Τι καλά έχει η Αθήνα; Πολλά. Τι λείπουν στην Αθήνα; Αρκετά, και ένα απ’ αυτό η μέριμνα για την κίνηση του πεζού στην πόλη, που κομμάτι της ειναι η έλλειψη σημάνσεων για μόνιμους κατοίκους και περισσότερο για περαστικούς και τουρίστες που κυκλοφορούν σε μια πόλη που έχει μόνο οδοσημάνσεις, –και οι όποιες άλλες αφορούν μόνο τα αυτοκίνητα, τον κυρίαρχο της πόλης. Στα πλαίσια του παγκόσμιας τάσης αναστροφής της χρήσης του αυτοκινήτου στο κέντρο της πόλεων, πολλές ευρωπαϊκές πόλεις προτάσσουν την κίνηση των πεζών, αλλά όχι μόνο αυτό, γίνονται και πιο έξυπνες. Όχι μόνο με την χρήση των smartphones αλλά με το απλό της μιας ματιάς τοποθετώντας ενημερωτικές πινακίδες και χάρτες που συμβουλεύουν εύκολα τον πεζό που μπορεί να κατευθυνθεί άμεσα, σε πόση ώρα, πολιτική που παράλληλα βοηθά και στην ανάδειξη σημείων που πολλοί προσπερνάνε χωρίς να γνωρίζουν.

Έτσι οι Atenistas  αποφάσισαν να κάνουν μια αρχή στην πόλη: WalkAthens! signs, τοποθέτηση δηλαδή ενημερωτικών πινακίδων που βοηθάνε τους πεζούς να κινηθούν στο κέντρο της πόλης. Μετά από ένα μήνα αναζήτησης των κατάλληλων σημείων-κόμβων που μπορούν να φέρουν πολλές σημαντικές κατευθύνσεις καταλήξαμε σε 15 σημεία που βάλαμε τις πρώτες σημάνσεις. Επιλέχθηκε η περιοχή που ορίζεται από το πλαίσιο Αρχ. Μουσείο-Ομόνοια-Σύνταγμα-Μοναστηράκι-Θησείο-Ψυρρή-Βάθη, μιας και φέρει μια ισορροπία χρήσης τόσο από τους Αθηναίους όσο και από τους τουρίστες.

Στον σχεδιασμό επιλέχθηκε ένα ενιαίο σχήμα 40×70 εκ. που χωρά 6 κατευθύνσεις, στα ελληνικά και αγγλικά, που φέρουν βελάκι κατεύθυνσης και την υπολογιζόμενη ώρα περπατήματος σε μαύρο κυκλάκι, ενώ μόνο προστιθέμενο σύμβολο είναι του Μετρό με ανάλογο χρωματισμό γραμμών. Τα γράμματα bold μεγάλα στα 140pts, για να μπορούν να είναι εύκολα ορατά μιας και κολλήθηκαν σε ύψος 2.5 μέτρων. Επιλέχθηκε το πράσινο χρώμα που έχει καταχωρηθεί στο συλλογικό σαν χρώμα πινακίδας και δεν επιλέξαμε κάποιο άλλο χρώμα που δεν θα δινε αμέσως την χρήση και σκοπό της σήμανσης.

Έτσι 5 άτομα, ξεκινήσαν το πρωί της Κυριακής με τις 15 πινακίδες ανά χείρας και μια σκάλα και δώσαμε στην πόλη κάτι πέρα απ’ το χρηστικό και όμορφο πιστεύουμε. Αλλά πάνω απ’ όλα κάτι που πρόσθεσε στην φιλικότητα της πόλης, που είναι πια και το ζητούμενο για να νιώσει πιο οικεία ο πεζός και να χαρεί τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και πλούτο ιστορικό και αρχιτεκτονικό που φέρει το κέντρο της Αθήνας.

Στην επόμενη βόλτα σας, κοιτάξτε ψηλά, βρείτε νέα σημεία να περπατήσετε στην ξεχωριστή μας πόλη