
Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλάζει ακολουθώντας τα πρότυπα των μεγάλων διεθνών αεροδρομίων, καθώς φέρνει νέα αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου διαβατηρίων και ταυτοποίησης του επιβάτη.
Αυτά τα νέα automated passport control gates θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, αφού περάσουν επιτυχώς τις απαιτούμενες δοκιμές χρήσης και θα λειτουργούν στην αναχώρηση και στην άφιξη των επιβατών προς και από χώρες εκτός της συνθήκης Schengen.
Με τη συγκεκριμένη επένδυση (ύψους 1 εκατ. ευρώ), το «Ελ. Βενιζέλος» αναβαθμίζει ουσιαστικά την εξυπηρέτηση εκατομμυρίων επιβατών καθώς πλέον ο έλεγχος των διαβατηρίων γίνεται πιο γρήγορος για τους ταξιδιώτες αλλά και πιο ουσιαστικός για όσους είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια, αφού βασίζεται σε υψηλά πρότυπα ασφαλείας που εφαρμόζονται ομοιογενώς για όλους τους επιβάτες.
Ο έλεγχος γίνεται άνετα και γρήγορα με το e-gate να «διαβάζει» αστραπιαία το διαβατήριο βιομετρικών δεδομένων που διαθέτουν πλέον όλοι οι Έλληνες., ενώ σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο η πύλη δεν ανοίξει, τότε ο ταξιδιώτης «τσεκάρει» το διαβατήριό του σε σημεία χειροκίνητου ελέγχου.
Παράλληλα, όπως αναφέρει ο Γιώργος Δημητριάδης, Διευθυντής IT&T, Business Unit, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το «Ελ. Βενιζέλος» δεν σταματά εδώ αλλά «διερευνά οποιαδήποτε καινοτόμο τεχνολογική λύση μπορεί να βελτιώσει την ταξιδιωτική εμπειρία. Σε αυτό το πλαίσιο βρίσκονται υπό διερεύνηση και τα συστήματα βιομετρικής αναγνώρισης, όσον αφορά την λειτουργικότητα τους και την πιθανή εγκατάσταση και χρήση τους, προς όφελος και των επιβατών αλλά και των αεροπορικών εταιρειών».
Αξίζει να σημειωθεί πως παρόμοια πιλοτικά συστήματα βιομετρικής αναγνώρισης ήδη χρησιμοποιούνται στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ και αλλού.
Συνεχίζοντας στη λογική της συνεχούς αναβάθμισης των εμπειριών του ΔΑΑ, το «Ελ. Βενιζέλος» φέρνει και το σύστημα «self baggage drop off» με το οποίο ο επιβάτης μπορεί να παραδίδει μόνος τις αποσκευές του χωρίς τη μεσολάβηση τρίτων.
Όπως αναφέρει ο κ. Δημητριάδης, «ο επιβάτης θα έχει τη δυνατότητα είτε να τυπώσει την ετικέτα της αποσκευής σε κάποιο από τα κιόσκια αυτόματης εξυπηρέτησης check in (self service check-in kiosks) είτε να την εκτυπώσει από τη συγκεκριμένη συσκευή η οποία «παραλαμβάνει» και την αποσκευή. Οι συσκευές κατ’ αρχάς θα λειτουργούν σε συγκεκριμένα check-in counter ενώ υπάρχει η πρόβλεψη στο μέλλον να δημιουργηθούν και «νησίδες» σε συγκεκριμένους χώρους, ώστε να εξυπηρετούν επιβάτες διάφορων εταιρειών κατ’ αναλογία της χρήσης των κιοσκιών αυτόματης εξυπηρέτησης check-in».
Πηγή : www.airnews.gr