Σύνταξη: tourismtoday.gr
Εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, η τουριστική βιομηχανία υποφέρει παγκοσμίως. Αυτό συμβαίνει και στην Ευρώπη. Πολλές χώρες σε όλη την ήπειρο αγωνίστηκαν για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα της ανεξέλεγκτης εξάπλωσης του ιού.
Τα ταξίδια στα κράτη μέλη της ΕΕ ήταν 63% χαμηλότερα φέτος από το 2019, αποκάλυψε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ταξιδιών (ETC).
Όπως σημειώνει υπάρχει σαφής, ισχυρή και θετική σχέση μεταξύ του Σεπτεμβρίου και της ανάκαμψης των επισκεπτών από όλες τις αγορές προέλευσης.
Ελλάδα η «καλύτερη», Τσεχία η χειρότερη
Ενώ η συνολική εικόνα των διεθνών αφίξεων τουριστών δεν είναι σίγουρα θετική, ορισμένες χώρες κατέγραψαν εντυπωσιακά νούμερα σε μια δύσκολη κατάσταση.
Η Ελλάδα ανέφερε μόλις 19% λιγότερες διανυκτερεύσεις σε σύγκριση με το 2019. Κυρίως λόγω του ανοίγματος των συνόρων της χώρας για τους εμβολιασμένους τουρίστες, σύμφωνα με το ETC.
Η Κροατία τα πήγε επίσης σχετικά καλά στο -37% σε σύγκριση με το 2019.
Άλλες χώρες με ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο:
- Μαυροβούνιο (-44%)
- Λουξεμβούργο (-45%)
- Μονακό (-46%)
Αντίθετα, η Τσεχία ήταν ο απόλυτος χαμένος της Γηραιάς Ηπείρου, σημειώνοντας απίστευτη μείωση 94% σε σύγκριση με το 2019.
Πλήγμα η απουσία διεθνών αφίξεων
Η απουσία διεθνών αφίξεων τουριστών ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για τους μεγάλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. Ειδικά από ταξιδιώτες μεγάλων αποστάσεων, όπως ΗΠΑ και Κίνα.
Ο αριθμός των αφίξεων από τις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 90% φέτος σε σύγκριση με το 2019 στο 33% όλων των προορισμών.
Ωστόσο, υπήρχαν ορισμένες χώρες που τα πήγαν καλύτερα και σε αυτόν τον τομέα. Όπως για άλλη μια φορά η Ελλάδα (-38 %).
Οι Κινέζοι τουρίστες χάθηκαν και στον ευρωπαϊκό τουριστικό τομέα, καθώς οι χώρες κατέγραψαν μείωση 90% σε αντίθεση με τα δεδομένα πριν από την πανδημία.
Με την προσεκτική προσέγγιση των κινεζικών αρχών απέναντι σε αυτήν την υγειονομική κρίση, το ETC εκτιμά ότι αυτοί οι αριθμοί θα παραμείνουν παρόμοιοι και στις αρχές του 2022.
Καλοκαίρι ελαφρώς θετικό
Ελαφρώς θετικά στοιχεία καταγράφηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες κυρίως λόγω της εισαγωγής του πιστοποιητικού της ΕΕ για τον Covid-19 . Καθώς και των σταθερών αριθμών στα ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η πληρότητα των ξενοδοχείων σημείωσε βελτίωση σε σύγκριση με το 2020 σε πολλούς προορισμούς.
Για παράδειγμα, η Σλοβενία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Μονακό ανέφεραν ποσοστά πληρότητας σε σχεδόν 70%.
Επιπλέον, τα αεροπορικά ταξίδια στην Ευρώπη σημείωσαν ελαφρά βελτίωση, αν και η διαφορά με την κίνηση κατά τα προ της πανδημίας επίπεδα είναι ακόμα αρκετά εμφανής (-58%).
Η αγορά της Γερμανίας
Σύμφωνα με το Eurocontrol οι πτήσεις αναχώρησης από τη Γερμανία μειώθηκαν κατακόρυφα 35,3% αυτόν τον Αύγουστο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.
Από την άλλη πλευρά, τα ταξίδια από τη Γερμανία προς την Κροατία -με ήπιους ταξιδιωτικούς κανόνες,- ανέκαμψαν σχεδόν φτάνοντας τα προ-πανδημίας επίπεδα. Ήταν μόλις 3,3% χαμηλότερα.
Το Λουξεμβούργο, το οποίο παρουσίασε σταθερή ανάπτυξη εμβολιασμού καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, σημείωσε μικρή πτώση στις αφίξεις στη Γερμανία 33% έναντι του 2019.
Κι αυτό, σε σύγκριση με τον μέσο όρο των χωρών προορισμού που ανέφεραν τον Ιούλιο στο -70,5% και διανυκτερεύσεις στο -29,6%.
Από την άλλη πλευρά, οι Γερμανοί επισκέφθηκαν τη Δημοκρατία της Τσεχίας τις λιγότερες φέτος.
Επιπλέον, οι αφίξεις στην Τσεχία μειώθηκαν κατά 93,4% τον Ιούνιο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.
Η γαλλική αγορά
Η γαλλική αγορά σημείωσε πτώση 24,8% στις πτήσεις αναχώρησης σε σύγκριση με το 2019.
Ο μόνος προορισμός που παρουσίασε αύξηση για τους Γάλλους επισκέπτες ήταν το Μονακό, στο οποίο πιστώνεται η ανάπτυξη στον εγχώριο τομέα.
Άλλες χώρες που υποδέχτηκαν Γάλλους επισκέπτες για τον Σεπτέμβριο ήταν η Κροατία και η Ισλανδία, με μέσο όρο πτώσης 34,1% από τα επίπεδα του 2019.
Η ιταλική αγορά
Η ιταλική αγορά σημείωσε μείωση 23,8% στις πτήσεις για τον Αύγουστο του 2021, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από όλες τις προηγούμενες αγορές.
Η λιγότερο εμφανής μείωση στις αφίξεις από την Ιταλία καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο (-47,9%).
Το αντίθετο συνέβη για τις αφίξεις στο Μονακό, όπου σημειώθηκε πτώση 39,3% στις διανυκτερεύσεις από την ιταλική αγορά προέλευσης.
Οι Ολλανδοί ταξιδιώτες απέφυγαν το λιγότερο από το να επισκεφθούν την Κροατία. Σημειώθηκε πτώση μόλις 22,3%, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία, η οποία επίσης σημείωσε μέτρια πτώση 24,9% τον Αύγουστο.
Η βρετανική αγορά
Η βρετανική αγορά επισκέφθηκε την ηπειρωτική Ευρώπη σχετικά λιγότερο φέτος, καθώς τα αεροπορικά ταξίδια μειώθηκαν 49%, σε σύγκριση με το 2019.
Οι αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν τη μικρότερη πτώση στο Λουξεμβούργο (53%), ενώ η Ιταλία σημείωσε αύξηση 96,2% στις αφίξεις.