Με στόχο το να μπορέσουν και παιδιά με  με αυτισμό, να «ανοίξουν» τα φτερά τους και να εξοικειωθούν στη διαδικασία ενός αεροπορικού ταξιδιού, το Ίδρυμα Ωνάση δημιούργησε ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το «Boarding Pass στον Aυτισμό»,  σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την υποστήριξη της AEGEAN,  το οποίο τελεί υπό την επιστημονική αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις άξονες:

α. προσομοίωση διαδικασίας αεροπορικού ταξιδιού για παιδιά με αυτισμό,
β. δημιουργία ενός εκπαιδευτικού εγχειρίδιου με κοινωνικές ιστορίες για θεραπευτές και γονείς παιδιών με ΔΑΦ
γ. εκπαίδευση μέρους του προσωπικού που εργάζεται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και της AEGEAN
δ. δημιουργία ενός ενημερωτικού εντύπου για όλους τους ταξιδιώτες.

Την επιστημονική ευθύνη του προγράμματος έχουν η Αγγελική Γενά, Κλινική Ψυχολόγος και Καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Κατίγκω Χατζηπατέρα-Γιαννούλη, Κλινική Ψυχολόγος Affiliate Fellow της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας.

Έχετε σκεφτεί ποτέ πόσο εύκολη ή δύσκολη είναι για ένα παιδί με αυτισμό η διαδικασία ενός αεροπορικού ταξιδιού; Μπορείτε να φανταστείτε πώς ερμηνεύονται τα αμέτρητα αισθητηριακά ερεθίσματα του αεροδρομίου από τα παιδιά αυτά και τι συναισθήματα τους προκαλούν; Γνωρίζετε τι θα μπορούσατε να κάνατε εσείς, αν συνταξιδεύατε δίπλα σε ένα παιδί ή ενήλικα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και είχε απρόσμενα μια έντονη αντίδραση λόγω άγχους;

Η αρχή έγινε με ένα ανοιχτό κάλεσμα από το Ίδρυμα Ωνάση. Από τη διαδικασία προέκυψε μια ομάδα παιδιών, η οποία μαζί με τους γονείς και τους θεραπευτές ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία προετοιμασίας για ένα αεροπορικό ταξίδι, μέσα από ένα άρτιο και ολοκληρωμένο επιστημονικό πρόγραμμα απευαισθητοποίησης.

Το πρόγραμμα θα κορυφωθεί τη Δευτέρα 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, με την επίσκεψη των παιδιών αυτών, των γονέων και των θεραπευτών τους, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για μια προσομοίωση αεροπορικού ταξιδιού.

Η προσομοίωση θα ξεκινήσει από την είσοδο στις Αναχωρήσεις του «Ελευθέριος Βενιζέλος», θα ακολουθήσει όλα τα απαραίτητα στάδια προς την αεροπορική πτήση και θα καταλήξει σε ένα αεροσκάφος της AEGEAN, όπου οι περίπου 30 συμμετέχοντες –παιδιά, γονείς και θεραπευτές– θα παρακολουθήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες και οδηγίες ασφαλείας που προηγούνται της απογείωσης.

Με την προσομοίωση αεροπορικού ταξιδιού δίνεται η ευκαιρία σε παιδιά και εφήβους με αυτισμό, καθώς και στις οικογένειές τους, να προετοιμαστούν, αλλά και να εξοικειωθούν με τις διαδικασίες που περιλαμβάνει μια πτήση (π.χ. τον ατομικό έλεγχο του κάθε επιβάτη και της χειραποσκευής του κ.λπ.), καθώς και με το πλήθος των ερεθισμάτων (από τους πίνακες με τις αναγγελίες αναχωρήσεων-αφίξεων μέχρι τις ηχητικές ανακοινώσεις και τις πολλαπλές σημάνσεις).

Η δράση της 2ας Απριλίου ωστόσο δεν είναι το τέλος της, αλλά η αφετηρία της, καθώς έχουν το καινοτόμο εγχειρίδιο που δημιουργήθηκε, μπορεί να αποτελέσει ένα μοναδικό εκπαιδευτικό εργαλείο στα χέρια γονέων και θεραπευτών παιδιών με αυτισμό.

Η δράση του Ιδρύματος Ωνάση που αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, παρουσιάστηκε σε ειδική τελετή στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Δημήτρης Δημητρίου, εκφράζοντας τις θερμές μας ευχαριστίες στο Ίδρυμα Ωνάση, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, αλλά και για τις άλλες δράσεις του Ιδρύματος που εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών και δράσεων με απώτερο στόχο την ουσιαστική συνδρομή στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, τόνισε μεταξύ άλλων: «Η δράση που σήμερα λαμβάνει χώρα στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, αποτελεί απόδειξη αναγνώρισης του νέου ρόλου των εταιρειών διαχείρισης κρίσιμων συγκοινωνιακών υποδομών που αφορά στον κοινωνικό τους ρόλο, με έμφαση στη διάχυση κοινωνικών αξιών, καθώς και στην αναγνώριση του ουσιαστικού ρόλου των κοινωφελών ιδρυμάτων για μια κοινωνία με ουμανιστικό πρόσημο που θα προωθεί αξίες κοινωνικής ισότητας, όπως αυτή της ίσης πρόσβασης όλων των πολιτών στα Μέσα Μεταφοράς. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, ένα σύνολο φορέων και επιχειρήσεων λειτουργώντας ως μια ομάδα και με διακριτούς ρόλους, επικεντρώνουμε τις δυνάμεις μας στην προάσπιση του δικαιώματος των παιδιών με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, ώστε να βιώνουν το αεροπορικό ταξίδι χωρίς άγχος και αντίστοιχα, στην υποχρέωση όλων μας, γονέων, θεραπευτών, συνοδών και βέβαια εργαζόμενων στο αεροδρόμιο, να διαμορφώνουμε συνεχώς τις κατάλληλες συνθήκες για την διασφάλιση αυτού του δικαιώματος.»

