Στο 3% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο από 2,5% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat που δόθηκε σήμερα (31/7) στη δημοσιότητα.

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 2,6% τον Ιούλιο πάνω από το 2,5% του Ιουνίου και από τις προβλέπεις των αναλυτών και της αγοράς.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούλιο (4,0%, έναντι 4,1% τον Ιούνιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,3%, έναντι 2,4% τον Ιούνιο), την ενέργεια (1,3%, έναντι 0,2% τον Ιούνιο) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,8%, έναντι 0,7% τον Ιούνιο).

Στο 2,6% στη Γερμανία

Αυξήθηκε στο 2,6% σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός στη Γερμανία από 2,5% τον Ιούνιο, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία Destatis. Τα στοιχεία ήρθαν μετά από δυσμενείς ανακοινώσεις για το ΑΕΠ. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg είχαν προβλέψει ότι ο ρυθμός θα παραμείνει σταθερός, στο 2,5%. Μολονότι το κόστος ενέργειας μειώθηκε αλλά με μικρότερο ρυθμό από τον Ιούνιο, οι πιέσεις στις ανοδικές τιμές των τροφίμων εντάθηκαν ενώ οι υπηρεσίες παρέμειναν σχετικά σταθερές.

Η γερμανική παραγωγή συρρικνώθηκε απροσδόκητα κατά 0,1% το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη, αφού αρκετοί δείκτες έδειχναν ήδη έλλειψη δυναμικής στον βασικό μεταποιητικό τομέα της χώρας.

Υποτονική η άνοδος των τιμών τον Ιούλιο στη Γαλλία

Ογαλλικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο, προσφέροντας μεικτά μηνύματα για τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εν μέσω ισχυρότερων πιέσεων στη Γερμανία.

Οι τιμές καταναλωτή στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 2,6% τον Ιούλιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, μετά από αύξηση 2,5% τον Ιούνιο, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία Insee. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg είχαν προβλέψει άνοδο κατά 2,8%.

Τα στοιχεία έρχονται μια μέρα μετά την ανακοίνωση του ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου για την ευρωζώνη, που διαμορφώθηκε στο 0,3%, ελαφρώς υψηλότερα από το αναμενόμενο. Τα στοιχεία για το ΑΕΠ αποτελούν ένα πρώτο σημείο αναφοράς για την ΕΚΤ, η οποία έχει επικεντρωθεί περισσότερο στη δυναμική της πίεσης των τιμών παρά στις ανησυχίες για την ανάπτυξη μέχρι στιγμής, η ισορροπία αυτή, ωστόσο, θα μπορούσε να μετατοπιστεί.

Στην τελευταία συνεδρίασή της, η ΕΚΤ τόνισε τις βραχυπρόθεσμες ανησυχίες για την ανάπτυξη και, ως εκ τούτου, οι αγορές θα παρακολουθούν για λόγους που θα τιμολογήσουν την επίσπευση περικοπών στα επιτόκια. Νωρίτερα, τα στοιχεία για το γαλλικό ΑΕΠ ήταν ελαφρώς καλύτερα από τα αναμενόμενα και συνεχίζουν να δείχνουν μια σταδιακή ανάκαμψη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης.