Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού είναι ορατή αυτό το καλοκαίρι. Οι βελτιώσεις στα ποσοστά εμβολιασμού και η εισαγωγή του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ ενισχύουν την ελπίδα για ανάκαμψη του τουρισμού στην Ευρώπη για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η ταξιδιωτική ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Αν και οι διεθνείς αφίξεις θα παραμείνουν 49% χαμηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία το 2021.

Αυτό αποκαλύπτει η έκθεση για το τελευταίο τρίμηνο “Ευρωπαϊκές τουριστικές τάσεις και προοπτικές” που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC).

Η έκθεση σημειώνει ότι αυτή η καλοκαιρινή σεζόν είναι απαραίτητη για τον κλάδο, καθώς η ευρωπαϊκή ταξιδιωτική ζήτηση παρέμεινε ασθενής στις αρχές του 2021. Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 83% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020.

“Με τα ταχέως αναπτυσσόμενα προγράμματα εμβολιασμού, τα οποία μειώνουν την πίεση στα εθνικά συστήματα υγείας και προστατεύουν τους πιο ευάλωτους, η Ευρώπη διαχειρίζεται τώρα τους κινδύνους COVID τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους πολυαναμενόμενους ταξιδιώτες μας, τονίζει ο πρόεδρος του ETC Λουίζ Αραούζο.
Πιστεύουμε λοιπόν ότι το ασφαλές ταξίδι είναι δυνατό αυτό το καλοκαίρι.

Η επαναλειτουργία τροφοδοτείται επίσης από την έντονη επιθυμία των ανθρώπων να ταξιδέψουν ξανά. Και θα διασφαλιστεί από την ετοιμότητα του κλάδου μας να παρέχει ασφαλείς και υπεύθυνες ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Καθώς η Ευρώπη ανοίγει, είναι επιτακτικό να διαβιβάζονται σαφή μηνύματα σε υποψήφιους ταξιδιώτες”.

Οι μειώσεις των αφίξεων ξένων τουριστών στην Ευρώπη συνεχίζονται έως το 2021

Οι ελπίδες για καλοκαιρινή ανακούφιση είναι υψηλές μετά την καταστροφική έναρξη του 2021 στον ευρωπαϊκό τουρισμό. Τρεις στους πέντε προορισμούς παρουσίασαν πτώση πάνω από 80% στις διεθνείς αφίξεις τουριστών.

Η Αυστρία έχει υποφέρει έως τώρα τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση των επισκεπτών.
Τα μέτρα περιορισμένου περιορισμού του COVID-19 εξάλειψαν τις προσδοκίες μιας χειμερινής τουριστικής περιόδου. Με αποτέλεσμα πτώση 97% στις αφίξεις τουριστών στη χώρα των Άλπεων.

Αντιθέτως, η Κροατία ξεπέρασε σημαντικά τους άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Αναφέροντας αύξηση 23% στις αφίξεις επισκεπτών.
Η χώρα πρωτοστάτησε στην παραίτηση από τους περισσότερους περιορισμούς εισόδου ταξιδιού COVID-19 για τους διεθνείς ταξιδιώτες. Υπό την προϋπόθεση ότι είχαν εμβολιαστεί ή είχαν αρνητικό τεστ ή είχαν αναρρώσει από τον ιό.

Η τουριστική ανάκαμψη της Ευρώπης

Τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια αναμένεται να ενισχύσουν τη ζήτηση ταξιδιού το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Κι αυτό λόγω της βελτίωσης της επιδημιολογικής κατάστασης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κάτι που θα επιτρέψει στις κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τους περιορισμούς και να ικανοποιήσουν τη λαχτάρα των ανθρώπων να ταξιδέψουν ξανά.

Η τελευταία πρόβλεψη δείχνει ότι τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια θα αντιπροσωπεύουν το 83% των εισερχόμενων αφίξεων της Ευρώπης το 2021 σε σύγκριση με το 77% το 2019.

Καθώς οι εμβολιασμοί αυξάνονται με ρυθμό σε όλη την Ευρώπη, με πάνω από το 62% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, η ευρωπαϊκή ταξιδιωτική ζήτηση φέτος το καλοκαίρι αναμένεται να καλυφθεί.
Τα στοιχεία του ETC δείχνουν ότι το 54% των Ευρωπαίων σκοπεύουν να κλείσουν ένα ταξίδι αφού εμβολιαστούν κατά του COVID-19.

Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, το οποίο θα ισχύει από την 1η Ιουλίου, αναμένεται επίσης να υποστηρίξει την απελευθέρωση της ζήτησης ταξιδιού.

Ανάκαμψη στα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων

Η ζήτηση ταξιδιού μεγάλων αποστάσεων προβλέπεται να ανακάμψει πιο αργά, με τα εμπόδια να παραμείνουν σε ισχύ πολύ πέρα ​​από το τέλος του 2021.

Ενώ τα εσωτερικά και ενδοευρωπαϊκά ταξίδια αναμένεται να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019 έως το 2022 και 2023 αντίστοιχα, τα ταξίδια από τις αγορές πηγών μεγάλων αποστάσεων δεν είναι πιθανό να ανακάμψουν έως το 2025.

Η αγορά των ΗΠΑ αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της ταξιδιωτικής ζήτησης σε όλη την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια.
Ανακοινώσεις για την υποδοχή εμβολιασμένων Αμερικανών ταξιδιωτών έχουν ήδη ενισχύσει τα διατλαντικά ταξίδια σε προορισμούς όπως η Ισλανδία, η Κροατία και η Ελλάδα τον Μάιο του 2021.

Η Κίνα αναμένεται επίσης να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών ταξιδιών κατά την επόμενη δεκαετία. Η χώρα  αντιπροσωπεύει μικρότερο ποσοστό αφίξεων στην περιοχή.
Για την Ευρώπη ο αναμενόμενος μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης εκτιμάται στο 12%. Και προβλέπεται πώς οι κινεζικές αφίξεις θα συμβάλλουν στο 4,7% της συνολικής αύξησης των αφίξεων σε ευρωπαϊκούς προορισμούς κατά την περίοδο 2019-30.
Ωστόσο, ενώ η εγχώρια κυκλοφορία στην Κίνα συνεχίζει να παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανάκαμψη σε επίπεδα πριν από την πανδημία, τα κινεζικά διεθνή ταξίδια παραμένουν στάσιμα.