tourismΕντυπωσιακές ευνοϊκές εξελίξεις κατέγραψε η ελληνική οικονομία το 9μηνο του 2014, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της Alpha Bank.

Όπως αναφέρει σχετικά, η εκπληκτική πορεία του τουρισμού και των εξαγωγών αγαθών, ιδιαίτερα στο 3ο 3μηνο 2013, η ανάκαμψη των επενδύσεων εκτός των κατοικιών και επίσης η ανάκαμψη των εισπράξεων από τη ναυτιλία (μετά από 5-έτη πτωτική πορεία) και η σταθεροποίηση της ιδιωτικής κατανάλωσης για τρία συνεχόμενα 3μηνα επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης από το 2014 και τη προοπτική για σημαντική ανάπτυξή της από το 2015 – με ταχεία μείωση της ανεργίας και ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγικότητας.

Η Ελλάδα διαθέτει µεγάλης αξίας συγκριτικά πλεονεκτήµατα ώστε να µπορεί να επιδιώκει την ανάπτυξη και την αύξηση των εισοδηµάτων µε ανταγωνιστική παραγωγή και µε υψηλή και ταχέως αυξανόµενη παραγωγικότητα. Οι προοπτικές ανταγωνιστικής ανάπτυξης της χώρας είναι εµφανείς ήδη σήµερα µε την εντυπωσιακή πορεία ανάπτυξης του τουρισµού τα 2013-2014. H ισχυρή ανάπτυξη του εξωτερικού τουρισµού το 2014, αλλά και η άνοδος του εγχώριου τουρισµού γίνονται εµφανή από την µεγάλη αύξηση της συνολικής επιβατικής κίνησης στο κύρια αεροδρόµια της χώρας, σύµφωνα µε στοιχεία που έχουν δηµοσιευτεί από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Με βάση τα στοιχεία αυτά οι συνολικές αφίξεις (εσωτερικού και εξωτερικού) στο σύνολο των αερολιµένων της χώρας ανήλθαν στα 16,02 εκατ. στο 8µηνο.2014 και ήταν αυξηµένες κατά 15,1% σε ετήσια βάση. Ειδικότερα, οι αφίξεις εξωτερικού ανήλθαν στα 12,08 εκατ. και ήταν αυξηµένες κατά 14,5% σε ετήσια βάση και οι αφίξεις εσωτερικού ανήλθαν στα 3,95 εκατ. και ήταν αυξηµένες κατά 17,2% σε ετήσια βάση. Μάλιστα, στο 2µηνο της αιχµής Ιουλ.-Αυγ.2014 οι αφίξεις εξωτερικού ήταν αυξηµένες κατά 14,8% και οι αφίξεις εσωτερικού ήταν αυξηµένες κατά 25,0%.

Τα ανωτέρω στοιχεία επαληθεύονται και από τα στοιχεία της έρευνας συνόρων της Τραπέζης της Ελλάδος, σύµφωνα µε την οποία οι αφίξεις ξένων τουριστών µε όλα τα µέσα στο 1ο 7µηνο 2014 ανήλθαν στα 10,49 εκατ. και ήταν αυξηµένες κατά 20,8% σε ετήσια βάση, µε αύξηση των εισπράξεων κατά 13,8% σε ετήσια βάση. Αυτά προέκυψαν από τη µεγάλη αύξηση των αφίξεων και των εισπράξεων από το Ην. Βασίλειο (αφίξεις: +16,9%, εισπράξεις: +26,1%), από τις χώρες ΕΕ εκτός της ΖτΕ (αφίξεις: 27,1%, εισπράξεις 25,0%), από τη Γαλλία (αφίξεις: +19,4%, εισπράξεις:  +25,3%), από τις ΗΠΑ (αφίξεις: +28,5%, εισπράξεις: +13,8%), Ρωσία (7µηνο.2014: αφίξεις: +11,3%, εισπράξεις: +4,1%, Ιούλ.2014: αφίξεις: +8,5%, εισπράξεις: +13,4%). Τα ανωτέρω δείχνουν ότι ηπτώση των εισπράξεων ανά ταξίδι στα € 616,8 στο 1ο 7µηνο.2014, από € 653,4 στο 1ο 7µηνο.2013 οφείλεται σε µεγάλο βαθµό και στη µικρή πτώση τωνεισπράξεων ανά ταξίδι από τις αφίξεις από τις ΗΠΑκαι τη Ρωσία που θα µπορούσαν να χαρακτηριστούν ως συγκυριακές. Σηµειώνεται ότι στο 7µηνο.2013 είχαµε αύξηση των αφίξεων από τις ΗΠΑ κατά 20,4% αλλά αύξηση των εισπράξεων κατά 32,3%.

