Αύξηση τζίρου 6,4 στο 9μηνο | Τρέχουν έργα 2,5 δις ευρώ

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Την κάνουλα της Λίμνης Κρεμαστών στην Αιτωλοακαρνανία και του Κορινθιακού κόλπου μέσω μονάδων αφαλάτωσης ανοίγει η ΕΥΔΑΠ, για να καλύψει πιθανές ανάγκες λειψυδρίας για την Αττική που πιθανόν θα προκύψουν τα προσεχή έτη.

Η ενεργοποίηση εναλλακτικών πηγών υδροδότησης όπως η λειτουργία επιπλέον γεωτρήσεων, η άντληση νερού από την Υλίκη αλλά και η εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης με επικρατέστερες περιοχές το Λαύριο φαίνεται να είναι το πρώτο σενάριο επίλυσης του ζωτικής σημασίας προβλήματος

Την ίδια ώρα η ΕΥΔΑΠ σημειώνει θετικά οικονομικά αποτελέσματα, το 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2024 με άνοδο τόσο του κύκλου εργασιών όσο και των κερδών προ φόρων, η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση της κατανάλωσης κατά 6,2%, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν στην Αττική τη συγκεκριμένη περίοδο.

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της λειψυδρίας η ΕΥΔΑΠ έχει προγραμματίσει την εκτέλεση έργων αξίας 400 εκατ. ευρώ εντός της πενταετίας για τη βέλτιστη διαχείριση του δικτύου υδροδότησης εκ των οποίων τα 293 εκατ. ευρώ αφορούν στη μείωση των διαρροών στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ και αποτελούν μέρος του επενδυτικού πλάνου της, ενώ τα υπολειπόμενα έργα αξίας 107 εκατ. ευρώ αφορούν στη μείωση των διαρροών στο ΕΥΣ και η εκτέλεσή τους έχει ανατεθεί στην ΕΥΔΑΠ από το ελληνικό δημόσιο.

Οικονομικά μεγέθη

Ειδικότερα η συνεχόμενη αύξηση της κατανάλωσης οδήγησε σε σημαντική άνοδο του κύκλου εργασιών κατά 6,4%.
Τα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών ύδρευσης ενισχύθηκαν κατά 7,3% στα 178,6 εκατ. ευρώ ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες αποχέτευσης κατά 5,2% στα 80 εκατ. ευρώ.
Το τρίτο τρίμηνο του 2024 ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση 5,1% και διαμορφώθηκε σε 105,2 εκατ. ευρώ από 100 εκατ. ευρώ.

Το εννεάμηνο του 2024 τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 24,9 εκατ. ευρώ από 16,7 εκατ. ευρώ το 2023, καταγράφοντας άνοδο κατά 49,5%.

Τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 58,8% στα 17 εκατ. ευρώ από 10,7 το εννεάμηνο του 2023. Το καθαρό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε στο 6% από 4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αύξηση Απορρόφησης Επενδυτικού Προγράμματος

Το εννεάμηνο του 2024 η απορρόφηση του επενδυτικού προγράμματος έργων ανήλθε σε 38,5 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 18% σε σύγκριση με την απορρόφηση του 9μήνου του 2023.

Το επενδυτικό πρόγραμμα 2024-2033 αφορά σε:

  • μεγάλα έργα στην Ανατολική Αττική (958,7 εκατ. ευρώ.)
  • έργα του δικτύου ύδρευσης (681,6 εκατ. ευρώ)
  • έργα αποχέτευσης (364,5 εκατ. ευρώ)
  • έργα κτιριακά, ψηφιακής διακυβέρνησης και μετασχηματισμού (103,8 εκατ. ευρώ )

Το 50% του προϋπολογισμού των ανωτέρω έργων χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.

Η υστέρηση των απορροφήσεων στο επενδυτικό πρόγραμμα οφείλεται κυρίως στα μεγάλα έργα αποχέτευσης της Ανατολικής Αττικής.

Κατά το Α΄ εξάμηνο του 2024 και για λόγους που δεν σχετίζονται με την ΕΥΔΑΠ, παρουσιάστηκαν δυσκολίες στις διαδικασίες των συγχρηματοδοτούμενων έργων και συγκεκριμένα στις απαιτούμενες εγκρίσεις τροποποίησης συμβάσεων και απορρόφησης εγκεκριμένων κονδυλίων.

Παρά ταύτα, για τη απρόσκοπτη συνέχιση υλοποίησης των έργων η κάλυψη των δαπανών έγινε από την ΕΥΔΑΠ, βάσει της διαδικασίας προχρηματοδότησης. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς των έργων στο ΕΣΠΑ 2021-2027, θα ομαλοποιηθεί η διαδικασία συγχρηματοδότησης και θα καταστεί δυνατή η επιστροφή των ανωτέρω δαπανών στην ΕΥΔΑΠ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, κ. Χάρης Σαχίνης σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του 9μήνου, ανέφερε:

“Το πρώτο εννεάμηνο του 2024, η παρατεταμένη περίοδος υψηλών θερμοκρασιών οδήγησε σε υψηλά επίπεδα καταναλώσεων ενισχύοντας τα οικονομικά αποτελέσματα της ΕΥΔΑΠ. Αναφορικά με την λειψυδρία, η εταιρεία συμβάλλει στις προσπάθειες του Ελληνικού Δημοσίου για την αντιμετώπισή της με εναλλακτικές λύσεις και επίσης συνεχίζει να εφαρμόζει τον προγραμματισμό της για την ενίσχυση του υδροδοτικού της συστήματος από υφιστάμενες γεωτρήσεις, ενώ παράλληλα προχωρά το επενδυτικό της πρόγραμμα για τη συντήρηση και αναβάθμιση του δικτύου της.”

Και συνέχισε προσθέτοντας πως “Μετά την έκδοση της νέας ΚΥΑ για την τιμολόγηση και την κοστολόγηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, μας ζητήθηκε και αποστείλαμε στη ΡΑΑΕΥ όλα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την εφαρμογή του ρυθμιστικού πλαισίου, η οποία είναι απαραίτητη για την βιωσιμότητα της Εταιρείας και τη συνέχιση του σημαντικού επενδυτικού της προγράμματος.”