- Για το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένουμε αύξηση στο σωρευτικό άθροισμα (μηνών) του ΙΤΣ. Η προβλεπόμενη ενίσχυση της τουριστικής κίνησης λόγω της θερινής περιόδου θα οδηγήσει σε βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και ως εκ τούτου και του αντίστοιχου των υπηρεσιών.
- Η δυναμική της εν λόγω βελτίωσης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις τρέχουσες εγχώριες οικονομικές-πολιτικές εξελίξεις. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους επίσημους δανειστές είναι ευνοϊκό για την ελληνική οικονομία τότε αναμένουμε περαιτέρω ενίσχυση των εσόδων από τον τουρισμό με ευεργετικά αποτελέσματα τόσο για την απασχόληση όσο και για τα εγχώρια εισοδήματα.
- Το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 40,5% τον Απρίλιο 2015, με τις καθαρές ταξιδιωτικές εισπράξεις να αντισταθμίζουν κατά 19% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και να συμβάλλουν με τον τρόπο αυτό κατά 32,7% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.
Tτο διάστημα Μαΐου – Σεπτεμβρίου θα κρίνει κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί να πετύχει ετήσιο πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σύμφωνα με το εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο ενώ παράλληλα καθοριστικός είναι ο ρόλος της τουριστικής κίνησης.
Η τράπεζα τονίζει πως για το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται αύξηση στο σωρευτικό άθροισμα (μηνών) του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών με την προβλεπόμενη ενίσχυση της τουριστικής κίνησης λόγω της θερινής περιόδου να οδηγεί σε βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και ως εκ τούτου και του αντίστοιχου των υπηρεσιών.
Ακόμη, προβλέπει πως η ενίσχυση της τουριστικής κίνησης λόγω της θερινής περιόδου θα οδηγήσει σε βελτίωση του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και ως εκ τούτου και του αντίστοιχου των υπηρεσιών. Η δυναμική της εν λόγω βελτίωσης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις τρέχουσες εγχώριες οικονομικές-πολιτικές εξελίξεις. Για παράδειγμα, στην περίπτωση που το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους επίσημους δανειστές είναι ευνοϊκό για την ελληνική οικονομία τότε αναμένουμε περαιτέρω ενίσχυση των εσόδων από τον τουρισμό με ευεργετικά αποτελέσματα τόσο για την απασχόληση όσο και για τα εγχώρια εισοδήματα.
Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 312 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο 2015 (+40,5%), με τις καθαρές ταξιδιωτικές εισπράξεις να αντισταθμίζουν κατά 19% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και να συμβάλλουν με τον τρόπο αυτό κατά 32,7% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες. Για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2015 το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 381 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 279 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα τον Απρίλιο του 2015 της τάξεως των 312 εκατ. ευρώ, έναντι 222 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2014 . Συγκεκριμένα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 67 εκατ. ευρώ στα 477 εκατ. ευρώ (+16,3%) σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ οι ταξιδιωτικές πληρωμές μειώθηκαν κατά 23 εκατ. ευρώ στα 165 εκατ. ευρώ (-12,3%) κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα. Η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αφίξεων κατά 206 χιλ. ταξιδιώτες (+28,3%), καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι συνέχισε την πτωτική της τάση και αυτό το μήνα (-8,4%). Οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 19% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών, συμβάλλοντας κατά 32,7% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.
Όσον αφορά σωρευτικά το πρώτο τετράμηνο του έτους (βλέπε Σχήμα 5), το ταξιδιωτικό ισοζύγιο ήταν πλεονασματικό κατά 381 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 279 εκατ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του 2014 (+36,8%), καθώς οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν πολύ περισσότερο (+127 εκατ. ευρώ ή 14,4%) στην εν λόγω χρονική περίοδο από ότι οι ταξιδιωτικές πληρωμές (κατά 24 εκατ. ευρώ ή 4,0%). H σημαντική αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των αφίξεων κατά 39,1%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 17,1%. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου- Απριλίου 2015, οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών αντιστάθμισαν κατά 6,5% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών, συνεισφέροντας κατά 14,8% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.