Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τις ταξιδιωτικές συνήθειες των ανθρώπων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ανέλυσε πρόσφατα η Eurostat. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ηλικιωμένοι τείνουν να ταξιδεύουν λιγότερο. Το 2022, περισσότεροι από τους μισούς (55%) ηλικίας άνω των 65 ετών δεν έκαναν κανένα ταξίδι για προσωπικούς λόγους όπου έπρεπε να περάσουν τουλάχιστον μία νύχτα μακριά από το σπίτι.

Ενώ το ποσοστό των ατόμων που δεν ταξίδεψαν είναι χαμηλότερο για τον γενικό πληθυσμό, εξακολουθεί να είναι σχετικά υψηλό.

Σχεδόν τέσσερα στα δέκα άτομα (άνω των 15 ετών) δεν πήγαν διακοπές. Αντίθετα, οι νεαροί ενήλικες τείνουν να ταξιδεύουν πιο συχνά. Μόνο το 29% των ατόμων ηλικίας μεταξύ 25 και 34 ετών -λιγότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού- δεν ταξίδεψαν.

Ταξιδιωτικές συνήθειες

Υπάρχει μια κοινή πεποίθηση ότι οι ηλικιωμένοι προτιμούν να μένουν στη χώρα τους για διακοπές.

Το 70% των ατόμων άνω των 65 ταξιδεύουν εντός της χώρας τους. Ωστόσο, αυτή η τάση επικρατεί και στον νεότερο πληθυσμό, με το 57,2% των ατόμων ηλικίας 15 έως 64 ετών να μην εγκαταλείπουν τη χώρα τους για διακοπές.

Δεν είναι σαφές εάν αυτά τα στοιχεία αφορούν το έτος διεξαγωγής της μελέτης ή το προηγούμενο έτος. Το 2022, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν επιλέξει να μείνουν στη χώρα τους λόγω της πανδημίας COVID-19.

Επιπλέον, το καλοκαίρι του 2022 χαρακτηρίστηκε από έλλειψη προσωπικού και συχνές απεργίες, προκαλώντας πολλές ακυρώσεις πτήσεων. Η μελέτη δεν παρέχει δεδομένα για κάθε χώρα, τα οποία θα ήταν ενδιαφέρον να συγκριθούν.

Κατά μέσο όρο, οι ηλικιωμένοι τείνουν να μένουν περισσότερο στις διακοπές τους, με μέσο όρο 6,3 διανυκτερεύσεις σε σύγκριση με τις 5 για άτομα ηλικίας 15 έως 64 ετών.

Επιπλέον, οι συνταξιούχοι τείνουν να αποφεύγουν τη διαμονή τους σε ξενοδοχεία, με το 53,2% να προτιμά να μείνει σε “μη -ενοικιαζόμενη κατοικία» όπως δεύτερο σπίτι, με συγγενείς ή σε τροχόσπιτο.
Το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο για τη νεότερη ηλικιακή ομάδα, με μόνο το 43,7% να προτιμά μη ενοικιαζόμενα καταλύματα.

Οι συνταξιούχοι έχουν επίσης μεγαλύτερη ευελιξία να ταξιδεύουν εκτός εποχής, με το 57,8% να κάνει διακοπές μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου ή Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου. Αντίθετα, μόνο το 45,2% των ατόμων ηλικίας 15 έως 64 ετών μπορεί να αποφύγει τους μήνες αιχμής των διακοπών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Γιατί δεν ταξιδεύουν

Σύμφωνα με την έρευνα, όσοι δεν ταξίδεψαν το έκαναν για διαφορετικούς λόγους.

  • Για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, η υγεία είναι ο νούμερο ένα λόγος που αναφέρεται από πάνω από το 40% των ερωτηθέντων. Ακολούθησε η έλλειψη επιθυμίας ή κινήτρου (35%) και οικονομικά (σχεδόν 30%).
  • Ωστόσο, για τα άτομα ηλικίας μεταξύ 15 και 64 ετών, τα οικονομικά είναι ο νούμερο ένα λόγος που αναφέρει το 45% των ερωτηθέντων.

Η υγεία (9%) και η έλλειψη επιθυμίας (20%) είναι λιγότερο συχνά αναφερόμενοι λόγοι. Επιπλέον, σχεδόν το 30% δεν μπορούσε να ταξιδέψει λόγω εργασίας ή σπουδών, κάτι που δεν αποτελεί σημαντική ανησυχία για τα άτομα άνω των 65 ετών.