tourismos191«Oι τουρίστες επιστρέφουν καθώς η Ελλάδα της λιτότητας συνέρχεται από την κρίση» είναι ο κεντρικός τίτλος σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση του BBC για την φετινή τουριστική σεζόν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι κρατήσεις φέτος είναι περίπου κατά 20% αυξημένες σε σχέση με πέρυσι και περίπου διπλάσιες σε σχέση με το 2010 όταν ο κίνδυνος χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ ήταν ανασταλτικός παράγοντας για τους επισκέπτες.

Το ρεπορτάζ επικαλείται δηλώσεις επιχειρηματιών του τουρισμού που εξηγούν πως τα πράγματα πλέον είναι πιο σταθερά από πολιτικής άποψης και οι τουρίστες δεν αποθαρρύνονται να επισκεφθούν τη χώρα μας.

Αντιθέτως οι λόγοι για να έρθει κανείς στην Ελλάδα παραμένουν σε ισχύ. Ο ίδιος ο συντάκτης που υπογράφει το κείμενο θυμάται τον εαυτό του το 2012 στη Ζάκυνθο να κάνει ρεπορτάζ σε άδεια ξενοδοχεία και ήσυχες παραλίες. Φέτος η Ελλάδα αναμένει αφίξεις ρεκόρ στα 19 εκατομμύρια.

Στο ρεπορτάζ φιλοξενούνται απόψεις τουριστών που βρήκαν την Ελλάδα «μια φιλική και πανέμορφη χώρα» αλλά και επιχειρηματιών του τουρισμού που φαίνονται ανακουφισμένοι από τις φετινές προοπτικές. Από την άλλη όμως κρίνουν αρνητικά την ως τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική.

Δεν λείπουν και κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις. Όπως ο Νίκος Μπριτζολάκης,που επισκέπτεται καθημερινά τη σύζυγο του στο νοσοκομείο του Ηρακλείου. Βρέθηκε εκεί όταν επιχείρησε (και σαν συνέπεια) των οικονομικών δυσκολιών να πηδήξει από υψόμετρο 60 μέτρων. Στα σημειώματα που άφησε στους δικούς της αναφερόταν πως δεν μπορούσε πια να ζήσει με τα 600 ευρώ του μηνιαίου εισοδήματος της.

«Τα μακροικονομικά στοιχεία της Ελλάδας είναι καλά, αυτό όμως ακόμα δεν επηρεάζει τον πολύ κόσμο» σχολιάζει ο Αλέξης Καλοκαιρινός καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και ιδρυτής της «σπιτικής κουζίνας» όπου σιτίζονται καθημερινά περίπου 300 άνθρωποι.

Το ρεπορτάζ καταλήγει με μια αναφορά στo πλήθος των τσάρτερ που φτάνουν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου αλλά και στην υπενθύμιση πως για αρκετούς ανθρώπους η λεγόμενη «ανάκαμψη» θα καθυστερήσει ακόμα.

capital