Σύνταξη tourismtoday.gr

Πιθανή στασιμότητα στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα προβλέπει
για το υπόλοιπο του 2023 και αρχές του 2024, ο Παγκόσμιος Δείκτης Κινδύνων του Euromonitor.

Ο συνδυασμός με τον υψηλό πληθωρισμό δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στις οικονομίες του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης.

Ο Δείκτης Παγκόσμιου Κινδύνου κατατάσσει τους διάφορους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία με βάση το αναμενόμενο επίπεδο επίδρασης που θα είχε στην παγκόσμια ανάπτυξη και την πιθανότητα να συμβεί το σενάριο κινδύνου.

Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος του σεναρίου για την παγκόσμια οικονομία.

Οι αναλυτές της Euromonitor λένε ότι οι αβεβαιότητες όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό και τις τιμές είναι πιθανό να υπονομεύσουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις που με τη σειρά τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στασιμοπληθωρισμό.

Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει επίσης τον κίνδυνο μόνιμα υψηλότερων τιμών των εμπορευμάτων, καθώς οι εντεινόμενες γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω διαταραχές στον εφοδιασμό ενέργειας και τροφίμων ή η παραγωγή και η εξαγωγή εμπορευμάτων θα μπορούσαν να μειωθούν λόγω συγκρούσεων ή αποφάσεων από βασικούς προμηθευτές, όπως οι διακυβερνητικές εξαγωγές πετρελαίου οργάνωση, ΟΠΕΚ.

Άλλοι βασικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν μια κινεζική σκληρή προσγείωση -μια μετατόπιση ή πτωτική στροφή στην κινεζική οικονομία που γνώρισε ραγδαία ανάπτυξη- και ένας επιδεινούμενος εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Η πιθανότητα παγκόσμιου στασιμοπληθωρισμού εκχωρήθηκε στο 30%, ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας στο 10%

Η Euromonitor αποδίδει μια πιθανότητα 30% στο σενάριο του παγκόσμιου στασιμοπληθωρισμού.

Οι αυξήσεις των τιμών των εμπορευμάτων, η σκληρή προσγείωση στην Κίνα και ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ/Κίνας εκτιμάται ότι έχουν επίπεδο κινδύνου 10%.

Πηγή: Euromonitor

Επιβράδυνση στο παγκόσμιο ΑΕΠ

Οι αναλυτές έχουν αξιολογήσει τόσο τον παγκόσμιο στασιμοπληθωρισμό όσο και τα σενάρια ανάκαμψης.

Με τον στασιμοπληθωρισμό, η παγκόσμια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ επιβραδύνεται στο 0,4% το 2023 και παραμένει στάσιμη το 2024. Εκτός από την ασθενέστερη ανάπτυξη, ο παγκόσμιος πληθωρισμός αυξάνεται στο 7,7% το 2023 και στο 6,1% το 2024.

Στο σενάριο της παγκόσμιας ανάκαμψης, η οικονομία επωφελείται από καλύτερες από τις αναμενόμενες οικονομικές και γεωπολιτικές εξελίξεις.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του παγκόσμιου πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,6% το 2023, αύξηση 1,1% και ο πληθωρισμός παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητος το 2023 και το 2024.»

Τι οδηγεί το σενάριο του παγκόσμιου στασιμοπληθωρισμού το 2023

Όπως υπογραμμίζει ο Lan Ha «ο πρωταρχικός κίνδυνος που οδηγεί το σενάριο του παγκόσμιου στασιμοπληθωρισμού το 2023 είναι η περαιτέρω διαταραχή στον παγκόσμιο εφοδιασμό ενέργειας και τροφίμων στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ο Lan Ha, επικεφαλής οικονομικών στο Euromonitor.

Αυτό θα πυροδοτούσε μια αναζωπύρωση του παγκόσμιου πληθωρισμού και θα αυξήσει την πιθανότητα πιο επίμονων πιέσεων στις τιμές στην παγκόσμια οικονομία.

Οι χειρότερες από τις αναμενόμενες ταυτόχρονες επιβραδύνσεις στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο παγκόσμιου στασιμοπληθωρισμού.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, αυτό οφείλεται στην ολοένα και πιο περιοριστική νομισματική πολιτική, ενώ οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού δημιουργούν επίμονες πιέσεις τιμών που είναι λιγότερο ευαίσθητες στα υψηλότερα επιτόκια.

Στην Κίνα, αυτό οφείλεται στις παρατεταμένες οικονομικές προκλήσεις, ιδιαίτερα στο άγχος στον τεράστιο τομέα των ακινήτων της χώρας, ακόμη και εν μέσω της συνεχιζόμενης ανάκαμψης μετά την πανδημία.

Θα μπορούσαμε να δούμε μια ανάκαμψη εάν υπήρχε αποκλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και αυξήσεις στη δημόσια και ιδιωτική κατανάλωση.
Σύμφωνα με αυτήν την υπόθεση, οι προοπτικές παγκόσμιας ανάπτυξης θα βελτιωθούν σημαντικά, πίσω από τον σημαντικά μειωμένο κίνδυνο εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, βελτιώνοντας την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών και τη μερική επανέναρξη του εμπορίου.

Η Ευρωζώνη θα είναι ένας ιδιαίτερα ισχυρός παράγοντας, οδηγώντας σε επακόλουθες επιπτώσεις πέρα ​​από την περιοχή.
Το παγκόσμιο σενάριο ανάκαμψης προϋποθέτει μια ταχύτερη από την αναμενόμενη και διαρκή οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα μετά την επαναλειτουργία της μετά την Covid στα τέλη του 2022.»