Τέλος, τα ανωτέρω στοιχεία δίνουν απάντηση καιστον ισχυρισµό ότι η ανάπτυξη του τουρισµού στηνΕλλάδα το 2013 και το 2014 οφείλεται κατά κύριο λόγο στις γεωπολιτικές διενέξεις που σηµειώνονται σε χώρες όπως η Αίγυπτος, η Συρία, το Ιράκ και η Ουκρανία κ.ά. Όσον αφορά την εντυπωσιακήαύξηση των αφίξεων στην Ελλάδα τον Ιούν.-Σεπτ.2013 και 2014 ο ισχυρισµός αυτός ισοδυναµεί µε την εκτίµηση ότι οι τουρίστες ήλθαν στην Ελλάδαστην περίοδο αυτή διότι δεν είχαν πια δυνατότητα να κάνουν τα µπάνια τους στις χώρες που προαναφέρθηκαν. Είναι προφανές ότι ο ανωτέρω ισχυρισµός περικλείει µια σηµαντική δόση υπερβολής, αλλά δηµιουργεί επίσης λανθασµένες και επιζήµιες για τη χώρα εντυπώσεις. Στην πραγµατικότητα, το πιο σηµαντικό είναι ότι η Ελλάδα διαθέτει σήµερα τις αναγκαίες τουριστικές υποδοµές (οι οποίες βελτιώνονται συνεχώς παρά το ότι έχουν ακόµη µεγάλα περιθώρια να γίνουν ακόµη καλύτερες) και τις τουριστικές εγκαταστάσεις που της έδωσαν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει το 2014 ικανοποιητικά περί τα 3,0 εκατ. περισσότερους τουρίστες από το 2012. Γενικά, το µέγεθος, ο ρυθµός αύξησης και οι συνθήκες λειτουργίας της τουριστικής αγοράς δείχνουν ότι ο βασικός προσδιοριστικός παράγων της ανάπτυξης του τουρισµού στη χώρα µας είναι η εγχώρια επιχειρηµατικότητα και η ανταγωνιστικότητα της εγχώριας προσφοράς τουριστικών υπηρεσιών και όχι τα συµβαίνοντα στις ανταγωνίστριες χώρες. Παρά το ότι για µια χρονιά ή δύο κάποια αύξηση του τουρισµού µπορεί να προκύψει και για την Ελλάδα αν κάποιες ανταγωνίστριες χώρες διώχνουν τους τουρίστες από τον τόπο τους, η αύξηση των αφίξεων στην Ελλάδα από τα 15 εκατ. στα 20 εκατ. έγινε δυνατή κατά κύριο λόγο διότι βελτιώθηκε η δυναµικότητα, η επιχειρηµατικότητα και η ανταγωνιστικότητα της εγχώριας προσφοράς και όχι τόσο διότι πράγµατι αυξήθηκε και η ζήτηση από το εξωτερικό. Και υπάρχουν ακόµη σηµαντικές δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσης της εγχώριας προσφοράς και πολλές ξένες αγορές τις οποίες ακόµη δεν έχουµε προσεγγίσει.