Τα δικαιώματα των ταξιδιωτών που τηρούνται επί του παρόντος βάσει της κοινοτικής νομοθεσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο διατρέχουν κίνδυνο, αφού λόγω Brexit δεν θα ισχύει η προστασία βάσει της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη οι αεροπορικές εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου καταρτίζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για τις μεταβολές των δικαιωμάτων των καταναλωτών, που αναμένεται να τεθούν σε ισχύ, εάν οι συνομιλίες δεν φέρουν αποτελέσματα.

Οι αεροπορικές εταιρείες μέσω των ιστοτόπων τους θα ενημερώσουν τους πελάτες για τις αλλαγές, επισημαίνοντας ότι οι κρατήσεις δεν θα είναι πλέον εγγυημένες.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, οι πολίτες της Ε.Ε. δικαιούνται να ζητήσουν αποζημίωση σε ορισμένες περιπτώσεις, για παράδειγμα, εάν η πτήση τους καθυστερήσει ή ακυρωθεί λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ωστόσο, αν η Βρετανία εγκαταλείψει την Ε.Ε. το Μάρτιο του 2019, τα δικαιώματα αυτά δεν θα ισχύουν πλέον για τους ταξιδιώτες αλλά και για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι αλλαγές θα ισχύουν για τα εισιτήρια που πωλούνται στους προορισμούς της Ευρώπης, αλλά και σε 17 άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, όπου οι πανευρωπαϊκές συμφωνίες επιβλέπουν τα νόμιμα δικαιώματα πτήσεων των Βρετανικών αεροπορικών εταιρειών.

Οι αεροπορικές εταιρείες θα εξακολουθήσουν να επιστρέφουν στους πελάτες τους το κόστος των εισιτηρίων τους, αλλά είναι απίθανο να τους αποζημιώσουν για άλλες δαπάνες που προκύπτουν σε περίπτωση ακύρωσης μιας πτήσης, όπως αυτές είναι σήμερα υποχρεωμένες να κάνουν σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε.

Η British Airways δηλώνει αισιόδοξη σχετικά με μία επικείμενη συμφωνία.

“Είμαστε σίγουροι ότι θα επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία αεροπορικών μεταφορών μεταξύ της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου, τονίζει η εταιρεία.

Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου να έχουν μια πλήρως απελευθερωμένη αεροπορική συμφωνία.

Εννέα εκατοντάδες εκατομμύρια ταξιδιώτες κάθε χρόνο επωφελούνται από τον ανοιχτό ουρανό στην Ευρώπη.

Η επίτευξη συμφωνίας δεν θα οφελήσει μόνο τους πελάτες, αλλά θα δημιουργήσει και θα βοηθήσει στη διατήρηση θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη.”

Στο ίδιο μήξος κύματος και η ανακοίνωση της Virgin Atlantic, η οποία πετά σε αρκετούς Αμερικανικούς προορισμούς.

“Συνεργαζόμαστε στενά με την κυβέρνηση για να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το Ηνωμένο Βασίλειο, την αεροπορική βιομηχανία και τους πελάτες μας.

Είμαστε βέβαιοι ότι μια νέα διμερής συμφωνία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ για την αντικατάσταση των υφιστάμενων ρυθμίσεων θα υπάρξει εγκαίρως πριν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. ”

“Το χειρότερο σενάριο γίνεται όλο και πιο πιθανό, δηλώνει εκπρόσωπος της Ryanair.

Η Βρετανική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την επίτευξη συμφωνίας.

Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι το Μάρτιο του 2019, η Βρετανία θα πεταχτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα βρεθεί εκτός ανοικτού ουρανού και δεν θα υπάρχουν πτήσεις”.