Μια ασυνήθιστη καμπάνια της Airbnb εμφανίστηκε πρόσφατα στο Βερολίνο, επικεντρωμένη στο να αποτρέψει τους περιορισμούς που επέβαλαν οι αρχές του Βερολίνου και όχι στο να προσελκύσει επισκέπτες.

“Η περιοχή μου είναι ανοιχτή σε όλους”, λένε στην διαφήμιση οικοδεσπότες της Airbnb, στο Βερολίνο και ο πόλεμος καλά κρατεί και το 2018.

Στη γερμανική πρωτεύουσα, καθώς και σε άλλους κορυφαίους προορισμούς της Ευρώπης, όπως το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη, η Βενετία και το Παρίσι, η Airbnb αλλά και παρόμοιες πλατφόρμες του είδους έχουν γίνει πολιτικό ζήτημα.

Και δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν πυροδοτήσει ακόμα και αντιδράσεις κατά του ξενοδοχειακού κλάδου, λόγω υπερβολικής επέκτασης όλων των καταλυμάτων σε περιοχές.

Παρόλο που έχουν βοηθήσει στην τόνωση του τουρισμού με το άνοιγμα πιο προσιτών επιλογών στέγασης στους ταξιδιώτες, έχουν δημιουργήσει πολιτικό πονοκέφαλο σε κυβερνήσεις και Αρχές πόλεων αφού χαρακτηρίζονται απειλή για τις παραδοσιακές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και υπεύθυνες για τον κατακερματισμό της γειτονιάς.

Δικτυακοί τόποι που προωθούν τη ενοικίαση καταλυμάτων για διακοπές κατηγορούνται για έλλειψη στέγης για τους ντόπιους και υψηλότερα ενοίκια.

Οι αρχές χωρών και πόλεων σε ρόλο ντετέκτιβ αναζητούν αδήλωτες κατοικίες που δραστηριοποιούνται στις πλατφόρμες και παρακολουθούν επίσης τον αντίκτυπο στην αγορά ακινήτων, καθώς οι κερδοσκόποι κινούνται ανοίγοντας διαμερίσματα για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις, προκαλώντας αύξηση των ενοικίων και επιδείνωση της έλλειψης στέγης.

Στο Βερολίνο, μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες γερμανικών Μέσων, είναι πιθανό να σταλούν διορισμένοι από το κράτος διαχειριστές για να αναλάβουν ιδιοκτησίες που έχουν παραμείνει κενές για περισσότερο από τρεις μήνες.

“Δεν θέλουμε να τιμωρήσουμε όποιον νοικιάζει το διαμέρισμα του για λίγες μέρες ως σπίτι διακοπών, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε σε αποφασιστικές δράσεις”, δηλώνει η Katrin Lompscher, γερουσιαστής του Βερολίνου.

Οι συνέπειες της αποτυχίας στην κάλυψη των αναγκών στέγασης των κατοίκων της περιοχής και στη διαχείριση της βιώσιμης ροής του τουρισμού μπορεί να είναι σοβαρές, αλλά και απρόβλεπτες.

Ηδη, στην περιοχή Kreuzberg -μια γειτονιά εργατικής τάξης δημοφιλής στην παλτφόρμα Airbnb που βρίσκεται στην καρδιά της επανενωμένης πρωτεύουσας – οι εντάσεις αυξάνονται και οι κάτοικοι αντιδρούν σε κάθε είδους τουριστικής ανάπτυξης.

Τα “σπασμένα πληρώνει” αυτή την φορά ένα πεντάστερο ξενοδοχείο που έχει γίνει στόχος.

Χτισμένο στην περιοχή έχει γίνει το τελευταίο σύμβολο…εξευρωπαϊσμού, πυροδοτώντας έντονες διαμαρτυρίες, με διαδηλωτές και συνθήματα σε πανό, όπως: “Ένα πολυτελές ξενοδοχείο σημαίνει αύξηση των ενοικίων και των τιμών”.

Διαδηλωτές έχουν σπάσει τα παράθυρα του τουλάχιστον δύο φορές από την λειτουργία του τον περασμένο Αύγουστο, ενώ σε ολόκληρη την περιοχή οι κάτοικοι με συνθήματα δείχνουν την αποδοκιμασία τους για τον νέο γείτονα τους.

Σίγουρα, ο τουρισμός δημιουργεί θέσεις εργασίας, αλλά οι Βερολινέζοι πρέπει να έχουν την οικονομική δυνατότητα να ζήσουν και στην πόλη τους”, δηλώνουν οι κάτοικοι.

Στην Γαλλική πρωτεύουσα ήδη έχει ξεκινήσει ο έλεγχος για το αν ιδιοκτησίες έχουν παραχωρηθεί παραπάνω από το όριο των 120 ημερών ετησίως – ένας περιορισμός που η πόλη εξετάζει να μειώσει, στις 60 σύμφωνα με πληροφορίες.

«Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια η πόλη του Παρισιού έχει χάσει 20.000 καταλύματα από τουρίστες σε βάρος της στέγασης και της μεσαίας τάξης του Παρισιού.

Στόχος είναι να σταματήσει αυτή η αιμορραγία», δηλώνει ο Ian Brossat, υπεύθυνος για τα καταλύματα της πόλης.

Στο Άμστερνταμ, η παρουσία της Airbnb και άλλων παρόμοιων πλατφόρμων σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις θα είναι το θέμα που θα απασχολήσει και φέτος.

Το Εργατικό Κόμμα, το οποίο βρίσκεται στην αντιπολίτευση στην ολλανδική πόλη, ζητά ριζοσπαστικά μέτρα. Θέλει να απαγορεύσει τη χρήση κατοικιών τύπου Airbnb (κάτι που ζητούν επιτακτικά και αρκετοί γερουσιαστές στις ΗΠΑ).

“Ολο και περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ότι το Άμστερνταμ δεν είναι πια η πόλη τους, λόγω της όχλησης, την βρωμιάς και της απώλειας κοινωνικής συνοχής”, δηλώνει η επικεφαλής του κόμματος στο Άμστερνταμ, Marjolein Moorman.

Κυβερνήσεις και Αρχές φαίνεται να χάνονται στις παραμέτρους των αποφάσεων, αφού αυτές θα πρέπει να εφαρμόζονται ανά περιοχή, μια και οι ξένες επενδύσεις, η κερδοσκοπία επί ακινήτων μέσω εταιρειών τύπου Airbnb επηρεάζουν ορισμένες πόλεις και όχι όλες.

Αν και υπάρχει πολιτική προσοχή από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, φαίνεται να είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν τελικά να ρυθμίσουν το φαινόμενο κατανοώντας τα δεδομένα και τις τάσεις.

To Βερολίνο άλλωστε είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα που δεν μπόρεσε να βάλει φρένο παρά την απόφαση του το 2016 να “απαγορεύει στους τουρίστες να νοικιάζουν διαμερίσματα μέσω Αirbnb”, η οποία κατέρρευσε από το δικαστήριο, φέρνοντας στην επιφάνεια νομικά κενά.