Της Κατερίνας Καρσιώτη,

Η Βόρεια Εύβοια ως ταξιδιωτικός προορισμός με πρωταγωνιστή την Λουτρόπολη της Αιδηψού αλλά και μία πληθώρα προτάσεων από παραθαλάσσιες και ορεινές περιοχές, που μπορεί να επισκεφθεί ο Έλληνας και ξένος ταξιδιώτης αποτελεί μία μοναδική κοιτίδα γεύσης που τελικώς δημιουργεί την απόλυτη πρόταση.

Με μεγάλη ιστορία, η Βόρεια Εύβοια αποτελεί έναν 12μηνο προορισμό, ιδανικό για όλες τις εποχές του χρόνου όπου διαθέτει σημαντικές υποδομές φιλοξενίας, σπουδαίες αγροδιατροφικές μονάδες καθώς και μία μοναδική γαστρονομία που σίγουρα αξίζει να «χαρτογραφήσει» ο σύγχρονος επισκέπτης.

Η Αιδηψός, η Λίμνη, ο Άγιος, οι Ροβιές, το Πευκί, η Καστανιώτισσα, η Αγία Άννα, είναι μόνο μερικά από τα γραφικά χωριά της περιοχής, η “θεματική” ομορφιά των οποίων είναι απερίγραπτη. Ολόκληρη η περιοχή είναι κατοικημένη από τους προϊστορικούς χρόνους, με σπουδαιότερες πόλεις τους Ωρεούς και την Ιστιαία, η Βόρεια Εύβοια στο πέρασμα Ευβοϊκού και Αιγαίου, με τη ναυμαχία του Αρτεμισίου, ανάμεσα σε Έλληνες και Πέρσες, είναι ένας τόπος με ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία, θρησκευτικά προσκυνήματα και γαστρονομική παράδοση.

Στη Βόρεια Εύβοια η αγροδιατροφή και γεύσεις φιγουράρουν «ψηλά»

Ο θεματικός-εναλλακτικός τουρισμός διεθνώς προσφέρει πολλαπλά οφέλη στο σύγχρονο τουριστικό γίγνεσθαι, το ίδιο και στην Ελλάδα που μακράν αποτελεί έναν «παράδεισο» για τις θεματικές μορφές τουρισμού.

Με μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια στη χώρα, ισχυροποιεί το brand και σαφώς αποτελεί και ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Ειδικότερα στη Βόρεια Εύβοια και πιο συγκεκριμένα στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού ο οινοτουρισμός και ο γαστρονομικός τουρισμός κάνουν «θραύση» και ενισχύουν επιτυχημένα το τουριστικό προιόν της περιοχής προσελκύοντας όλο και περισσότερους επισκέπτες.

Το κρασί, τα τοπικά προιόντα και η γαστρονομική κουλτούρα της περιοχής ενορχηστρώνουν το μωσαϊκό της περιοχής προτείνοντας εμπειρίες αυθεντικές, τοπικές και προπάντων νόστιμες.

Στάσεις στο Δήμο Ιστιαίας Αιδηψού που αξίζουν την επίσκεψη των ταξιδιωτών

Σε μία περιοχή με τεράστιο ενδιαφέρον και με φυσικό τοπίο που «εγκλωβίζει» τον επισκέπτη υπάρχουν έξι στάσεις που σίγουρα θα πρέπει να αποτελέσουν τον «πυρήνα» του οδοιπορικού. Οι γεύσεις δεν έχουν σταματημό αλλά και μία επίσκεψη σε ένα από τα πιο γνωστά υδροθεραπευτήρια και Spa «αποζημιώνει» και τον πιο απαιτητικό.

Ο πρώτος σταθμός δεν θα μπορούσε να μην είναι η επίσκεψη και η ξενάγηση στο Οινοποιείο Βρυνιώτη, το οποίο βρίσκεται στα Γιάλτρα, μόλις 14 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Αιδηψού. Πρόκειται για μία σημαντικότατη οικογενειακή οινοποιεία με βαθιές ρίζες, εξειδίκευση, αφοσίωση στο προιόν και ποιοτική υπεροχή. Με έναν ιδιόκτητο αμπελώνα 100 στρεμμάτων στους πρόποδες του όρους Τελέθριον σε υψόμετρο 200 έως 450 μέτρων, η Vriniotis Winery καλλιεργεί ασύλληπτες ερυθρές και λευκές ποικιλίες προσφέροντας ένα «μακρύ» οινοτουριστικό αφήγημα.

Οι λάτρεις των γεύσεων της θάλασσας βρίσκουν τον απόλυτο τόπο τους, σε μία άκρως ψαροφαγική στάση στο ουζερί “ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ”, στον Άγιο Γεώργιο Λιχάδας, με μεγάλη παράδοση από 1966. Οι θαλασσινές γεύσεις φτιαγμένες με μεράκι «φτιάχνουν» ένα νοστιμότατο τραπέζι που μπορεί να περιέχει από όστρακα, μακαρονάδες μέχρι γαρίδες, γαύρο, σαρδέλα και μαρίδα συνοδευόμενα από μία μεγάλη ποικιλία από ελληνικές ετικέτες ούζου και τσίπουρου.

Το γαστρονομικό ντελίριο μπορεί να συνεχιστεί κάλλιστα με φόντο την παραλιακή οδό Λουτρών Αιδηψού και το εστιατόριο «Νούφαρα» όπου επισκέπτης ξεδιπλώνει ένα παραδοσιακό και τοπικό μενού με πολλές γευστικές δημιουργίες τις οποίες απολαμβάνει σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα που χαρίζει ο Ευβοϊκός.

Το οδοιπορικό δεν είναι δυνατόν να μην «προσφέρει» μία στάση σε ένα από πιο γνωστά υδροθεραπευτήρια στη διαχρονική και θεραπευτική λουτρόπολη της Ελλάδας, την Αιδηψό. Ο λόγος για το υδροθεραπευτήριο 9 QUEENS του ιδιοκτήτη κ. Γιώργου Σκουρτανιώτη το οποίο έχει μία παράδοση περίπου 4 γενιές, με την εμπειρία του επισκέπτη να απογειώνεται.

Στην Αιδηψό επίσης, άλλος ένας γαστρονομικός σταθμός που «φιλεύει» άριστα τον επισκέπτη, είναι το εστιατόριο «Κοχύλια». Πρόκειται για μία ακόμα γαστρονομική στάση που πρέπει να ανακαλύψει όποιος φιλοξενείται στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού με τον «ουζομεζέ» να αποτελεί τον πρωταγωνιστή, στην καλύτερη του εκδοχή.

Στον τελευταίο σταθμό που πραγματοποιείται στη περιοχή, το παραδοσιακό εστιατόριο «Καλύβες – Μουριές» φιλοξενεί τους επισκέπτες σε μία πετρόχτιστη γαστρονομική κοιτίδα που κάνει την διαφορά. Με τοπικές συνταγές και τοπικά καλούδια που «ξυπνούν» μνήμες και με μία παράδοση που οδηγεί όλους σε ένα δυνατό γευστικό αποτύπωμα που αποτελεί πρόταση.