Το ποσοστό των παραθεριστών που κάνουν κράτηση με ταξιδιωτικό πράκτορα έχει αυξηθεί κατά 4% σε 38%,  σύμφωνα με την έκθεση της Abta για τις διακοπές 2024-25.

Η έρευνα 2.000 καταναλωτών, στα τέλη Ιουλίου, έδειξε σημαντική αύξηση στους ταξιδιώτες που επιθυμούν τη διαβεβαίωση ότι έχουν έναν επαγγελματία για να τους βοηθήσει αν κάτι πάει στραβά. Αυτό αυξήθηκε από 34% σε 43%.

Ο κύριος λόγος που δόθηκε από τους καταναλωτές ήταν η ευκολία κράτησης, η οποία αυξήθηκε κατά 54%, από 51% στην περσινή έκθεση.

Άλλοι λόγοι, που όλοι εμφάνισαν αυξήσεις, ήταν ότι εξοικονόμησε χρόνο (43%), είχε σχέση ποιότητας-τιμής (39%), έδωσε εμπιστοσύνη στους πελάτες (36%) και πρόσβαση σε βοήθεια και συμβουλές από ειδικούς (35%).

Η Abta πρότεινε ότι η άνοδος μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των πυρκαγιών σε ένα ζήτημα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η έκθεση έδειξε επίσης ότι οι νεαρές οικογένειες και οι νεότερες ηλικιακές ομάδες στρέφονται όλο και περισσότερο σε επαγγελματίες του ταξιδιού για να κλείσουν τις διακοπές τους, μια τάση που συνεχίζεται τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το 2019, το 36% των οικογενειών με μικρά παιδιά έκανε κράτηση με επαγγελματία ταξιδιού – αυτό έφτασε το 55% φέτος. Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 18 έως 24 ετών που έκαναν κράτηση με επαγγελματίες ταξιδιωτών έχει επίσης αυξηθεί σημαντικά από 36% το 2019 σε σχεδόν το ήμισυ (48%) φέτος.

Οι οργανωμένες διακοπές εξακολουθούν να είναι ο πιο δημοφιλής τρόπος για ταξίδια στο εξωτερικό, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύτηκε στην έναρξη του ταξιδιωτικού συνεδρίου της Abta στην Costa Navarino στην Ελλάδα.

Η Abta διαπίστωσε επίσης ότι το ποσοστό των ανθρώπων που πήγαν διακοπές τους τελευταίους 12 μήνες ήταν το ίδιο με το προηγούμενο έτος (84%), ωστόσο ο αριθμός των διακοπών ανά άτομο αυξήθηκε.

Οι άνθρωποι έκαναν κατά μέσο όρο 3,94 διακοπές, από 3,42 το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας οριακά την προηγούμενη κορυφή των 3,91 πριν από τον Covid 2019.

Οι ταξιδιώτες έκαναν επίσης περισσότερα ταξίδια στο εξωτερικό, με μέσο όρο 1,7 ταξίδια ανά άτομο από 1,45 το προηγούμενο έτος.

Αυτό υποδηλώνει μια τάση «συνήθων παραθεριστών», με τους ανθρώπους να θεωρούν τις διακοπές ως σημαντικές και να έχουν σταθερή δέσμευση για ταξίδια, παρά την παρατεταμένη περίοδο υψηλότερου κόστους ζωής, σύμφωνα με την ταξιδιωτική ένωση.

Οι πιο παραγωγικοί ταξιδιώτες ήταν οικογένειες και άτομα κάτω των 35 ετών, με άτομα ηλικίας 18–24 ετών να πραγματοποιούν κατά μέσο όρο 5,33 ταξίδια. 25-34 ετών που κάνουν διαλείμματα 6,43 και οικογένειες με παιδιά άνω των πέντε ετών πηγαίνουν διακοπές 5,32 φορές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Ωστόσο, οι οικογένειες με μικρά παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών έκαναν τις περισσότερες διακοπές, κατά μέσο όρο 6,49, από 5,27 πέρυσι και πάνω από 3,89 το 2019.

Ένα περιορισμένο παράθυρο για ταξίδια είναι ίσως υπεύθυνο για τον αυξανόμενο αριθμό διακοπών που κάνουν οι νεαρές οικογένειες τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με την Abta.

Τα παιδιά σε αυτές τις οικογένειες είναι πιθανό να φτάνουν τώρα στη σχολική ηλικία, αφού ήταν μωρά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ως εκ τούτου οι οικογενειακές διακοπές στο εξωτερικό ήταν εκτός ορίων για το πρώτο μέρος της ζωής τους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Abta, Mark Tanzer, δήλωσε: «Η τελευταία μας έκθεση Holiday Habits δείχνει ότι τα ταξίδια έχουν επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς και έχουν μεγάλη ζήτηση.

«Ο κλάδος μας και οι πελάτες του αντιμετωπίζουν και πάλι τη μεγάλη ποικιλία λειτουργικών προκλήσεων που μπορούν να διαταράξουν τα σχέδια των ανθρώπων με πολύ μικρή προειδοποίηση, είτε πρόκειται για φυσικές καταστροφές είτε για τεχνολογικές διαταραχές.

“Ενώ τα ταξίδια των περισσότερων ανθρώπων δεν επηρεάζονται, υπάρχει σαφώς ένας αυξανόμενος αριθμός πελατών που εκτιμούν τη διαβεβαίωση ότι έχουν έναν ειδικό που μπορεί να επιλύσει τυχόν απροσδόκητα ζητήματα εάν χρειαστεί.”

Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί στο εξωτερικό τους τελευταίους 12 μήνες και το ποσοστό των ατόμων που πήγαν:

  • Ισπανία – 31%
  • Γαλλία – 22%
  • Ιταλία – 17%
  • ΗΠΑ – 15%
  • Ελλάδα – 13%
  • Πορτογαλία – 11%
  • Γερμανία – 11%
  • Τουρκία – 10%
  • Ολλανδία – 8%
  • ΗΑΕ – 6%
  • Μεξικό – 6%
  • Αυστρία – 6%
  • Αυστραλία – 5%
  • Μάλτα – 5%
  • Κροατία – 5%