Ο εθνικός αερομεταφορέας Etihad του Αμπού Ντάμπι έχει αναφέρει βασικές απώλειες 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020, αντικατοπτρίζοντας τον σοβαρό αντίκτυπο της πανδημίας για την αεροπορική εταιρεία που αντιμετωπίζει προβλήματα τα τελευταία χρόνια.

Η αεροπορική εταιρεία ανέφερε έσοδα 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2020 σε σύγκριση με 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος, μια απότομη πτώση που αποδίδεται σε «δραστικά λιγότερα άτομα που ταξιδεύουν» καθώς η αυξανόμενη πανδημία ανέτρεψε τα αεροπορικά ταξίδια. Αλλά η αεροπορική εταιρεία, ένας από τους κορυφαίους αερομεταφορείς της Μέσης Ανατολής, αντιμετώπισε οικονομικές απώλειες πολύ πριν η πανδημία εξαλείψει την παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία.

Από το 2016, η Etihad έχει χάσει συνολικά 5,62 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς έχει αγοράσει επιθετικά μερίδια σε αεροπορικές εταιρείες από την Ευρώπη έως την Ασία για να ανταγωνιστεί τις άλλες κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες της περιοχής, την Emirates και την Qatar Airways. Με μέτρα μείωσης του κόστους, η εταιρεία μόλις άρχισε να ανακάμπτει από τον οικονομικό πόνο στις αρχές του περασμένου έτους. Ανακοίνωσε την πώληση 38 αεροσκαφών σε μια εταιρεία επενδύσεων σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των κερδών, σε μια συμφωνία αξίας 1 δισεκατομμυρίου USD.

Τον περασμένο Μάρτιο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν τις πτήσεις για να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού. Η κίνηση των επιβατών έπεσε σε μόλις 4,2 εκατομμύρια ταξιδιώτες από 17,5 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος, δήλωσε η αεροπορική εταιρεία. Η συνολική χωρητικότητα επιβατών στα αεροπλάνα μειώθηκε 64%. Ο αερομεταφορέας έχασε 758 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Οι απώλειες κυμαίνονται σε ολόκληρη την εταιρεία, αναγκάζοντας την να μειώσει το 33% του εργατικού δυναμικού της και να μειώσει τους μισθούς κατά 25-50%.

Συγκριτικά, η Etihad έχασε 870 εκατομμύρια δολάρια το 2019. Η αεροπορική εταιρεία ανέφερε απώλειες 1,28 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2018 και 1,52 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2017. Ενώ η διάθεση εμβολίων έχει προκαλέσει ελπίδες για μια παγκόσμια επιστροφή στα ταξίδια, η βιομηχανία δεν αναμένεται να δει σημαντική ανάκαμψη για μήνες, έως ότου τα εμβόλια χορηγούνται ευρέως.