Η EY-Parthenon δημοσίευσε την ετήσια ανάλυσή της για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2025, προβλέποντας σταθερή ανάπτυξη, αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και καθοριστικές τάσεις που θα επηρεάσουν τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη.

Σταθερή ανάπτυξη, αλλά με γεωγραφικές διαφοροποιήσεις

Το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να διατηρηθεί σταθερό στο 3,1%, με τις ανεπτυγμένες οικονομίες να καταγράφουν μέτρια άνοδο (1,8%), ενώ οι αναδυόμενες αγορές θα σημειώσουν ισχυρότερη ανάπτυξη (4,1%).

• ΗΠΑ: Η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί στο 2,2% (από 2,8% το 2024).

• Ευρωζώνη: Επιστροφή στην ανάπτυξη 1,3%, ξεπερνώντας το 1% για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια.

• Κίνα & Ινδία: Ρυθμοί ανάπτυξης 4,5% και 6,4% αντίστοιχα.

Πληθωρισμός: Σε τροχιά αποκλιμάκωσης

Ο παγκόσμιος πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 3,5% (από 4,5% το 2024), ωστόσο οι διακυμάνσεις στις νομισματικές πολιτικές ενδέχεται να επηρεάσουν τη σταθερότητα των τιμών.

• ΗΠΑ: Η Fed θα ακολουθήσει πιο συντηρητική προσέγγιση στη μείωση επιτοκίων.

• Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: Αναμένεται μεγαλύτερη νομισματική χαλάρωση.

• Κίνα: Συνεχίζει την υποστηρικτική πολιτική για να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό.

Οι 6 τάσεις που θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομία

  1. Ο ρόλος των ΗΠΑ: Παρά τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης, οι ΗΠΑ παραμένουν η κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας. Ωστόσο, η αύξηση του εμπορικού προστατευτισμού και των δασμών θα μπορούσε να προκαλέσει στασιμοπληθωρισμό διεθνώς.
  2. Γεωπολιτική & παγκόσμιο εμπόριο: Οι εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας οδηγούν σε κατακερματισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας και άνοδο του προστατευτισμού.
  3. Αστάθεια τιμών: Αν και ο πληθωρισμός υποχωρεί, οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι ευπάθειες στις εφοδιαστικές αλυσίδες θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέες αυξήσεις τιμών.
  4. Νομισματική πολιτική: Οι αποκλίσεις στις στρατηγικές των κεντρικών τραπεζών ενδέχεται να οδηγήσουν σε αστάθεια στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
  5. Έλλειψη ανθρώπινου κεφαλαίου: Οι δημογραφικές μεταβολές και η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα αλλάξουν το μέλλον της παγκόσμιας αγοράς εργασίας.
  6. Δημοσιονομική πολιτική: Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν υψηλό δημόσιο χρέος (91% του ΑΕΠ), ενώ παράλληλα θα αυξάνονται οι πιέσεις για κοινωνικές δαπάνες και μειώσεις φόρων.

Σχολιάζοντας την ανάλυση, ο Τάσος Ιωσηφίδης, Επικεφαλής του Τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της EY Ελλάδος, υπογράμμισε:

«Η παγκόσμια οικονομία το 2025 θα παραμείνει ανθεκτική, αλλά οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για προκλήσεις όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού και η άνοδος του προστατευτισμού. Ο μετασχηματισμός μέσω τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι καθοριστικός για τη βιώσιμη ανάπτυξη»