Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι διακοπές του Πάσχα και ο καλός καιρός έφεραν θετικές επιδόσεις στους Ευρωπαίους οικοδεσπότες σε βραχυχρόνιες ενοικιάσεις (STR) τον Απρίλιο του 2023.

Σύμφωνα με την AirDNA η ζήτηση για διανυκτερεύσεις αυξήθηκε 26% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, δίνοντας στους οικοδεσπότες μεγαλύτερη ισχύ τιμών. Η μέση ημερήσια τιμή (ADR) αυξήθηκε 16,4% σε ετήσια βάση (σε ετήσια βάση).

Παραμένοντας ελαφρώς πάνω από τα επίπεδα του 2019 (+3,2%) τον Απρίλιο, η προσφορά στην Ευρώπη αυξήθηκε 14,9% σε ετήσια βάση, υστερώντας σε σχέση με την αύξηση της ζήτησης και ωθώντας τα ποσοστά πληρότητας σε άνοδο 4,2%.

AirDNA: Αυξημένη ζήτηση σε βραχυχρόνιες ενοικιάσεις στην Ελλάδα

Η πληρότητα αυξήθηκε τον Απρίλιο σε 14 από τις 20 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η αύξηση της προσφοράς συνεχίζει να υπολείπεται της ζήτησης στις περισσότερες περιοχές σε όλη την περιοχή.
Βλέπουμε τα μεγαλύτερα κενά μεταξύ της αύξησης της ζήτησης και της προσφοράς στην Ελλάδα και την Αυστρία και, κατά συνέπεια, τη μεγαλύτερη αύξηση πληρότητας.

Στην Ελλάδα, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 31,7% και η προσφορά αυξήθηκε κατά 13,2%, ωθώντας την πληρότητα σε άνοδο 9,2% σε ετήσια βάση, ενώ στην Αυστρία η ζήτηση αυξήθηκε 29,5% και η προσφορά 11,8%, προκαλώντας αύξηση της πληρότητας κατά 8,8%.

Ισχυρός ρυθμός ζήτησης σε Ελλάδα καλοκαίρι και φθινόπωρο

Για τους καλοκαιρινούς μήνες Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 23%, 26% και 30% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα. Ο ρυθμός Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου σημειώνει τα περισσότερα κέρδη, καθώς οι κρατήσεις διανυκτερεύσεων ξεπέρασαν πέρυσι κατά 70% για τον Σεπτέμβριο και κατά 49% για τον Οκτώβριο.

Οι επισκέπτες θέλουν να ταξιδέψουν πέρα ​​από την καλοκαιρινή περίοδο αιχμής και η Ευρώπη βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ διανυκτερεύσεων αυτό το φθινόπωρο.

Εξετάζοντας πιο προσεκτικά τον ρυθμό ζήτησης μεταξύ των 20 κορυφαίων ευρωπαϊκών χωρών μας, η Πολωνία, η Αυστρία και η Ελλάδα πρωτοστατούν στην ανάπτυξη για διανυκτερεύσεις μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, με αύξηση 63%, 48% και 42% σε σύγκριση με πέρυσι.

Η αύξηση του ρυθμού Σεπτεμβρίου είναι πάνω από 50% σε ετήσια βάση για 16 από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες, με την Πολωνία και την Κροατία να σημειώνουν τριψήφια ανάπτυξη 151% και 113% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του Οκτωβρίου ήταν περισσότερο από 50% για 11 από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες, με την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Τσεχία να πρωτοστατούν με αύξηση 80%, 70% και 65% σε ετήσια βάση.

Πηγή: AirDNA

Η προσφορά σε 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες

Στις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες, η προσφορά έχει επιστρέψει σε διάφορους βαθμούς.

Η αύξηση της προσφοράς ήταν η πιο αδύναμη στην Κροατία και τη Δανία, όπου η αύξηση της ζήτησης ήταν επίσης ελάχιστη (1% ετησίως στην Κροατία) ή ακόμη και αρνητική (-5% ετησίως στη Δανία), οδηγώντας στη μείωση της πληρότητας που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή και οι δύο χώρες.

