της Εύας Οικονομάκη
Στη λίστα με τα ευρωπαϊκά κράτη που σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων το φθινόπωρο συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα.
Πιο αναλυτικά, η χώρα μας με διψήφιο ποσοστό αύξησης 20,1% σε επίπεδο ζήτησης συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα κατατάσσεται στην έκτη θέση μεταξύ των 20 υπό εξέταση ευρωπαϊκών κρατών, σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας AirDNA.
Στην κορυφή της σχετικής κατάταξης βρίσκεται η Πολωνία με άνοδο 29,9%, ακολουθεί η Νορβηγία στο συν 27,4% και έπονται, συμπληρώνοντας την πρώτη πεντάδα, Ουγγαρία (23,9%), Γερμανία (23,1%) και Τσεχία (22,9%).
Ενίσχυση στα άκρα της σεζόν
Τα νούμερα αυτά επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι τα ταξίδια κατά τη διάρκεια των shoulders months (στα άκρα της σεζόν) και εν προκειμένω το τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου αποκτούν ιδιαίτερη δυναμική, με τις χώρες που βρίσκονται νότια και ανατολικά να αναδεικνύονται ως οι πιο δημοφιλείς μεταξύ των ταξιδιωτών.
Πάντως, ενώ η ενίσχυση της ζήτησης θα μπορούσε να παραπέμψει σε υψηλότερα έσοδα για τους οικοδεσπότες, η άνοδος της προσφοράς, δηλαδή η προσθήκη νέων καταχωρήσεων, περιορίζει τα θετικά αποτελέσματα για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Κι αυτό διότι όσο περισσότερες καταχωρήσεις αναρτώνται στις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, τόσο περισσότερο εντείνεται ο ανταγωνισμός, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους οικοδεσπότες να επιτύχουν υψηλότερα ποσοστά πληρότητας ή να αυξήσουν τις τιμές.
Αυτό το φθινόπωρο, οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις σε επίπεδο εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) ήταν εκείνες στις οποίες η αύξηση της ζήτησης ξεπέρασε την αύξηση της προσφοράς. Σε αυτές τις αγορές, ο περιορισμένος ανταγωνισμός επέτρεψε στους οικοδεσπότες να επωφεληθούν τόσο από υψηλότερη πληρότητα όσο και από μεγαλύτερη άνοδο των τιμών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κερδίσουν περισσότερα έσοδα ανά διανυκτέρευση.
Μάλιστα, σε αυτές τις χώρες οι οικοδεσπότες κατέγραψαν αύξηση σε επίπεδο RevPAR υψηλότερη από 15% σε ετήσια βάση, χάρη στην ισχυρή ενίσχυση της πληρότητας και της διψήφιας αύξησης της μέσης τιμής ανά διανυκτέρευση. Συγκεκριμένα, η Πορτογαλία σημείωσε άνοδο 15,2% σε ετήσια βάση, η Ουγγαρία 17%, η Φινλανδία 20,4%, η Ισπανία 21,1% και η Δανία 25,6%.