Η ευρωπαϊκή τουριστική ζήτηση εισήλθε το 2023 σε ισχυρή βάση παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, με τις διεθνείς αφίξεις τουριστών να είναι 18% κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Αυτό σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης «European Tourism Trends & Prospects» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC), η οποία παρακολουθεί την ανάκαμψη του τουρισμού στην Ευρώπη, τις μακροοικονομικές εξελίξεις και άλλους σημαντικούς παράγοντες που έχουν αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή τουριστική προοπτική.

Τα στοιχεία από το έτος μέχρι σήμερα δείχνουν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των προορισμών αναφοράς έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα αφίξεων τουριστών το 2019, ενώ το ένα τέταρτο είναι 10% χαμηλότερα.

Σε όρους αφίξεων, η Σερβία (32%) και η Τουρκία (21%) ξεπέρασαν τους άλλους προορισμούς, κυρίως λόγω της εισροής Ρώσων ταξιδιωτών που επωφελήθηκαν από το καθεστώς χωρίς βίζα και στις δύο χώρες. Ομοίως με την Τουρκία, η Βουλγαρία σημείωσε επίσης ισχυρές επιδόσεις (+27%), υποστηριζόμενη από την αντίληψή της ως προορισμό διακοπών καλής αξίας σε περιόδους αυξανόμενου ταξιδιωτικού κόστους.

Παρά την αυξανόμενη ζήτηση, ο όγκος των πτήσεων συνέχισε να αυξάνεται, σηματοδοτώντας ότι οι περιορισμοί της προσφοράς εξακολουθούν να καθυστερούν την ανάκαμψη.

Τα στοιχεία του Eurocontrol δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή εναέρια κυκλοφορία παρέμεινε μειωμένη κατά 14,4% τον Ιανουάριο του 2023 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2019.

Άλλες προκλήσεις από το 2022 αναμένεται να επεκταθούν το 2023 όσον αφορά τις αυξημένες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων αεροσκαφών, καθώς και υψηλότερα λειτουργικά κόστη για τις αεροπορικές εταιρείες και τη φιλοξενία εγκαταστάσεις.

Σχολιάζοντας μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, ο Luís Araújo, Πρόεδρος του ETC, δήλωσε:

«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε υγιή επίπεδα ανάκαμψης καθώς οδεύουμε προς την καλοκαιρινή περίοδο αιχμής. Ωστόσο, πολλές προκλήσεις εξακολουθούν να εμποδίζουν την ταξιδιωτική βιομηχανία. Από την καταπολέμηση του πληθωρισμού, μέχρι την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ταξιδιωτική βιομηχανία έχει γεμάτα τα χέρια της αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, πρέπει επίσης να επικεντρωθούμε στην αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων προκλήσεων. Για να διατηρηθεί ο κλάδος για τις μελλοντικές γενιές, οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι προορισμοί πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους να ενθαρρύνουν υπεύθυνες τουριστικές πρακτικές, να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και να δημιουργήσουν θετικές επιπτώσεις στην ευημερία των πληθυσμών μας.»

Ο πόλεμος της Ουκρανίας συνεχίζει να επηρεάζει τις αγορές

Ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πόλεμος και οι γεωπολιτικές του συνέπειες επιβαρύνουν την ταξιδιωτική βιομηχανία και την ανάκαμψη ορισμένων ευρωπαϊκών προορισμών.

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί στις αφίξεις από τη Ρωσία συνεχίζουν να ανακατευθύνουν τις ταξιδιωτικές ροές σε άλλους προορισμούς σε όλη την Ευρώπη. Η Τουρκία, για παράδειγμα, έχει δει μια ισχυρή εισροή Ρώσων επισκεπτών, που κατατάσσεται ως ο πιο δημοφιλής προορισμός για αυτήν την αγορά μέχρι στιγμής φέτος. Ως ένας από τους λίγους προορισμούς στην Ευρώπη που δεν επιβάλλονται κυρώσεις, η Τουρκία συγκεντρώνει τα οφέλη μιας μειωμένης επιλογής προορισμών για τους Ρώσους ταξιδιώτες.

Αντίθετα, η απουσία ρωσικών ταξιδιών ήταν ένας παράγοντας που επιβραδύνει την ανάκαμψη του τουρισμού σε ορισμένους προορισμούς της Βόρειας και Ανατολικής Ευρώπης. Αυτό έγινε κυρίως αισθητό στη Φινλανδία και στα κράτη της Βαλτικής. Ορισμένες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης επηρεάζονται επίσης από την αντίληψη ότι βρίσκονται πιο κοντά στη ζώνη σύγκρουσης από ό,τι είναι. Η Κρακοβία, η Βουδαπέστη και η Ρίγα είναι όλες πόλεις που αναφέρουν ότι οι επισκέπτες δείχνουν διστακτικότητα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι δύο στις πέντε χώρες που αναφέρουν έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα αφίξεων Βρετανών τουριστών το 2019. Η Τουρκία σημείωσε την ταχύτερη αύξηση στις αφίξεις βρετανών τουριστών, αύξηση 69% σε σύγκριση με το 2019, βοηθούμενη από τη μείωση της αξίας της τουρκικής λίρας έναντι των βασικών νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένης της στερλίνας. Η Κροατία (64%) και το Μαυροβούνιο (54%) προσέλκυσαν επίσης μεγάλο αριθμό Βρετανών αφίξεων.

Προβλέπεται ότι η ταχεία ανάκαμψη της ζήτησης ταξιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να πιέζει τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και τους σιδηροδρόμους της Βρετανίας καθώς προσπαθούν να καλύψουν τη ζήτηση και να ελαχιστοποιήσουν τις καθυστερήσεις. Πράγματι, το Πάσχα, οι Βρετανοί προκλήθηκαν από το ταξιδιωτικό χάος στα λιμάνια και τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου που προκλήθηκε από απεργίες, υποστελέχωση, καθυστερήσεις και πιο ενδελεχείς συνοριακούς ελέγχους μετά το Brexit. Οι ειδικοί του κλάδου προβλέπουν ότι το καλοκαίρι του 2023 θα μπορούσε να σημειωθεί παρόμοιο επίπεδο διαταραχής με το καλοκαίρι του 2022.