Οι άνθρωποι στην Ιταλία και τη Γερμανία λαμβάνουν τα ταξίδια πιο σοβαρά, με το 81% να ισχυρίζεται ότι αυτοί οι παράγοντες είναι σημαντικοί, ακολουθούμενη από την Ισπανία (78%), την Πολωνία (77%), τη Γαλλία (75%), την Ολλανδία (67%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (63%), αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε η Accor σε επτά ευρωπαϊκές χώρες.πράσινα

Ένας στους πέντε (20%) από τους 8.000 Ευρωπαίους που συμμετείχαν στην έρευνα θα αποφύγει περιοχές επιρρεπείς σε ακραίες καιρικές συνθήκες λόγω  κλιματικών ανησυχιών.

Θα κάνουν επίσης προσωπικές επιλογές για να μειώσουν τις αρνητικές επιπτώσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της

  • μεταφοράς επαναχρησιμοποιήσιμων μπουκαλιών (36%),
  • της μικρότερης διάρκειας ντους για εξοικονόμηση νερού (35%),
  • της επιλογής τοπικών ή/και εποχιακών προϊόντων σε εστιατόρια (32%)
  • καθώς και της επιλογής ανεξάρτητων επιχειρήσεων σε τοπικούς προορισμούς (27%).
  • Η κλιματική αλλαγή και οι βιώσιμες επιλογές είναι σημαντικές για το 73% των ταξιδιωτών, συμπεριλαμβανομένου του ενός τετάρτου που λέει ότι αυτοί οι παράγοντες είναι πολύ σημαντικοί.
  • Το κόστος αντιπροσωπεύει το μοναδικό σημαντικό εμπόδιο για τους καταναλωτές να κάνουν πιο θετικές ταξιδιωτικές επιλογές, με το 46% να λέει ότι η μείωση του premium για βιώσιμες επιλογές θα τους έκανε πιθανότατα να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους.
  • Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν τη διαθεσιμότητα περισσότερων βιώσιμων επιλογών (36%). μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τον αντίκτυπο των προσφορών (34%)· και ανταμείβεται για την επιλογή πιο βιώσιμων επιλογών (31%).

Επιπλέον εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους για πιθανές κυβερνητικές ενέργειες για την ενθάρρυνση πιο πράσινων ταξιδιωτικών επιλογών, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμής της Γερμανίας με τη μείωση των ναύλων των τρένων με στόχο των περιορισμό των εκπομπών των μεταφορών (22%) και την απαγόρευση των πτήσεων μικρών αποστάσεων όπου υπάρχουν πιο βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις (16%), όπως η απαγόρευση πτήσεων μικρών αποστάσεων εσωτερικού που παρατηρήθηκε στη Γαλλία.

  • Η πλειοψηφία (90%) ανέφερε ότι τα ζητήματα που προκαλούνται από τον υπερτουρισμό θα έχουν αντίκτυπο στο πού ή πώς θα επιλέξουν να ταξιδέψουν το 2025.
  1. Σχεδόν το ένα τρίτο (31%) δηλώνει ότι θα απέχει από τα ταξίδια σε περίοδο αιχμής για να αποφύγει τον συνωστισμό.
  • Ένας στους τέσσερις (27%) θα αποφύγει προορισμούς που μαστίζονται από υπερτουρισμό και περισσότεροι από ένας στους πέντε (22%) θα επιλέξουν σκόπιμα λιγότερο γνωστά σημεία για τα ταξίδια τους.
  • Η έκθεση ανέδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς (53%) αναμένουν να ξοδέψουν περισσότερα για ταξίδια το επόμενο έτος από ό,τι το 2024, σε σύγκριση με μόλις 10% που αναμένουν χαμηλότερο ταξιδιωτικό προϋπολογισμό.
  • Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 52% των ταξιδιωτών από την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένουν να ξοδέψουν περισσότερα, ενώ μόνο το 12% και το 10% προβλέπουν μείωση των δαπανών τους, αντίστοιχα.
  • Συνολικά, ο όγκος των ταξιδιών που σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν οι Ευρωπαίοι το 2025 είναι επίσης σε άνοδο, με το 88% να αναμένει να πραγματοποιήσει τουλάχιστον ένα ταξίδι αναψυχής στο εξωτερικό το επόμενο έτος, παράλληλα με σημαντική αύξηση στα διεθνή και εγχώρια επαγγελματικά ταξίδια.
  • Ενώ δίνουν προτεραιότητα στα ταξίδια, οι πιέσεις στο κόστος ζωής εξακολουθούν να επηρεάζουν τα ταξιδιωτικά σχέδια, με το 88% να λαμβάνουν τουλάχιστον ένα μέτρο για τη μείωση των εξόδων ως αποτέλεσμα του υψηλότερου κόστους ζωής.
  • Τα μέτρα εξοικονόμησης κόστους περιλαμβάνουν την αποφυγή ταξιδιών σε περίοδο αιχμής (30%), την επιλογή τύπων καταλυμάτων χαμηλότερου κόστους (23%) και φθηνότερες προορισμούς (22%). καθώς και επιλογές συμπεριφοράς, όπως η λήψη λιγότερων αποσκευών στις πτήσεις (13%), η κατανάλωση λιγότερων ποτών (9%) και η παράλειψη ορεκτικών ή επιδορπίων την ώρα των γευμάτων (7%).
  • Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι ενώ ο αριθμός των ταξιδιωτών που σχεδιάζουν να ταξιδέψουν εντός της Ευρώπης είναι μειωμένος κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες στο 80% σε σύγκριση με μια έρευνα πέρυσι, οι ταξιδιώτες σκοπεύουν να πάνε σε κάθε άλλο μέρος του κόσμου σε μεγαλύτερους αριθμούς.
  • Αυτό περιλαμβάνει την Ασία (22%). Βόρεια και Κεντρική Αμερική (20%). Αφρική (13%); Νότια Αμερική (12%); και Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία (8%).

Ο διευθύνων σύμβουλος της Accor Europe and North Africa premium, midscale and economy, Patrick Mendes, δήλωσε: «Η έρευνά μας επιβεβαιώνει ξεκάθαρα ότι τα ταξίδια παραμένουν κορυφαία προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους.

«Ενώ οι ταξιδιώτες δείχνουν όλο και περισσότερο θετικές προθέσεις, η βιομηχανία πρέπει να εργάζεται σκληρότερα και πιο γρήγορα για να τις μετατρέψει σε καλές επιλογές παρέχοντας σαφείς, εφαρμόσιμες εναλλακτικές λύσεις και διαφανείς πληροφορίες, μειώνοντας παράλληλα τον αντίκτυπο των λειτουργιών και εστιάζοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη», πρόσθεσε.