Η ECTAA χαιρετίζει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έχει αποδείξει ότι, ενώ το ειδικό καθεστώς ήταν αποτελεσματικό στην επίτευξη των στόχων του, που είναι η απλούστευση για τις επιχειρήσεις και η δίκαιη κατανομή των εσόδων ΦΠΑ μεταξύ των κρατών μελών, υπάρχουν πολλά μειονεκτήματα στο σύστημα:

Είναι άδικο – σε σχέση με τη μεταχείριση ΦΠΑ των φορέων εκτός ΕΕ – που θέτει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και τα έσοδα από τον ΦΠΑ της ΕΕ

Είναι αναποτελεσματικό – σε σχέση με τη μη έκπτωση του ΦΠΑ εισόδου για ταξιδιωτικούς πράκτορες B2B

Είναι ξεπερασμένο – σε σχέση με τον τρόπο πώλησης ταξιδιωτικών υπηρεσιών στο Διαδίκτυο

Δεν διασφαλίζει την ανταγωνιστικότητα – θέτει τους ταξιδιωτικούς πράκτορες σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα σε σύγκριση με εκείνους που προμηθεύουν εκτός του συστήματος

Δεν διαθέτει σαφήνεια και εναρμόνιση – για παράδειγμα σαφή ορισμό των ταξιδιωτικών υπηρεσιών – που οδηγεί σε διπλή ή μη φορολόγηση σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η ECTAA ζητά την αναθεώρηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ τα τελευταία 20 χρόνια και απογοητεύτηκε όταν είδε την αποτυχία των κρατών μελών να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με πρόταση αναθεώρησης του συστήματος, η οποία οδήγησε στην απόσυρσή της από την Επιτροπή το 2014.

Ο Πρόεδρος της ECTAA, Pawel Niewiadomski είπε: «Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε τους κανόνες που χρονολογούνται από το 1977. Η αγορά ταξιδιωτικών υπηρεσιών έχει υποστεί τεράστιες αλλαγές. Οι κανόνες πρέπει να αντικατοπτρίζουν αυτές τις αλλαγές για να επιτρέπουν στις ταξιδιωτικές επιχειρήσεις να λειτουργούν σε ίσους όρους και να παρέχουν βεβαιότητα σχετικά με τους ισχύοντες κανόνες, οι οποίοι είναι πολύ διαφορετικοί σε ολόκληρη την ΕΕ. ”

Η έκθεση αξιολόγησης υπογραμμίζει ότι οι ενδιαφερόμενοι ζητούν σαφέστερους, απλούστερους και πιο εναρμονισμένους κανόνες για τους ταξιδιωτικούς πράκτορες, διατηρώντας ταυτόχρονα τους ευέλικτους.

Η έκθεση αναγνωρίζει επίσης ότι ο τουρισμός έχει πληγεί περισσότερο από όλους τους σημαντικούς οικονομικούς τομείς από το ξέσπασμα του Covid-19. Η ECTAA συμφωνεί με τη δήλωση στην έκθεση ότι «Μια δράση της Επιτροπής στον τομέα της φορολογικής πολιτικής για να βοηθήσει τις ταξιδιωτικές επιχειρήσεις και να τους επιτρέψει να αντιμετωπίσουν την κρίση φαίνεται συνεπώς απαραίτητη και επείγουσα».