Πρόσφατα εντοπίσθηκε μια νέα ηλεκτρονική απειλή με την ονομασία KRACK που εκμεταλλεύεται τις ευπάθειες των προτύπων ασφάλειας WPA και WPA2, τα οποία χρησιμοποιούνται στα ασύρματα δίκτυα Wi-Fi.
Η νέα απειλή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα και την εμπιστευτικότητα των δεδομένων που διακινούνται μεταξύ των τερματικών συσκευών των χρηστών και των ασύρματων σημείων πρόσβασης (Wi-Fi access points). Στις ευάλωτες τερματικές συσκευές περιλαμβάνονται φορητοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, tablets και άλλες συσκευές που συνδέονται σε Wi-Fi δίκτυο, με λειτουργικά συστήματα Android, iOS, Windows, Unix/Linux.
Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) συνιστά στους χρήστες ασύρματων δικτύων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τη διαβίβαση ευαίσθητων πληροφοριών ή εναλλακτικά να χρησιμοποιούν, όπου αυτό είναι τεχνικά δυνατό, άλλες μεθόδους κρυπτογράφησης για την επεξεργασία εμπιστευτικών πληροφοριών, όπως SSL/TLS, SSH και VPN, έως ότου διατεθούν ενημερώσεις ασφάλειας (software updates) για την αντιμετώπιση της ευπάθειας που αποκαλύφθηκε στο πρωτόκολλο WPA/WPA2.
Στον ιστότοπο της ΑΔΑΕ παρουσιάζονται μέτρα προστασίας του απορρήτου κατά την ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο (http://www.adae.gr/enimerosi-christon-kai-syndromiton/), πολλές πηγές πληροφόρησης σχετικά με τους κινδύνους του κυβερνοχώρου, πρακτικές οδηγίες για την αποφυγή τους, καθώς και ένα ερωτηματολόγιο αξιολόγησης γνώσεων. Επίσης, οι επισκέπτες μπορούν να ενημερωθούν από το έντυπο της ΑΔΑΕ για την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών, το οποίο είναι αναρτημένο στη διεύθυνση http://www.adae.gr/fileadmin/cybersecurity/index.html.
Η ΑΔΑΕ δέχεται καταγγελίες και ερωτήματα πολιτών, τα οποία μπορούν να υποβάλλονται ταχυδρομικώς ή αυτοπροσώπως (στη διεύθυνση: Ιερού Λόχου 3, Μαρούσι 151 24, Αθήνα), με τηλεομοιοτυπία (fax) στον αριθμό +30 210 6387666, καθώς και ηλεκτρονικά (www.adae.gr) ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ( info@adae.gr).