Η Emirates υπέγραψε συμβόλαιο με την Falcon Aircraft Recycling, που εδρεύει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, που προβλέπει για πρώτη φορά την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση μερών ενός αεροσκάφους A380 που αποσύρεται.

Με τον τρόπο αυτό, περιορίζονται σημαντικά οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διαδικασίας αποδόμησης του αεροσκάφους μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής του και μειώνονται τα μέρη του που θα χρειαστεί να καταλήξουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Όλες οι δράσεις ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών θα πραγματοποιηθούν εξ ολοκλήρου στα ΗΑΕ, την έδρα της αεροπορικής εταιρείας, μειώνοντας περαιτέρω το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου.

Η σημασία της πρωτοβουλίας αυτής γίνεται εμφανής αν αναλογιστεί κανείς ότι στα αεροσκάφη που ολοκληρώνουν τον κύκλο ζωής τους και αποσύρονται, παραδοσιακά ανακυκλώνονταν μόνο εξαρτήματα που μπορούσαν να αξιοποιηθούν επικερδώς, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό μέρος του αεροσκάφους και των υλικών να μένει σε χώρους υγειονομικής ταφής ή σε αδράνεια για χρόνια.

Επίσης, πολλά αντικείμενα αεροσκαφών μπορεί να είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν ή να απορριφθούν, για παράδειγμα βραδυφλεγή υφάσματα και σύνθετα υλικά.

Ο Sir Tim Clark, Πρόεδρος της Emirates, δήλωσε:

«Είμαστε ευτυχείς για τη συνεργασία μας με την Falcon Aircraft Recycling σε αυτό το πρωτοποριακό έργο. Το γεγονός ότι όλες οι δράσεις επαναχρησιμοποίησης θα πραγματοποιηθούν εξ ολοκλήρου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποδεικνύει την ύπαρξη και τη δυναμική ενός ισχυρού αεροπορικού οικοσύστηματος στη χώρα. Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, οι πελάτες και οι φίλοι μας μπορούν να αποκτήσουν ένα κομμάτι της αεροπορικής ιστορίας, να βοηθήσουν στον περιορισμό των υλικών που θα καταλήξουν σε υγειονομική ταφή και, παράλληλα, να συνεισφέρουν σε ένα φιλανθρωπικό σκοπό μέσω του ιδρύματος Emirates Airline Foundation».

Ο Andrew Tonks, Διευθυντής της Falcon Aircraft Recycling, δήλωσε:

«Αυτό είναι το πιο φιλόδοξο έργο μας μέχρι σήμερα, που προβλέπει για πρώτη φορά την επαναχρησιμοποίηση ενός A380 που αποσύρεται, εκτός Ευρώπης. Περίπου 190 τόνοι από διάφορα μέταλλα, πλαστικά, σύνθετα υλικά από ανθρακόνημα και άλλα υλικά, θα αφαιρεθούν από το αεροσκάφος και θα προωθηθούν για ανακύκλωση ή επαναχρησιμοποίηση μέσω του προγράμματος ανακύκλωσης με την Wings Craft.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου εντός των ΗΑΕ και θα διασφαλίσει ότι η πλειοψηφία των αεροσκαφών θα αποκτήσει μια «δεύτερη ζωή». Είμαστε περήφανοι για αυτή τη συμφωνία, που υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη της Emirates στις παγκόσμιας κλάσης δυνατότητες που είναι διαθέσιμες εδώ στα ΗΑΕ. Οι ομάδες μας ασχολούνται αυτή τη στιγμή με το πώς θα διαχωρίσουν τα εξαρτήματα και τι θα προκύψει στην πρώτη παρτίδα μοναδικών ανακυκλωμένων αντικειμένων. Ανυπομονούμε να αποκαλύψουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που θα είναι διαθέσιμα προς πώληση σύντομα».

 

Μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας του εμπορικής αποστολής, το A6-EDA, το πρώτο A380 που παραδόθηκε ποτέ στην Emirates, αποσύρθηκε και μεταφέρθηκε στο Engineering Centre, στο κέντρο όπου οι μηχανικοί της Emirates ανέσυραν επισκευάσιμα εξαρτήματα, όπως κινητήρες, όργανα προσγείωσης και εξαρτήματα ελέγχου πτήσης.

Στη συνέχεια, το αεροσκάφος διαγράφηκε από το μητρώο και παραδόθηκε στην Falcon Aircraft Recycling για να ξεκινήσει η διαδικασία προσεκτικής διάσπασης τμημάτων του.

Σε συνεργασία με τη Wings Craft, εταιρεία με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που ειδικεύεται στην παραγωγή επίπλων και εμπορευμάτων κατά παραγγελία από υλικά αεροσκαφών, η Falcon Aircraft Recycling θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει μοναδικά συλλεκτικά αντικείμενα και είδη λιανικής από τα υλικά και τα εξαρτήματα που αφαιρέθηκαν από το αεροσκάφος. Αυτά τα προϊόντα θα κυκλοφορήσουν προς πώληση σταδιακά τους επόμενους μήνες.

Ένα μέρος των κερδών από την πώληση όλων των αντικειμένων, που θα προκύψουν από την επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση των υλικών και εξαρτημάτων από το αποσυρθέν A380 της Emirates, θα διατεθεί στο Ίδρυμα Emirates Airline Foundation.

Το πρώτο A380 της Emirates, που προηγουμένως λειτουργούσε ως A6-EDA, αποσύρθηκε μετά από μία λαμπρή πορεία, με κυριότερα σημεία κατά τη διάρκεια αυτής τα ακόλουθα:

• Παραδόθηκε από τις εγκαταστάσεις της Airbus στο Αμβούργο στις 28 Ιουλίου 2008
• Πρώτη εμπορική πτήση: Ντουμπάι-Νέα Υόρκη JFK την 1η Αυγούστου 2008
• Τελευταία εμπορική πτήση: Σιγκαπούρη-Ντουμπάι στις 08 Μαρτίου 2020
• Συνολικός αριθμός πτήσεων: 6.319
• Αεροδρόμια που επισκέφθηκε: 62