
Σύνταξη: tourismtoday.gr
Τα τελευταία στοιχεία από τον ευρωπαϊκό οργανισμό διεθνών αερολιμένων ACI Europe δείχνουν μια βαθύτερη κρίση στον τομέα. Με την εναέρια κυκλοφορία να συνεχίζει να μειώνεται.
Η κρίση δεν έχει υποχωρήσει και η κατάσταση έχει επιδεινωθεί για τα αεροδρόμια από την αρχή του έτους. Ειδικά για εκείνα στην ΕΕ, ΕΟΧ, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο.
Η κίνηση των επιβατών στο πρώτο τρίμηνο 2021 μειώθηκε 81,7% σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό δίκτυο αεροδρομίων, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο προ πανδημίας (Q1 2019).
Αυτό σηματοδότησε μια περαιτέρω μείωση από το προηγούμενο τρίμηνο (Q4 2020 στο -79,2%), με αποτέλεσμα την απώλεια 395,5 εκατομμυρίων επιβατών.
Μια αεροπορική αγορά δύο ταχυτήτων
Μια πιο προσεκτική ματιά στα δεδομένα αποκαλύπτει ότι η Ευρώπη έχει γίνει αεροπορική αγορά δύο ταχυτήτων.
Με τα αεροδρόμια στην ΕΕ / ΕΟΧ / Ελβετία να βυθίζονται ακόμη στην κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία COVID-19.
Άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια με επικεφαλής τη Ρωσία και την Τουρκία είναι πολύ καλύτερα.
Τα αεροδρόμια ΕΕ / ΕΟΧ / Ελβετίας και Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσαν μείωση της κίνησης των επιβατών από -85% τον Ιανουάριο σε -89% τον Μάρτιο.
Με τις επιδόσεις τους στο πρώτο τρίμηνο να είναι -88%.
Αυτό αντικατόπτριζε τις χώρες τους να συγκρατούνται στο τρίτο κύμα μολύνσεων COVID-19, με αυστηρούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς και απαγορεύσεις, καθώς και εγχώρια lockdown.
Τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου επηρεάστηκαν ιδιαίτερα, μαζί με εκείνα σε χώρες που βασίζονται αποκλειστικά στη διεθνή κυκλοφορία.
Αντίθετα, η κυκλοφορία επιβατών σε αεροδρόμια στην Τουρκία, τη Ρωσία και άλλες αγορές βελτιώθηκε σημαντικά από -59% τον Ιανουάριο σε -49% τον Μάρτιο, με το πρώτο τρίμηνο να κλείνει στο -54,8%.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα αεροδρόμια της Ρωσίας και σε μικρότερο βαθμό στην Τουρκία και την Ουκρανία, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις μεγαλύτερες εγχώριες αγορές σε συνδυασμό με λιγότερο σοβαρούς αποκλεισμούς και περιορισμούς ταξιδιού.
Η κατάταξη των αεροδρομίων
Τα κορυφαία 5 ευρωπαϊκά αεροδρόμια στο πρώτο τρίμηνο ήταν από τη Ρωσία και την Τουρκία.
Με το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης (-64%) το πιο πολυσύχναστο ευρωπαϊκό αεροδρόμιο.
Ακολουθούμενο από τη Μόσχα-Ντομοντέντοβο (-18%), τη Μόσχα Σερεμέτιεβο ( -60%), Κωνσταντινούπολη-Sabiha Gokcen (-48%) και Μόσχα-Βνούκοβο (-26%).
Το Παρίσι-CDG (-82%), η Μαδρίτη (-81%), η Φρανκφούρτη (-83%) και το Άμστερνταμ-Σίπφολ (-87%) κατάφεραν ακόμη να φτάσουν στο top 10. Αλλά το Λονδίνο-Χίθροου (-91%) όχι.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το αεροδρόμιο του Σότσι (+ 47%) καλωσόρισε περισσότερους επιβάτες από το Λονδίνο-Χίθροου καθώς οι Ρώσοι συρρέουν στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας.
Καθιστώντας το έτσι το μοναδικό αεροδρόμιο στην Ευρώπη που σημείωσε αύξηση της κίνησης των επιβατών στο πρώτο τρίμηνο.
Τα δεδομένα του Απριλίου
Τα προκαταρκτικά δεδομένα για τον Απρίλιο δεν δείχνουν σημαντική βελτίωση, παρά το χρονοδιάγραμμα των αργιών του Πάσχα στις αρχές του μήνα.
Κατά τις πρώτες 10 ημέρες του Απριλίου, η κίνηση επιβατών στα αεροδρόμια της Ευρώπης μειώθηκε κατά -80%.
Στα αεροδρόμια στην ΕΕ / ΕΟΧ / Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο στο -87% και άλλα στο -48,7%.
Απώλειες συνδεσιμότητα
Άλλα 2000 αεροπορικά δρομολόγια εξαφανιστεί μέχρι στιγμής φέτος . Η κατάσταση επιβατικής κίνησης αεροδρομίου αντανακλά επίσης τη συνεχιζόμενη κατάρρευση της σύνδεσης του αέρα.
Με περίπου 2000 επιπλέον αεροπορικών γραμμών χάσει από την αρχή του έτους, Από 6.663 τον Ιανουάριο σε 8.539 τον Απρίλιο.
Πότε προβλέπεται ανάκαμψη
Απολογισμός της πραγματικής απόδοσης της επιβατικής κίνησης κατά το πρώτο τρίμηνο και των περαιτέρω καθυστερημένων προοπτικών ανάκαμψης για διεθνή ταξίδια, η ACI Europe κυκλοφόρησε μια υποβαθμισμένη πρόβλεψη κυκλοφορίας για το 2021.
Η κυκλοφορία των επιβατών στα αεροδρόμια της Ευρώπης αναμένεται τώρα να μειωθεί κατά -64% το 2021, από μια πρόβλεψη -52% τον Ιανουάριο.
Μια πλήρης ανάκαμψη στους όγκους επιβατών του 2019 έχει αναθεωρηθεί από το 2024 έως το 2025.
Η οικονομική πρόβλεψη της ACI Europe
Η τελευταία οικονομική πρόβλεψη της ACI Europe, δείχνει την έκταση της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει σήμερα ο κλάδος.
Με τα έσοδα να μειώνονται κατά 30 δις ευρώ το 2020, τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια εξακολουθούν να χάνουν άλλα 29 δις ευρώ σε έσοδα φέτος.
Η αργή ανάκαμψη της κίνησης σε συνδυασμό με τις πολύ αυξημένες ανταγωνιστικές πιέσεις των αεροδρομίων θα περιορίσει σημαντικά τα έσοδα. Αφήνοντας αυξανόμενο κόστος επανεκκίνησης στα περισσότερα αεροδρόμια.