Σύνταξη: tourismtoday.gr
Η Γαλλία σημείωσε την πιο επιτυχημένη καλοκαιρινή σεζόν το 2022, με 827 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).
Το 34% όλων των τουριστικών διανυκτερεύσεων καταγράφηκε μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο το 2022.
Ο κατάλογος των χωρών με την πιο εμφανή διαφορά σε διανυκτερεύσεις καλοκαιρινής περιόδου (Ιούλιος-Αύγουστος) περιλαμβάνει την Ελλάδα, με συνολικά 56 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις (+43%) κατά τη διάρκεια αυτών των δύο μηνών.
Στον κατάλογο ξεχωρίζουν η Ιταλία με 149 εκατομμύρια, η Ισπανία με 135 και η Γερμανία με 104 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.
Πρόκληση η εποχικότητα
Ενώ ένα θετικό αποτέλεσμα στον τουρισμό είναι πάντα ευπρόσδεκτο, ιδίως μετά την πανδημία COVID-19 που επηρέασε σοβαρά τον τομέα, η εποχικότητα αποτελεί πρόκληση.
Οι τουριστικές διανυκτερεύσεις συγκεντρώνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, οδηγώντας σε overtourism και επιβάρυνση των πόρων στις τουριστικές περιοχές.
Από την άλλη πλευρά, κατά τη διάρκεια πιο ήσυχων εποχών, οι εγκαταστάσεις διαμονής μένουν ανεκμετάλλευτες και υπάρχουν κίνδυνοι εργασιακής αστάθειας.
- Γενικά, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, σχεδόν το ένα τρίτο των διανυκτερεύσεων (34%) που καταγράφηκαν το 2022 ήταν τον Αύγουστο με 478 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις που αντιπροσωπεύουν το 18% του συνόλου.
- Ακολουθούν οι διανυκτερεύσεις κατά την περίοδο Ιουλίου με 440 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, που αντιστοιχούν στο 16% του συνόλου.
- Αντίθετα, το μερίδιο των διανυκτερεύσεων ήταν χαμηλότερο τον Ιανουάριο (3% με 89 εκατομμύρια), ακολουθούμενο από τον Φεβρουάριο (4% με 111 εκατομμύρια).
Αφίξεις και διανυκτερεύσεις
Ο μεγαλύτερος αριθμός αφίξεων καταγράφηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, οι οποίες αντιστοιχούν στο 28% του συνόλου των αφίξεων του 2022, με 127 και 128 εκατομμύρια, αντίστοιχα.
Όπως εξηγεί η Eurostat “η αιχμή των διανυκτερεύσεων είναι πιο έντονη από την αιχμή αφίξεων.
Αυτό υποδηλώνει ότι οι τουρίστες τείνουν να παραμένουν περισσότερο κατά τη διάρκεια αυτών των πιο πολυσύχναστων μηνών, που πιθανώς αντιστοιχούν στην περίοδο των κύριων διακοπών τους.
Η τάση αυτή αυξάνει τη ζήτηση για καταλύματα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου”.
Όλες οι χώρες της ΕΕ είχαν το ίδιο πρότυπο τουρισμού το 2022 με υψηλό αριθμό διανυκτερεύσεων Ιούλιο και Αύγουστο.
Η διαφορά στις διανυκτερεύσεις τουριστών το καλοκαίρι σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εποχές του έτους είναι πιο εμφανής στην Κροατία (+59%), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (+48%) και την Ελλάδα (+43%).
Αντίθετα, σε χώρες με τη μικρότερη διαφορά στον εποχιακό τουρισμό είναι η Μάλτα και η Φινλανδία (αμφότερες 25%) και η Γερμανία (26%), οι διανυκτερεύσεις είναι ελαφρώς πιο ομοιόμορφα κατανεμημένες.
Οι εκτιμήσεις για το καλοκαίρι του 2023
Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ιταλία, σε συνδυασμό με τις απεργίες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενδέχεται να επηρεάσουν τα ποσοστά του τουρισμού την φετινή θερινή περίοδο, αν και αναμενόταν πλήρης ανάκαμψη των επιπέδων του 2019, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.