Ο 36χρονος που έφερε επανάσταση στον τρόπο που ταξιδεύουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο φυλάει ακόμα το ταξιδιωτικό φουσκωτό στρώμα από το οποίο ξεκίνησαν όλα.
«Την πρώτη φορά που το δάνεισα σε κάποιον ήμουν 19 ετών και φιλοξένησα στο σπίτι μου έναν παντελώς άγνωστο.
Τη νύχτα δεν μπορούσα να κοιμηθώ από την αγωνία: “και αν είναι κάποιος τρελός” σκεφτόμουν», ομολογεί ο Τζόι Τζέμπια, μιλώντας στην έντυπη έκδοση της ιταλικής Repubblica με την ευκαιρία της επίσκεψής του στην Ιταλία.
Ο φιλοξενούμενος του Τζέμπια δεν ήταν τρελός, οι δύο τους έγιναν φίλοι και παραμένουν ακόμα και σήμερα.
Πάνω σε αυτή την έννοια της εμπιστοσύνης «έχτισε» το 2008, μαζί με τον Μπράιαν Τσέσκι και τον Νέιθαν Μπλέχαρτζικ, την Airbnb, μία επιχείρηση που η αξία της σήμερα υπολογίζεται στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια και η οποία έχει τέσσερα εκατομμύρια αγγελίες σε 191 χώρες.
Από τότε που μπήκε στο κλαμπ των -κάτω των σαράντα- εκατομμυριούχων του πλανήτη ο Τζέμπια δεν έχει ανάγκη να μοιράζεται το διαμέρισμά του, αλλά όταν ταξιδεύει χρησιμοποιεί μόνο τις υπηρεσίες της Airbnb.
Στο Παλέρμο, για παράδειγμα, όπου βρίσκεται αυτές τις ημέρες, επέλεξε ένα πολυτελές διαμέρισμα στο παλάτι Lampedusa, του συγγραφέα του Γατόπαρδου.
«Ηδη από τότε που ήμουν δέκα ετών ονειρευόμουν να δημιουργήσω μία δική μου εταιρία.
Οι γονείς μου είχαν επιχείρηση διανομής τροφίμων υγείας και μου δίδαξαν εκτός από την αγάπη για την τέχνη, τον αθλητισμό και τη μουσική ότι πρέπει να στηριζόμαστε στον εαυτό μας.
Το 2007 ο πρώην συνάδελφός μου στο πανεπιστήμιο Μπράιαν Τσέσκι μετακόμισε στο σπίτι μου, ενώ την ίδια εποχή ο ιδιοκτήτης μόλις είχε αυξήσει το ενοίκιο. Εκείνες τις ημέρες γινόταν στο Σαν Φρανσίσκο ένα μεγάλο συνέδριο για το design και το να καταφέρεις να βρεις δωμάτιο σε ξενοδοχείο ήταν σχεδόν αδύνατον.
Τότε είχα την ιδέα και μέσα σε μία βραδιά γεννήθηκε η ιστοσελίδα «Air bed and breakfast»: ένα φουσκωτό στρώμα, ένα γραφείο και wi-fi για είκοσι δολάρια τη βραδιά. Βρήκα τρεις πελάτες και αυτή ήταν η αρχή» διηγείται ο Τζέμπια για το πώς ξεκίνησε την επιχείρησή του.
«Στην αρχή εισπράξαμε επτά συνεχόμενα “όχι” προτού κάποιος πιστέψει στο σχέδιό μας». Αλλά ο Τζέμπια ήταν συνηθισμένος σε αυτά καθώς είχε ιδρύσει παλαιότερα μια επιχείρηση design στην οποία έκανε τα πάντα μόνος του: σχεδίαζε τα αντικείμενα, τα κατασκεύαζε και τα προωθούσε για πώληση.
Στόχος του ήταν να καταφέρει να πουλήσει κάποια από τα αντικείμενα στο βιβλιοπωλείο του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Τα κατάφερε έπειτα από δύο χρόνια προσπαθειών.
Η εμπειρία τον δίδαξε ότι όλα είναι δυνατά εφόσον επιμένεις.
«ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ»
«Η δύναμη και ο στόχος της Airbnb είναι να κάνει όλους τους ανθρώπους να ζήσουν την εμπειρία του ταξιδιού σε όλες τις κατηγορίες τιμών. Ακόμα και σε δύσκολες περιόδους, όπως αυτή που ζούμε τώρα, η Airbnb αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι θέλουν να εμπιστευθούν.
Αυτό που χρειάζονται είναι οι ευκαιρίες. Δεν είναι καταπληκτικό που δύο εκατομμύρια άνθρωποι κοιμούνται κάθε βράδυ στο σπίτι ενός άλλου;».
Το πρώτο του ταξίδι χωρίς τους γονείς το έκανε στην Ευρώπη όταν ήταν 19 ετών με μία σκηνή.
«Η τοποθεσία που είχαμε επιλέξει ήταν πολυτελέστατη. Μείναμε στην Κυανή Ακτή αλλά στη… σκηνή υπό σαράντα βαθμούς.
Οταν φτάσαμε στη Βαρκελώνη δεν είχαμε πια τη δύναμη ούτε να τη στήσουμε.
Πετάξαμε κάτω τους υπνόσακους και κοιμηθήκαμε όπου βρήκαμε. Ξυπνήσαμε γεμάτοι μυρμήγκια».
Ο Τζέμπια εξηγεί το σχέδιό του για την Ιταλία που έχει ενδιαφέρον και για την Ελλάδα.
Η εταιρία του σκοπεύει να προωθήσει ένα σχέδιο που αφορά τους μικρούς δήμους. Οπως λέει, το 2050 το 60% του πληθυσμού θα ζει στις μεγάλες πόλεις. Τα μικρά κέντρα κινδυνεύουν να πεθάνουν.
Η Αirbnb δημιούργησε ένα ειδικό site για ενοικίαση ακατοίκητων σπιτιών και έχει στα σκαριά σχέδιο αναβάθμισης περιοχών και κτιρίων που έχουν εγκαταλειφθεί.
«Μία επιχείρηση σαν τη δική μας έχει και κοινωνική ευθύνη», λέει. Οταν ο τυφώνας Σάντι χτύπησε τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ γεννήθηκε το Open Homes για τη φιλοξενία των πληγέντων.
«Η κοινότητά μας έχει βοηθήσει σε 90 φυσικές καταστροφές σε 18 χώρες ανοίγοντας τα σπίτια για τους άστεγους», ενώ όπως προσθέτει συνεργάζονται με ανθρωπιστικές οργανώσεις για τη φιλοξενία προσφύγων.
Και η συμβουλή του ανθρώπου που «εφηύρε» στα 26 του την Airbnb και έγινε εκατομμυριούχος πριν από τα τριάντα; «Μην τα παρατάτε ποτέ».