
Πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία και την εξωστρέφεια της Ελλάδας φέρνει η ενίσχυση της βιομηχανικής παραγωγής, η οποία αναδεικνύεται σε βασικό μοχλό ανάπτυξης για το 2024, καταγράφοντας συμβολή υψηλότερη ακόμη και από εκείνη του τουρισμού.
Σύμφωνα με το Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του Economic Research της Alpha Bank, η ελληνική οικονομία κατέγραψε άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,3% το 2024 – ρυθμός σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (0,9%).
Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική χρονιά θετικής πορείας, η οποία ενισχύθηκε περαιτέρω από τις αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από Moody’s και DBRS, επαναφέροντας την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα.
Η βιομηχανία «πέρασε μπροστά» από τις υπηρεσίες
Για πρώτη φορά από το 2017, η συμβολή της βιομηχανίας στην άνοδο της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) ξεπέρασε αυτήν του τριτογενούς τομέα. Παρά την εξαιρετική χρονιά του ελληνικού τουρισμού, ο δευτερογενής τομέας (κυρίως η μεταποίηση) «σήκωσε» το μεγαλύτερο βάρος της ανάπτυξης, με την ΑΠΑ της βιομηχανίας να αυξάνεται κατά 6,4%.
Συνολικά, το 2024 η βιομηχανία προσέφερε σχεδόν τη μισή ποσοστιαία μονάδα από το 1,8% της συνολικής αύξησης της ΑΠΑ, ενώ απασχολεί πλέον το 15,8% των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν την τελευταία τριετία. Επιπλέον, η παραγωγικότητα ανά εργαζόμενο αυξήθηκε κατά 4,2% – όταν στην ΕΕ-27 ακολουθεί πτωτική πορεία.
28 δισ. ευρώ επενδύσεις στη βιομηχανία – Ρεκόρ εξαγωγών
Από το 2018 έως το 2023 οι επενδύσεις στον βιομηχανικό κλάδο υπερέβησαν τα 28 δισ. ευρώ, με το 54% να αφορά τη μεταποίηση. Το μερίδιο των επενδύσεων της βιομηχανίας επί του συνόλου έχει εκτοξευθεί στο 17,2% – από μονοψήφια ποσοστά πριν την κρίση. Παράλληλα, η έρευνα και ανάπτυξη (R&D) στον τομέα της μεταποίησης ενισχύθηκε σημαντικά, φτάνοντας το 36% του συνόλου των επενδύσεων R&D το 2022.
Αντίστοιχα εντυπωσιακή είναι και η πορεία των εξαγωγών: Από 19 δισ. ευρώ το 2017, οι εξαγωγές της βιομηχανίας ανήλθαν σε 33,8 δισ. ευρώ το 2023, καλύπτοντας πλέον το 71,4% των συνολικών εξαγωγών αγαθών της χώρας.
Πρωταγωνιστές τα μέταλλα, τα πετρελαιοειδή και τα ηλεκτρονικά
Ο κλάδος των βασικών μετάλλων σημείωσε τον υψηλότερο εξαγωγικό προσανατολισμό, με το 75% της παραγωγής να κατευθύνεται στο εξωτερικό. Ακολουθούν τα πετρελαιοειδή και η κατασκευή ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων. Αντίθετα, μικρότερο εξαγωγικό αποτύπωμα καταγράφεται στην παραγωγή επίπλων και χαρτιού.
Όσον αφορά στους προορισμούς, το 51% των εξαγωγών κατευθύνεται εντός Ε.Ε., το 16% σε λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, το 9% στην Αφρική, 7% στη Μέση Ανατολή, 5% στις ΗΠΑ και 4% στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ελλάδα ανεβάζει στροφές στον παραγωγικό χάρτη της Ευρώπης
Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα: Η ελληνική βιομηχανία ανακτά σταθερά τον ρόλο της στην ευρωπαϊκή αγορά, κερδίζοντας έδαφος σε επενδύσεις, καινοτομία και εξαγωγική δραστηριότητα. Σε ένα περιβάλλον προκλήσεων, από το ενεργειακό κόστος έως την παγκόσμια αβεβαιότητα, η στροφή στην παραγωγή και στη διαφοροποίηση της οικονομίας αποτελεί το σταθερότερο θεμέλιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Η τουριστική δυναμική της Ελλάδας παραμένει ισχυρή, αλλά η επένδυση σε τομείς με προστιθέμενη αξία – όπως η βιομηχανία και η τεχνολογία – δημιουργεί έναν πολυδιάστατο αναπτυξιακό ορίζοντα για τη χώρα.