Ο ευρωπαϊκός τουρισμός συνέχισε την ισχυρή ανάκαμψή του, πλησιάζοντας για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 τα προ πανδημίας επίπεδα παρά τις πληθωριστικές πιέσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων, ETC, με τίτλο «European Tourism Trends & Prospects» για το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, σε όλους τους προορισμούς, οι αφίξεις διεθνών τουριστών κινήθηκαν 1,6% κάτω από τα επίπεδα του 2019, ενώ οι διανυκτερύεύσεις 0,6%, αποδεικνύοντας πως η ταξιδιωτική ζήτηση σε ολόκληρη την ήπειρο παραμένει ανθεκτική, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και ο 2024.

Η ανάκαμψη τροφοδοτείται από τα ισχυρά ενδοευρωπαϊκά ταξίδια, κυρίως από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία. Οι αφίξεις μεγάλων αποστάσεων ανακάμπτουν επίσης, αλλά με πιο αργό ρυθμό και παρουσιάζουν σημαντικές διακυμάνσεις μεταξύ περιοχών όπως η Ασία-Ειρηνικός και η Βόρεια Αμερική.

Σε δηλώσεις του ο κ. Miguel Sanz, Πρόεδρος της ETC, δήλωσε: “Η υψηλή ταξιδιωτική ζήτηση που παρατηρήθηκε το 2023 έδωσε σημαντική ώθηση στις ευρωπαϊκές οικονομίες και θα βοηθήσει στη βελτίωση των ισολογισμών των τουριστικών εταιρειών, οι οποίες επλήγησαν σοβαρά από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ωστόσο, η επιστροφή στα προ πανδημίας επίπεδα θα ασκήσει, επίσης, πίεση για να επιταχυνθεί η βιώσιμη μετάβαση της ταξιδιωτικής βιομηχανίας.

Εργαζόμαστε για την ανάπτυξη νέων δεικτών παρακολούθησης κοινωνικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που θα συμβάλουν στην παραγωγή τουριστικών στρατηγικών για τη μέτρηση όχι μόνο της ανάπτυξης της βιομηχανίας αλλά και του αντίκτυπού της στο περιβάλλον, τις τοπικές κοινωνίες και τις επιχειρήσεις.”

Υψηλή ζήτηση για προορισμούς με καλή σχέση ποιότητας/τιμής

Τα ευρωπαϊκά ταξίδια παρέμειναν ανθεκτικά τους τελευταίους μήνες του 2023, με τα δύο τρίτα των προορισμών να αναφέρουν είτε πλήρη ανάκαμψη είτε ανάκαμψη στο 10% των επιπέδων πριν από την πανδημία.

Μεταξύ αυτών, οι προορισμοί της Νότιας Ευρώπης συνεχίζουν να είναι οι πρωτοπόροι, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Η Σερβία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση στις αφίξεις (+15%), μαζί με την Πορτογαλία (+11%), το Μαυροβούνιο (+10%), την Τουρκία (+9%) και τη Μάλτα (+8%). Πρόκειται επίσης για δημοφιλείς προορισμοί για διακοπές all-inclusive με πιο προσιτό κόστος ταξιδιού, κλειδί για την προσέλκυση ταξιδιωτών.

Άλλες χώρες που κατέγραψαν άνοδο σε σύγκριση με το 2019, ήταν η Ισλανδία με αύξηση 12% στις αφίξεις ακόμη και εν μέσω ηφαιστειακών εκρήξεων, ενώ η Ολλανδία αύξησε τις διανυκτερεύσεις κατά 16% παρά τη μικρότερη αύξηση 2% στις αφίξεις.

Αντίθετα, οι προορισμοί της Ανατολικής Ευρώπης που συνορεύουν με τη Ρωσία παρουσίασαν βραδύτερη ανάκαμψη, με χώρες όπως η Λιθουανία (-32%), η Λετονία (-29%), η Εσθονία (-27%) και η Φινλανδία (-24%) να υστερούν.

 

Ανθεκτικός τουρισμός εν μέσω πληθωρισμού

Η ανάκαμψη τόσο στις αφίξεις όσο και στις διανυκτερεύσεις σε όλη την Ευρώπη συμβαίνει στο πλαίσιο του πληθωρισμού που επηρεάζει τόσο τη βιομηχανία όσο και τους τουρίστες.

Το 4ο τρίμηνο του 2023, ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 23% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, με ιδιαίτερα έντονες αυξήσεις στα έξοδα που σχετίζονται με τον τουρισμό

  • Διεθνείς πτήσεις (+49%)
  • Οργανωμένες διακοπές (+47%)
  • Τιμές ξενοδοχείων (+35%).

Αυτές οι υψηλότερες τιμές έχουν επιβαρύνει τα οικονομικά των νοικοκυριών, αλλά δεν πτόησαν την πλειοψηφία όσων επιθυμούσαν να ταξιδέψουν. Οι πιέσεις στις τιμές μειώθηκαν ελαφρώς τους τελευταίους μήνες του 2023 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο για το κόστος που σχετίζεται με τον τουρισμό, αλλά παραμένουν σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.

Ανομοιόμορφη ανάκαμψη στις αγορές μακρινών αποστάσεων

Ενώ οι Κινέζοι τουρίστες αντιπροσώπευαν το 13% των αφίξεων μεγάλων αποστάσεων της Ευρώπης το 2019, η επιστροφή τους ήταν αργή αλλά σταθερή.

Οι κινεζικές αφίξεις το 2023 βρίσκονται στο 67% των προ πανδημικών επιπέδων, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 22% για όλες τις υπόλοιπες αγορές μακρινών αποστάσεων.

Οι Κινέζοι παρέμειναν απρόθυμοι να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους τον περασμένο χρόνο, επιλέγοντας τα εσωτερικά ταξίδια.

Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί μπορούν να αναμένουν περαιτέρω ανάκαμψη από αυτήν την αγορά το 2024, που προβλέπεται να φτάσει το 39% των επιπέδων του 2019. Αναμένεται επίσης ότι οι αλλαγές γενεών και οι επιρροές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα αναδιαμορφώσουν όλο και περισσότερο τις κινεζικές ταξιδιωτικές προτιμήσεις, πυροδοτώντας μια στροφή προς την πολυτέλεια και τις πιο αυθεντικές εμπειρίες.

Αντίθετα, οι αγορές της Βόρειας Αμερικής, όπως οι ΗΠΑ και ο Καναδάς, έχουν σημειώσει σημαντική ανάκαμψη. Τα δύο τρίτα των ευρωπαϊκών προορισμών ανέφεραν αύξηση στις αφίξεις ή/και τις διανυκτερεύσεις από τις ΗΠΑ, ενώ πάνω από τους μισούς το ίδιο έχουν δει και για τον Καναδά. Επιπλέον, αμερικανικές και καναδικές αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν εξελίξεις στα συνδυασμένα συστήματα κράτησης πτήσεων-σιδηροδρομικών γραμμών για την Ευρώπη, προσφέροντας μια πιο βιώσιμη επιλογή ταξιδιού όταν μετακινούνται στην περιοχή.