Σύνταξη: tourismtoday.gr
Η επιβατική κίνηση στην Ευρώπη έχει σχεδόν ανακάμψει πλήρως από την πανδημία Covid-19, όπως ανακοίνωσε το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe).
Παρά το γεγονός ότι ήταν 1,7% κάτω από τα επίπεδα της πανδημίας, τον Οκτώβριο η επιβατική κίνηση σημείωσε αύξηση 11,7% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022.
Στην κορυφή των ευρωπαϊκών επιδόσεων ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών
Στους 11 πρώτους μήνες του έτους Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών διακίνησε 26 εκατ. ταξιδιώτες, 24,5% περισσότερους σε σχέση με πέρυσι αλλά και 9,9% περισσότερους σε σχέση με την προπανδημική χρονιά του 2019.
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών τοποθετήθηκε στην πρώτη θέση της λίστας των ευρωπαϊκών αεροδρομίων που υποδέχονται ετησίως πάνω από 25 εκατ. επιβάτες και ξεπέρασαν κατά πολύ τις επιδόσεις του 2019.
Ο Olivier Jankovec, Γενικός Διευθυντής της ACI Europe, υπογράμμισε την ισχυρή δυναμική προς την ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης των ευρωπαϊκών αεροδρομίων τον Οκτώβριο, παρά την αύξηση των αεροπορικών ναύλων 36,3% και τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις από τη σύγκρουση στο Ισραήλ.
Όπως υπογράμμισε “ο ελεύθερος χρόνος, η επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς (VFR) και σε μικρότερο βαθμό τα μικτά ταξίδια ήταν οι βασικοί οδηγοί της ζήτησης, επεκτείνοντας τη δυναμική που συνήθως σχετίζεται με τους καλοκαιρινούς μήνες αιχμής μέχρι το φθινόπωρο.
Ταυτόχρονα και ενώ ήταν ακόμη χαμηλότερα από το παρελθόν, τα επαγγελματικά ταξίδια συνέβαλαν επίσης στο να επαναφέρουν τα αεροδρόμια της Ευρώπης σχεδόν στον όγκο τους πριν από την πανδημία”.
Αεροδρόμια και επίπεδα επιβατικής κίνησης
Τα περιφερειακά και τα μικρότερα αεροδρόμια συνέχισαν να ξεπερνούν τα επίπεδα επιβατικής κίνησης πριν από την πανδημία τον Οκτώβριο, παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση 9,1%.
Ενώ η επιβατική κίνηση στα πέντε κορυφαία ευρωπαϊκά αεροδρόμια -σε Χίθροου στο Λονδίνο, Κωνσταντινούπολη, Παρίσι Σαρλ ντε Γκολ, Schiphol σε Άμστερνταμ και Φρανκφούρτη- αυξήθηκε 14,6% σε σύγκριση με τον περσινό Οκτώβριο, παρέμεινε 5% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Η Αθήνα στα αεροδρόμια με τις υψηλότερες αυξήσεις στην επιβατική κίνηση
Σε γενικές γραμμές, τα αεροδρόμια που ανέφεραν τις υψηλότερες αυξήσεις στην επιβατική κίνηση σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα περιλαμβάνουν Αθήνα, Πάλμα ντε Μαγιόρκα, Παρίσι, Λισαβόνα, Κωνσταντινούπολη, Πόρτο, Μάλαγα, Νάπολη, Κατάνια, Μιλάνο, Σότσι, Αλμάτι, Αστάνα, Βελιγράδι, Τίρανα, Μπουργκάς, Ερεβάν, Μέμινγκεν, Βραλ/Λίπτζου, Τραπάνι, Περούτζια, Πόρτο Σάντο, Σάμαρκαντ και Κουτάισι.
Τα αεροδρόμια με τις πιο εντυπωσιακές επιδόσεις
Τα αεροδρόμια με τις πιο εντυπωσιακές επιδόσεις ήταν εκείνα που βρίσκονται σε αναδυόμενες αεροπορικές αγορές, που επωφελούνται από τις αλλαγές στον τρόπο κυκλοφορίας που προέκυψαν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, όπως:
- Ουζμπεκιστάν (+139%)
- Αλβανία (+134%)
- Αρμενία (+66%)
- Καζακστάν (+51%)
Η άνοδος στα αεροδρόμια σε Ελλάδα
Μεταξύ των χωρών της ΕΕ+, αξιοσημείωτες επιδόσεις επιτεύχθηκαν βασιζόμενες στον εισερχόμενο τουρισμό και στην κίνηση VFR.
- Η Ισλανδία κατέγραψε ανάπτυξη 25%, ακολουθούμενη από την Ελλάδα με 21%, τη Σλοβενία με 20% και την Πορτογαλία με 16%.
- Στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, η Ιταλία (+8%) και η Ισπανία (+8%), που εξαρτώνται και οι δύο από τον τουρισμό, πρωτοστάτησαν.
- Αντίθετα πτώση κατέγραψαν το Ηνωμένο Βασίλειο (-2%), η Γαλλία (-3%) και η Γερμανία (-16%).
Ωστόσο, δεν γνώρισαν όλα τα αεροδρόμια αύξηση της επιβατικής κίνησης. Εξαιρουμένης της Ουκρανίας, η οποία γνώρισε πλήρη απώλεια εμπορικής εναέριας κυκλοφορίας από τον Φεβρουάριο του 2022, τα αεροδρόμια στις ακόλουθες χώρες παρέμειναν πιο μακριά από την επίτευξη πλήρους ανάκαμψης:
- Ισραήλ (-49%)
- Φινλανδία (-32%)
- Σουηδία (-22%)
- Σλοβακία (-20%)
- Τσεχική Δημοκρατία (-18%)
Τον περασμένο μήνα, η ACI Europe αποκάλυψε επίσης ότι η επιβατική κίνηση στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια αυξήθηκε κατά 12,1% το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.