Σύμφωνα με έρευνα της Oxford Economics, τα εξερχόμενα ταξίδια από την Κίνα εκτιμάται ότι θα διπλασιαστούν σχεδόν φέτος, σε σύγκριση με το 2023 και θα είναι μόνο 22% χαμηλότερα από τον υψηλό αριθμό των 155 εκατομμυρίων τουριστών το 2019, που ξόδεψαν πάνω από 250 δισεκατομμύρια δολάρια στο εξωτερικό.

Η πλήρης ανάκαμψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2025, με τη Μέση Ανατολή να είναι η πρώτη περιοχή παγκοσμίως που ανακτά την κινεζική εισερχόμενη αγορά.

Υπογραμμίζοντας αυτή την πρόβλεψη, η Arabian Travel Market (ATM) 2024 που πραγματοποιείται στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Ντουμπάι (DWTC) από τις 6 έως τις 9 Μαΐου, πρόκειται να υποδεχθεί τον διπλάσιο αριθμό Κινέζων εκθετών και επαγγελματιών του ταξιδιού, σε σύγκριση με την έκθεσή του το 2019.

Η Κίνα ήρε τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς που σχετίζονταν με τον Covid στις 8 Ιανουαρίου 2023, επιτρέποντας στους Κινέζους τουρίστες να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, χωρίς να χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους. Οι κρατήσεις για ταξίδια στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς αυξήθηκαν κατά 540% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής ταξιδιωτικής ιστοσελίδας Trip.com.

Η Danielle Curtis, Διευθύντρια Έκθεσης ME, Arabian Travel Market σχολίασε: «Πέρυσι, ορισμένοι αναλυτές προέβλεπαν ότι η κινεζική εξερχόμενη αγορά θα ανακάμψει περίπου έξι εκατομμύρια μηνιαίως μέχρι το καλοκαίρι του 2023, εν μέρει λόγω της περιορισμένης ζήτησης, ιδίως από νέους, εύπορους Κινέζους.

«Ωστόσο, αυτή η ανάκαμψη δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο ήλπιζαν πολλοί επαγγελματίες του τουρισμού και τώρα οι αναλυτές είναι βέβαιοι ότι φέτος, θα μπορούσαμε να δούμε τον αριθμό των Κινέζων επισκεπτών να διπλασιάζεται από έτος σε έτος, με σημαντικούς προορισμούς στη Μέση Ανατολή να ανακάμπτουν ταχύτερα από οποιονδήποτε άλλο.

«Αυτό το συναίσθημα επιβεβαιώθηκε και από τα πιο πρόσφατα στοιχεία δαπανών για το κινεζικό νέο έτος 2024. Σύμφωνα με την κινεζική πλατφόρμα πληρωμών Alipay, ο αριθμός των κινεζικών συναλλαγών στο εξωτερικό ήταν 7% υψηλότερος από εκείνους που καταγράφηκαν το 2019.

«Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί στη Μέση Ανατολή περιλαμβάνουν το Ντουμπάι, το AlUla της Σαουδικής Αραβίας, η Αίγυπτος και η Ιορδανία – μόνο το Ντουμπάι υποδέχθηκε περισσότερους από ένα εκατομμύριο Κινέζους επισκέπτες το 2019», δήλωσε η Curtis.

Η κινεζική συμμετοχή στην ATM 2024 αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με την ATM 2019, με νέους εκθέτες που περιλαμβάνουν εταιρείες του ιδιωτικού τομέα όπως Heytrip International, Jiangsu Intelligence Equipment Co, Flightroutes24 Travel Company Ltd, Feeyo Technology και αναμενόμενος εκπρόσωπος προορισμού από το Κυβερνητικό Γραφείο Τουρισμού του Μακάο , το Πολιτιστικό Κέντρο της Κίνας στα ΗΑΕ και το Συμβούλιο Τουρισμού του Χονγκ Κονγκ.

Η ATM διοργανώνει επίσης μια ειδική συνεδρία σε αυτή τη βασική αγορά στην Παγκόσμια Σκηνή της, με τίτλο «Κεφαλαιοποίηση στην προβλεπόμενη άνοδο του τουρισμού της Κίνας», σε συνεργασία με την Huawei. Αυτή η συνεδρία, η οποία πραγματοποιείται τη Δευτέρα 6 Μαΐου από τις 15:10 έως τις 15:50, θα διερευνήσει τις μεταβαλλόμενες τάσεις, τις πολιτιστικές προτιμήσεις και τον ρόλο του μάρκετινγκ μέσω κινητού τηλεφώνου και των προβλέψεων τουρισμού στην κινεζική τουριστική αγορά.

Σύμφωνα με το θέμα της φετινής έκθεσης «Ενδυναμώνοντας την Καινοτομία: Μεταμορφώνοντας τα Ταξίδια μέσω Επιχειρηματικότητας», άλλα σημαντικά σημεία στην 31η έκδοση του ΑΤΜ περιλαμβάνουν συνεδρίες με επίκεντρο την επιχειρηματικότητα καθώς και ειδικές συνεδρίες για άλλες βασικές αγορές πηγών, όπως η Ινδία και η Αμερική.