
Καθώς οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Πακιστάν έχουν υποχωρήσει, η τουριστική βιομηχανία της χώρας έχει αρχίσει σταδιακά να αναπτύσσεται μετά από μια μακροχρόνια τουριστική παύση.
Σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg, οι τουρίστες επιστρέφουν τώρα σε περιοχές όπως η κοιλάδα Swat, μια βόρεια περιοχή γνωστή ως Ελβετία του Πακιστάν που ελέγχθηκε από τους Ταλιμπάν μεταξύ 2007 και 2009 όπου η βραβευμένη με Νόμπελ Malala Yousafzai πυροβολήθηκε το 2012.
Καθώς βελτιώνεται η ασφάλεια, οι ετήσιες αφίξεις τουριστών στο Πακιστάν αυξάνονται με αποτέλεσμα να τριπλασιαστούν από το 2013 φθάνοντας τα 1,75 εκατ. πέρυσι, ενώ οι εγχώριοι ταξιδιώτες αυξήθηκαν κατά 30% στα 38,3 εκατ., σύμφωνα με τον Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης του Πακιστάν.
Κατά την ίδια περίοδο, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στη γείτονα χώρα Ινδία ανέβηκαν από 6,97 εκατ. το 2013 σε 8,8 εκατ. το 2016, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης.
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδίων αναφέρει ότι η συνολική συμβολή του τουρισμού στην οικονομία του Πακιστάν ανήλθε σε 19,4 δις. δολάρια το προηγούμενο έτος ή στο 6,9%του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Σε μια δεκαετία, το WTTC αναμένει η συμβολή του τουρισμού να ανέλθει στα 36,1 δισ. δολάρια.
Ο Jonny Bealby, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Wild Frontiers Adventure Travel Ltd., μιας εταιρείας που εδρεύει στο Λονδίνο και διοργανώνει ταξίδια στο Πακιστάν για δύο δεκαετίες, δήλωσε ότι οι περιηγήσεις του στο νότιο ασιατικό έθνος αυξήθηκαν κατά 60% συγκριτικά με πέρυσι.
Μαζί με την ασφάλεια, ο Bealby αναφέρει ότι η κύρια βελτίωση στο Πακιστάν υπήρξε η καλυτέρευση των οδικών υποδομών. “Οι δρόμοι έχουν βελτιώσει σημαντικά τη διάρκεια των ταξιδιών.”
Παράλληλα, οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία αυξήθηκαν επίσης κατά 80% πέρυσι, σύμφωνα με τον Jovago, το μεγαλύτερο site κρατήσεων για διαμονή στο Πακιστάν. Πολλοί Πακιστανοί θέλουν να ταξιδέψουν, αλλά η μετάβαση στο εξωτερικό είναι δύσκολη, δήλωσε η Nadine Malik, διευθύνων σύμβουλος της Jovago Asia. “Είναι δύσκολο να αποκτήσει κανείς βίζα- δεν είναι εύκολο και δεν είναι φθηνό”, είπε σε συνέντευξή του στο Bloomberg στο Καράτσι.
Ομοίως, για πολλούς αλλοδαπούς το να πάρουν βίζα για το Πακιστάν είναι δαπανηρό και γραφειοκρατικό, είπε ο Ayesha Siddiqa, ερευνητικός συνεργάτης της Σχολής Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών στο Λονδίνο και συγγραφέας βιβλίων για τον στρατό του Πακιστάν.