Αν και τα αποτελέσματα του Brexit στους ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθούν να είναι άγνωστα, στις 15 σελίδες της κοινής έκθεσης των διαπραγματευτών υπάρχουν ενδείξεις σχετικά με το τι θα ισχύσει από τις 29 Μαρτίου 2019.

Οπως έγινε γνωστό η συμφωνία για την Ιρλανδία περιλαμβάνει ότι “το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαιώνει και αποδέχεται ότι η Κοινή Περιοχή Ταξιδιών και τα σχετικά δικαιώματα και προνόμια μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν.”

Επομένως, είναι πιθανό να μην επιβληθούν επιπλέον εμπόδια διαβατηρίων / μετανάστευσης, αν και οι τελωνειακοί έλεγχοι μπορούν να επανεισαχθούν.

Πολύ πριν από την ένταξη των δύο χωρών στην Ε.Ε., το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία είχαν μια “Κοινή Περιοχή Ταξιδιών” που επέτρεπε την ελεύθερη κυκλοφορία προς και από τη Δημοκρατία, χωρίς να απαιτείται διαβατήριο.

Βρετανοί ταξιδιώτες και σύστημα ευρωπαϊκής κάρτας ασφάλισης υγείας (EHIC).

Οποιοσδήποτε βρετανός ταξιδιώτης στο εξωτερικό από τις 29 Μαρτίου 2019 θα εξακολουθήσει να καλύπτεται.

Παρόλο που η διευκρίνιση αυτή θα επηρεάσει πολύ λίγους παραθεριστές ή επαγγελματίες ταξιδιώτες, ο ανοικτός χαρακτήρας της δέσμευσης – «όσο η διαμονή, ή η θεραπεία συνεχίζεται» – υποδηλώνει ότι το σύστημα EHIC θα παραμείνει σε ισχύ.

Σχεδόν οτιδήποτε άλλο για το μέλλον του ταξιδιού είναι ασαφές, ξεκινώντας από το αν η συμφωνία “Ανοικτού Ουρανού” θα συνεχιστεί μετά Brexit.

Οταν θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, η αεροπορία είναι πιθανό να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

Οι αεροπορικές εταιρείες πάντως, προγραμματίζουν ήδη το τι θα κάνουν για το καλοκαίρι του 2019, παρόλο που υπάρχει ρυθμιστικό κενό.