Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ευρώπη έχουν σχεδόν ανακάμψει στα προ πανδημίας επίπεδα μετά από ένα δυνατό καλοκαίρι, ενώ η πλήρης ανάκαμψη αναμένεται το 2024, ένα χρόνο νωρίτερα από το αναμενόμενο παρά τον επίμονο πληθωρισμό και τη γεωπολιτική αστάθεια.

Ωστόσο, η αναζωπύρωση παραμένει αποσπασματική με τα δύο τρίτα των προορισμών να παραμένουν κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα αφίξεων ξένων χωρών, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC).

Οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ευρώπη είναι τώρα 3,5% κάτω από τα επίπεδα του 2019 και οι διανυκτερεύσεις μειώθηκαν κατά 1,3% για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου μετά την υψηλή ζήτηση το καλοκαίρι. 

Η ανάκαμψη καθοδηγείται από τα ανθεκτικά ενδοευρωπαϊκά ταξίδια και την εισροή τουριστών από τις ΗΠΑ που επωφελούνται από τις ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες, αναφέρει η έκθεση για τις τουριστικές τάσεις του ETC.

Τα στοιχεία από το έτος έως την ημερομηνία δείχνουν ότι περίπου ένας στους τρεις προορισμούς αναφοράς έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα αφίξεων ξένων το 2019. 

Οι χαμηλότερες τιμές και οι ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες οδηγούν την ανάκαμψη του τουρισμού σε προορισμούς όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία, ενώ δημοφιλείς προορισμοί πακέτα διακοπών όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν επίσης υψηλή ζήτηση. 

Οι Ευρωπαίοι εξετάζουν γενικά ένα ευρύτερο φάσμα προορισμών σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία, με την Τουρκία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και την Κροατία να έχουν τις καλύτερες επιδόσεις για διανυκτερεύσεις σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

Η ανάκαμψη της Ευρώπης προήλθε κυρίως από προορισμούς της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου, όπως η Σερβία (+15%), το Μαυροβούνιο (+14%), η Πορτογαλία (+11%), η Τουρκία (+8%), η Μάλτα και η Ελλάδα (και οι δύο +7% ). 

Περίπου το 65% των προορισμών εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από τα στοιχεία πριν από την πανδημία, με πιο αργή ανάκαμψη να είναι ιδιαίτερα εμφανής μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που γειτνιάζουν με τη Ρωσία και την Ουκρανία και σε εκείνες που συνήθως εξαρτώνται από Ρώσους ταξιδιώτες. 

Οι χώρες της Βαλτικής έχουν καταγράψει τις μεγαλύτερες μειώσεις, συμπεριλαμβανομένων της Εσθονίας (-27%), της Λετονίας (-30%) και της Λιθουανίας (-33%).

Η επίμονη γεωπολιτική αστάθεια συνεχίζει να έχει επιπτώσεις στις τουριστικές προοπτικές της Ευρώπης. 

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να επηρεάζει τους αριθμούς των αφίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και η αναπτυσσόμενη σύγκρουση στο Ισραήλ εγκυμονεί κινδύνους για την έναρξη της σεζόν, ειδικά για προορισμούς όπως η Γαλλία, η Τουρκία και η Ρουμανία που είναι δημοφιλείς στους Ισραηλινούς ταξιδιώτες.

Ο πρόεδρος του ETC Miguel Sanz δήλωσε: «Παρά τις επίμονες οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις, είναι ενθαρρυντικό να παρατηρούμε τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού. 

«Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το πραγματικό μέτρο της τουριστικής επιτυχίας εκτείνεται πέρα ​​από τον αριθμό των επισκεπτών και των διανυκτερεύσεων σε έναν προορισμό. 

«Είναι σημαντικό να εξεταστεί και να αξιολογηθεί ο αντίκτυπός του στη φύση, τις τοπικές επιχειρήσεις και τον μόνιμο πληθυσμό. 

«Καθώς η τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης ανακάμπτει, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε καινοτόμες, βιώσιμες μετρήσεις για να προσδιορίσουμε καλύτερα τη συνολική υγεία και την πρόοδό της».