκόσμιων ταξιδιωτικών αγοραστών, μελών προμηθευτών και άλλων ενδιαφερόμενων μερών, καθώς ο κλάδος πλοηγείται στα επαγγελματικά ταξίδια σε περιόδους πανδημίας.

Ακολουθούν μερικά από τα κυριότερα σημεία της δημοσκόπησης του Ιανουαρίου:

Αισιοδοξία μακροπρόθεσμα

Τρεις στους τέσσερις ταξιδιωτικούς διαχειριστές αναμένουν ότι ο όγκος των επαγγελματικών ταξιδιών στην εταιρεία τους θα είναι πολύ (17%) ή κάπως (58%) υψηλότερος το 2022 από ό,τι ήταν το 2021. Άλλος ένας στους δέκα (12%) αναμένει επαγγελματικά ταξίδια να παραμείνει περίπου το ίδιο με το 2021, αλλά λίγοι (5%) αναμένουν ότι θα είναι χαμηλότερος. Μεταξύ των προμηθευτών ταξιδιών και των εταιρειών διαχείρισης ταξιδιών (TMC), τρεις στους τέσσερις αναμένουν ότι τα έσοδα της εταιρείας τους το 2022 από επαγγελματικά ταξίδια θα είναι πολύ (25%) ή κάπως (51%) υψηλότερα σε σύγκριση με το 2021. Επιπλέον ένας στους δέκα (13%) Οι προμηθευτές και οι TMC αναμένουν ότι τα έσοδα της εταιρείας θα παραμείνουν περίπου τα ίδια με το 2021.

Μειώνεται η ακύρωση εταιρικού ταξιδιού

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δείχνουν μείωση του ποσοστού των εταιρειών που συνεχίζουν να αναστέλλουν ή να ακυρώνουν επαγγελματικά ταξίδια. Το 68% των εταιρειών-μελών της GBTA δεν έχουν ακόμη ανοίξει διεθνή ταξίδια, σε σύγκριση με το 79% στη δημοσκόπηση της GBTA του Οκτωβρίου 2021 και το 29% δεν έχει ανοίξει εγχώρια επαγγελματικά ταξίδια έναντι 38% τον Οκτώβριο. Λιγότεροι από τέσσερις στους δέκα (38% έναντι 48% τον Οκτώβριο) των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι η εταιρεία τους ανέστειλε ή ακύρωσε όλα ή τα περισσότερα επαγγελματικά ταξίδια ανεξαρτήτως τοποθεσίας.

Τρέχουσες επιχειρηματικές επιπτώσεις

Έξι στους δέκα (60%) προμηθευτές/TMC αναφέρουν ότι οι κρατήσεις τους από εταιρικούς πελάτες μειώθηκαν σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ένας στους πέντε (21%) χαρακτηρίζει τις κρατήσεις του από εταιρικούς πελάτες ως αυξημένες, αλλά άλλος ένας στους πέντε (19%) αναφέρει ότι οι κρατήσεις του παρέμειναν ίδιες. Η πλειοψηφία των προμηθευτών και των TMC που ερωτήθηκαν ανησυχούν για τον αντίκτυπο της Omicron στα έσοδα της εταιρείας τους. Επτά στις δέκα αναφέρουν ότι η Omicron πιθανότατα θα έχει «πολύ αρνητική» (32%) ή «μετρίως αρνητική» (38%) αντίκτυπο στα έσοδα της εταιρείας τους που προέρχονται από επαγγελματικά ταξίδια. Ένας επιπλέον στους τέσσερις πιστεύει ότι η Omicron θα έχει είτε «ελαφρώς αρνητική» (20%) ή καμία επίδραση (3%) στα επιχειρηματικά έσοδα.

Σύγκριση παραλλαγών

Όταν τους ζητήθηκε να συγκρίνουν τις ανησυχίες για τις παραλλαγές Omicron και Delta, οι ερωτηθέντες ήταν πιο θετικοί αλλά εξακολουθούν να είναι διχασμένοι. Δύο στους πέντε αναφέρουν ότι είτε ανησυχούν λιγότερο (43%) για την Omicron σε σύγκριση με τη Delta είτε ανησυχούν εξίσου (45%). Μόνο ένας στους δέκα (13%) δηλώνει ότι ανησυχεί περισσότερο για την Omicron έναντι της Delta.

Οι εταιρικές οδηγίες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες

Σχετικά λίγες εταιρείες έχουν εισαγάγει νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς λόγω της παραλλαγής Omicron. Μόνο ένας στους τέσσερις (27%) ταξιδιωτικούς διαχειριστές/υπεύθυνους προμηθειών αναφέρουν ότι η εταιρεία τους έχει εισαγάγει νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς ή απαιτήσεις, ενώ τα δύο τρίτα (67%) αναφέρουν ότι η εταιρεία τους δεν το έχει εφαρμόσει. Περισσότεροι από τους μισούς (52%) ανέφεραν ότι η εταιρεία τους είναι απίθανο να το κάνει.

Τα μεγαλύτερα εμπόδια

Όταν ρωτήθηκαν να αναφέρουν το μεγαλύτερο εμπόδιο στα επαγγελματικά ταξίδια, το 43% των ερωτηθέντων ανέφερε κυβερνητικές πολιτικές που περιορίζουν τα ταξίδια ή τα δυσκολεύουν (όπως περιορισμοί εισόδου ή υποχρεωτικές καραντίνες).

Οι διαχειριστές ταξιδιών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο (66%) και την Ευρώπη (62%) ήταν πιο πιθανό από εκείνους στη Βόρεια Αμερική (33%) να αναφέρουν τις κυβερνητικές πολιτικές ως το μοναδικό μεγαλύτερο εμπόδιο στα επαγγελματικά ταξίδια. Αντίθετα, οι διαχειριστές ταξιδιών της Βόρειας Αμερικής (27%) ήταν πιο πιθανό από εκείνους στην Ευρώπη (15%) να δηλώσουν ότι οι πολιτικές της εταιρείας που περιορίζουν τους υπαλλήλους να ταξιδεύουν είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο.

Άλλα εμπόδια στα επαγγελματικά ταξίδια περιελάμβαναν τις πολιτικές της εταιρείας που περιορίζουν τους εργαζόμενους από το ταξίδι (24%), την απροθυμία/απροθυμία των εργαζομένων να ταξιδέψουν (9%), τα γραφεία που δεν ήταν πλήρως ανοιχτά (9%) και το πάγωμα του ταξιδιωτικού προϋπολογισμού/εξοικονόμηση κόστους (6%).

Τα εμπόδια συνεχίζονται στα διεθνή ταξίδια

Όταν ρωτήθηκαν να ονομάσουν τα εμπόδια ειδικά για τα διεθνή επαγγελματικά ταξίδια, οι ερωτηθέντες είπαν αβεβαιότητα πολιτικής (72%), αυστηρές απαιτήσεις για διεθνείς επισκέπτες (69%), ασυνέπειες πολιτικής σε διάφορες χώρες (64%) και απαιτούμενα έγγραφα και έγγραφα (45%).