Με τη Δανία να αποτελεί την εξαίρεση, η σκανδιναβική περιοχή σημείωσε την ισχυρότερη αύξηση της προσφοράς, με τη Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία να σημειώνουν αύξηση 50%, 37% και 28% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα.

Δυστυχώς για τους φορείς εκμετάλλευσης, η αύξηση της προσφοράς σε αυτές τις τρεις χώρες ξεπέρασε την αύξηση της ζήτησης, προκαλώντας μείωση πληρότητας σχεδόν 5% σε ετήσια βάση για τη Νορβηγία και τη Σουηδία και 7% σε ετήσια βάση για τη Φινλανδία.

Πηγή: AirDNA

Βασικές μετρήσεις απόδοσης STR σε Ευρώπη τον Απρίλιο του 2023

  • Τα έσοδα αυξήθηκαν 46,7% σε ετήσια βάση και 81,5% σε σύγκριση με το 2019
  • Οι διαθέσιμες λίστες παρέμειναν λίγο πάνω από τα επίπεδα του 2019 (+3,2%) και αυξήθηκαν 14,9% σε ετήσια βάση.
  • Η συνολική ζήτηση (νύχτες) αυξήθηκε 26% σε ετήσια βάση και 26,4% από το 2019.
  • Η πληρότητα αυξήθηκε 4,2% σε σύγκριση με το 2022 και 6,9% σε σύγκριση με το 2019.
  • Οι μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) αυξήθηκαν 16,4% σε ετήσια βάση.
  • Το RevPAR αυξήθηκε 21,3% σε ετήσια βάση και 52,5% έναντι του 2019.

Ενώ το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε μόλις κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο, αυτό είναι μια ανακούφιση καθώς η ήπειρος απέφυγε ελάχιστα την ύφεση. Αναμενόταν ευρέως ότι η Ευρώπη θα βρισκόταν σε ύφεση το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι απογοητευτικά υψηλός, με τον ονομαστικό πληθωρισμό του Απριλίου να αυξάνεται κατά 7%, προκαλώντας πίεση στη δαπανική δύναμη των ατόμων.

Οι προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους, σύμφωνα με την Oxford Economics, απαιτούν τη συνέχιση της επέκτασης της ευρωπαϊκής οικονομίας το επόμενο έτος, με το ΑΕΠ να προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,8% το 2023 και ένα επιπλέον 1,0% το 2024, λόγω της περαιτέρω ανάπτυξης καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες θα πρέπει να είναι θετικές για τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις.

Αργή αλλά σταθερή η ανάκτηση της ευρωπαϊκής προσφοράς

Οι ευρωπαϊκές βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις ανέκαμψαν πιο αργά στα προ πανδημίας επίπεδα σε σύγκριση με άλλες ηπείρους.

Στη Βόρεια και Νότια Αμερική, όπου η ζήτηση και η προσφορά έχουν σημειώσει την ταχύτερη ανάκαμψη, η ζήτηση επέστρεψε στα προ πανδημίας επίπεδα τον Μάρτιο του 2022 για τη Βόρεια Αμερική και τον Μάιο του 2022 για τη Νότια Αμερική.

Ακολούθησε γρήγορα η προσφορά, με τις διαθέσιμες λίστες να επιστρέφουν στα προ πανδημίας επίπεδα τον Αύγουστο του 2022 και για τις δύο ηπείρους.

Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη, η ζήτηση, μετρημένη σε τελική δωδεκάμηνη βάση, δεν ανέκαμψε στα προ πανδημίας επίπεδα μέχρι τον Νοέμβριο του 2022.

Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, η ζήτηση το 12μηνο έως τον Απρίλιο του 2023 αυξήθηκε κατά 27%, ενώ η αύξηση της προσφοράς επεκτάθηκε με πιο αργό ρυθμό, μόλις 13% σε ετήσια βάση.

Με βραδύτερη αύξηση της προσφοράς, οι μέσες διαθέσιμες καταχωρίσεις παραμένουν 5% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Πηγή: AirDNA