Απώλειες σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου διεθνών αφίξεων αναμένει το 2020, η Ευρώπη με πτώση 61%, λόγω Covid-19.

Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της τριμηνιαίας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC).

Η ETC καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να συμφωνήσουν σε κοινές λύσεις για την αποκατάσταση των ταξιδιών και την ενθάρρυνση της ταξιδιωτικής ζήτησης στην Ευρώπη.

Η αναζωπύρωση των κρουσμάτων Covid-19 και η επαναφορά των περιορισμών ταξιδιού έχουν σταματήσει την ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού.

Με τις διεθνείς αφίξεις τουριστών στην γηραιά ήπειρο να μειώνονται κατά 68%, στο μισό του έτους σε σχέση με το 2019.

Η χαλάρωση των περιορισμών πανδημίας σε ολόκληρη την Ευρώπη οδήγησε σε μια μικρή αύξηση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2020 σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. Σηματοδοτώντας τον ενθουσιασμό και την επιθυμία των ανθρώπων να ταξιδέψουν ξανά.

Ωστόσο, η πρόσφατη εκ νέου επιβολή lockdown και περιορισμών στα ταξίδια φρενάρισε κάθε πιθανότητα πρόωρης ανάκαμψης.

Κοιτάζοντας τους επόμενους μήνες, η αυξημένη αβεβαιότητα και οι αρνητικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να επιβραδύνουν τις προοπτικές με τις ευρωπαϊκές αφίξεις που θα μειωθούν 61% το 2020.

Οι μεγάλοι χαμένοι

Οι προορισμοί της Νότιας Ευρώπης και τα νησιά είναι μεταξύ αυτών που επηρεάστηκαν περισσότερο.

Οι μεσογειακοί προορισμοί Κύπρος και Μαυροβούνιο είδαν πτώσεις στις αφίξεις 85% και 84% αντίστοιχα, που οφείλεται σε μεγαλύτερη εξάρτηση από ξένους ταξιδιώτες.

Μεταξύ των άλλων χωρών που πλήττονται περισσότερο είναι η Ρουμανία όπου οι αφίξεις σημείωσαν πτώση 80%. Τουρκία -77%, Πορτογαλία και Σερβία και οι δύο στο -74%.

Κακές επιδόσεις από τη γεωγραφική τους θέση και τους αυστηρούς περιορισμούς στα σύνορα, είχαν οι νησιωτικοί προορισμοί Ισλανδία και Μάλτα. Η κάθε μια τους μετρά απώλειες 71%.

Πως επωφελήθηκε η Αυστρία

Αντιθέτως, η Αυστρία φαίνεται να επωφελήθηκε από τα χειμερινά ταξίδια πριν από το Covid-19 στις αρχές του έτους. Με αποτέλεσμα να έχει απώλειες μόλις το 44% για το έτος έως τον Σεπτέμβριο.

Η μεγαλύτερη εξάρτηση από τα ταξίδια μικρών αποστάσεων έθεσε επίσης την Αυστρία σε ισχυρή θέση. Και πέτυχε μια λιγότερο ασταθή ανάκαμψη, καθώς οι περιορισμοί στη χώρα μειώθηκαν πολύ πιο γρήγορα από άλλες χώρες.

Μελλοντικές προοπτικές και αλλαγή στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών

Η σημασία των εσωτερικών και ενδοευρωπαϊκών ταξιδιών δεν μπορεί να υποτιμηθεί όσον αφορά στον ρόλο που θα διαδραματίσουν στην ανάκαμψη του τουριστικού τομέα τους επόμενους μήνες.

Οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν ταχύτερη ανάκαμψη για τα εγχώρια ταξίδια στην Ευρώπη, ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2019 έως το 2022.

Οι ευρωπαϊκές αφίξεις μικρών αποστάσεων αναμένεται επίσης να ανακάμψουν γρηγορότερα έως το 2023. Βοηθούμενες από μια ταχύτερη χαλάρωση των περιορισμών ταξιδιού και λιγότερο αντιληπτός κίνδυνος σε σύγκριση με ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

Οι συνολικοί όγκοι ταξιδιού αναμένεται τώρα να επιστρέψουν στα επίπεδα πριν από την πανδημία έως το 2024.

Η αλλαγή στις ταξιδιωτικές προτιμήσεις μπορεί να λύσει το ζήτημα του υπερτουρισμού

Η πανδημία Covid-19 επηρεάζει επίσης τις επιλογές προορισμού σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Η καλοκαιρινή σεζόν έδειξε σημαντική αύξηση σε όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν σε αγροτικές και παράκτιες περιοχές. Κάτι που οφείλεται στο ότι σε αυτές τις περιοχές σε σχέση με τις αστικές, είναι πιο εύκολο να κρατηθούν οι κοινωνικές αποστάσεις.

Αυτή η αλλαγή στις ταξιδιωτικές προτιμήσεις μπορεί τελικά να μετριάσει το ζήτημα του υπερτουρισμού.
Και να επιτρέψει στους προορισμούς να ενισχύσουν τη βιώσιμη τουριστική ζήτηση.

Το αυξημένο ταξιδιωτικό ενδιαφέρον για δευτερεύοντες προορισμούς θα ανακουφίσει μερικά δημοφιλή τουριστικά σημεία που προηγουμένως αγωνίζονταν να αντιμετωπίσουν την υπερβολική ζήτηση.
Κι αυτό θα συμβάλλει στον ομοιόμορφο επιμερισμό των οικονομικών ωφελειών του τουρισμού στις χώρες.

Δείτε εδώ την τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών.