
Ο Διεθνής Οργανισμός Αεροδρομίων (ACI World) και η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) προέτρεψαν τις κυβερνήσεις να αναλάβουν το κόστος που σχετίζεται με μέτρα δημόσιας υγείας που αποσκοπούν στον μετριασμό της εξάπλωσης των μεταδοτικών ασθενειών.
Η επίδραση της πανδημίας COVID-19 στη βιομηχανία και στην ευρύτερη οικονομία έχει σταματήσει την αεροπορία σε παγκόσμιο επίπεδο, οδηγώντας σε απώλειες εσόδων και κυκλοφορίας πολλών δισεκατομμυρίων.
Καθώς η βιομηχανία αρχίζει να επανεκκινεί και να σχεδιάζει μια μακροπρόθεσμη, συνεχή ανάκαμψη, η υγεία και η ασφάλεια των επιβατών και του προσωπικού παραμένει η πρωταρχική προτεραιότητα για τα αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρείες.
Ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), μέσω της ειδικής ομάδας για την ανάκαμψη της αεροπορίας του Συμβουλίου (CART) , αποφάσισε να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη του, τους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς και τη βιομηχανία για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να παρέχει παγκόσμια καθοδήγηση για ασφαλή, βιώσιμη επανεκκίνηση και ανάκαμψη του αεροπορικού τομέα.
Η καθοδήγηση του ICAO στο TakeOff περιγράφει μια σειρά νέων μέτρων για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, τα οποία έχουν ήδη εισαχθεί από αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο.
Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά τους, αυτά τα μέτρα – τα οποία περιλαμβάνουν υγειονομικούς ελέγχους, αποχέτευση και κοινωνική απόσταση – θα απαιτήσουν την εφαρμογή από τις αρμόδιες εθνικές αρχές.
Η ACI και η IATA πιστεύουν ότι οι υφιστάμενοι ρόλοι και ευθύνες των κυβερνήσεων, των αεροπορικών εταιρειών, των αερολιμένων και άλλων επιχειρησιακών φορέων θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί κατά την εφαρμογή της αντίδρασης στην επιδημία COVID-19. Οι αερομεταφορείς πρέπει να συμπεριληφθούν στις εθνικές συζητήσεις για την αξιολόγηση των πρακτικών εφαρμογής των λύσεων που προτείνει η ICAO με στόχο την εναρμόνιση μεταξύ των δικαιοδοσιών.
Υπάρχει μια αναγνώριση ότι ένα συνονθύλευμα διαφορετικών πλαισίων κινδυνεύει να προκαλέσει σύγχυση στους ταξιδιώτες, να προκαλέσει ανεπάρκειες και περιττό πρόσθετο κόστος συμμόρφωσης, σε επιβάτες , αεροδρόμια και τις αεροπορικές εταιρείες. Πράγματι, οι Διεθνείς Κανονισμοί Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας απαιτούν από τις κυβερνήσεις να πληρώσουν το κόστος των μέτρων υγείας.
«Καθώς η λειτουργία των αεροδρομίων και των αεροπορικών εταιρειών αρχίζει να ανακάμπτει αργά, η υγεία και η ασφάλεια των επιβατών και του προσωπικού είναι υψίστης σημασίας και πολλά νέα μέτρα υγείας εξετάζονται από τις κυβερνήσεις για εμφύτευση στα αεροδρόμια», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ACI World Luis Felipe de Oliveira.
«Καθώς ο κλάδος πλοηγεί τις πολυπλοκότητες της επανεκκίνησης των επιχειρήσεων, η ACI πιστεύει ότι το κόστος οποιωνδήποτε υγειονομικών μέτρων που απαιτούνται πρέπει να βαρύνει τις κυβερνήσεις. Οι ACI και IATA είναι ευθυγραμμισμένες σε αυτό το ζήτημα, όπως ορίζεται στην κοινή προσέγγιση ασφαλούς επανεκκίνησης – ACI και IATA, η οποία ήταν η συμβολή μας στην καθοδήγηση TakeOff της ICAO . Αυτό καθόρισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η δημόσια χρηματοδότηση υγειονομικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά των υποδομών ή των επιχειρησιακών αλλαγών που απαιτούνται για την εφαρμογή τους”, συμπλήρωσε.
Ο Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της IATA Alexandre de Juniac είπε:
«Η αεροπορική βιομηχανία θέλει να κάνει τον κόσμο να κινηθεί ξανά. Συνεργαστήκαμε με επιτυχία με τον ICAO και πολλές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο για τη θέσπιση τυποποιημένων πρωτοκόλλων που προστατεύουν τη δημόσια υγεία και δίνουν στους ταξιδιώτες την εμπιστοσύνη να επιστρέψουν στους ουρανούς. Όμως η βιομηχανία βρίσκεται ακόμη στην άκρη ενός οικονομικού γκρεμού. Το επιπλέον κόστος των υγειονομικών μέτρων που επιβάλλονται από τις κυβερνήσεις πρέπει – όπως συνιστά ο ΠΟΥ – να βαρύνει τις κυβερνήσεις. Αυτό θα επιτρέψει στη βιομηχανία να εστιάσει τους λιγοστούς πόρους στην επανασύνδεση του κόσμου και στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης. “