Ο CEO του ΔΑΑ, Γιάννης Παράσχης, στέλνοντας το δικό του μήνυμα εκ μέρους του αεροδρομίου, συμπλήρωσε: «Στη σημερινή συνάντησή μας, σε μια μέρα με ιδιαίτερη σημασία για το αεροδρόμιο της Αθήνας, που γιορτάζει τη 17η επέτειο από την πρώτη μέρα πλήρους λειτουργίας του το 2001, παρουσιάζουμε όλους τους άξονες της εξαιρετικής δράσης “Boarding Pass στον Αυτισμό”. Με μεγάλη προθυμία ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Ιδρύματος Ωνάση, για την υλοποίηση της ιδιαίτερα αξιέπαινης αυτής πρωτοβουλίας παιδείας και κοινωνικού πολιτισμού, με σκοπό τα παιδιά με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος να αποκτήσουν το δικό τους “Boarding Pass” πριν μπουν στο αεροπλάνο. Όλοι μας επιθυμούμε το αεροπορικό ταξίδι και η παραμονή στο αεροδρόμιο να προσφέρουν στο παιδί με ΔΑΦ, καθ’ όλη τη διάρκεια της επιβατικής εμπειρίας, μια πλούσια συλλογή ευχάριστων και δημιουργικών αναμνήσεων και εικόνων, χωρίς στιγμές απρόβλεπτες και γεμάτες άγχος. Θα είμαστε αρωγοί με κάθε μέσο στο πλευρό των μικρών επιβατών μας, στην προσπάθειά μας να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες τους».

H φροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, στο οποίο ανήκει η πρωτοβουλία της δράσης «Boarding Pass στον Αυτισμό», ανέφερε μεταξύ άλλων: «Την ίδια στιγμή που είμαστε έτοιμοι για απογείωση με το νέο πρόγραμμα “Boarding Pass στον Αυτισμό”, μένουμε προσγειωμένοι στις αξίες του Ιδρύματος Ωνάση που μας έφεραν έως εδώ. Στην αξία για μια ανοιχτή κοινωνία, χωρίς διακρίσεις, και στην αξία της ίσης πρόσβασης στην παιδεία, τον πολιτισμό και την υγεία. Το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνεχίζει μια παράδοση στην Ειδική Αγωγή, που ξεκινά ήδη από το 1978 και μέχρι σήμερα έχει προσφέρει αξιόλογα και δημοφιλή προγράμματα, όπως το εργαστήριο “Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό”, που έχει ταξιδέψει 33 φορές σε πόλεις της Ελλάδας. Το “Boarding Pass στον Αυτισμό” διαμορφώθηκε με την ίδια τεχνογνωσία, την ίδια σκέψη και ενσυναίσθηση που χαρακτηρίζει όλες τις δράσεις Ειδικής Αγωγής του Ιδρύματος Ωνάση. Πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συμβάλλει ώστε παιδιά και έφηβοι με αυτισμό, καθώς και οι οικογένειές τους, να εξοικειωθούν με τις διαδικασίες που περιλαμβάνει ένα αεροπορικό ταξίδι, δίχως το άγχος που μπορεί να προκαλεί. Με λογική και ευαισθησία, λοιπόν, ας συνειδητοποιήσουμε ότι ανήκουμε όλοι στην ίδια ειδική ομάδα πολιτών που θέλουν και εργάζονται για μια ισότιμη κοινωνία.»

Τον δικό του χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο Δημήτρης Γερογιάννης, Διευθύνων Σύμβουλος της AEGEAN : «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μας δίνεται η δυνατότητα να συμμετάσχουμε στην εκπαιδευτική δράση “Προσομοίωση αεροπορικού ταξιδιού για παιδιά με αυτισμό και άλλες νοητικές διαταραχές”. Αποδεχτήκαμε από την πρώτη στιγμή την πρόσκληση, προσφέροντας με χαρά ένα αεροσκάφος μας για τη δράση. Παράλληλα, προσωπικό καμπίνας και προσωπικό εδάφους συμμετείχε σε ειδική εκπαίδευση για να μπορέσει να υποδεχθεί τα παιδιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ευχόμαστε πραγματικά η δράση να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία και τα παιδιά με ΔΑΦ που θα συμμετέχουν να καταφέρουν να ανοίξουν τα “φτερά” τους και να απολαύσουν το ταξίδι τους χωρίς άγχος.»