Την Κύπρο ως ένα φυσικό στούντιο κινηματογράφησης παρουσιάζει η διαδικτυακή πλατφόρμα «Film in Cyprus», που τέθηκε επίσημα σε λειτουργία.

Με τον τρόπο αυτό ακούστηκε η «πρώτη κλακέτα» στο περιλάλητο Σχέδιο Προώθησης της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας. Μέσω της Πλατφόρμας Film in Cyprus οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ενημερωθούν σχετικά και να υποβάλουν αιτήσεις για συμμετοχή στο σχέδιο οικονομικών και φορολογικών κινήτρων για τηλεοπτικές παραγωγής στο νησί από Κύπριους και ξένους επαγγελματίες του χώρου.

H Πλατφόρμα παρουσιάστηκε από τον Κυπριακό Οργανισμό Προώθησης Επενδύσεων (Invest Cyprus- CIPA) και την Επιτροπή Αξιολόγησης Σχεδίου Οπτικοακουστικής (E.A.Σ.Ο), σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να μάθουν περισσότερα για τις τοποθεσίες του νησιού που δύναται να αξιοποιηθούν για γυρίσματα οπτικοακουστικών παραγωγών, ενώ θα έχουν πρόσβαση σε λίστα ντόπιων επαγγελματιών με τους οποίους θα μπορούν να συνεργαστούν. Για τον σκοπό αυτό, ντόπιοι επαγγελματίες της οπτικοακουστικής βιομηχανίας θα έχουν την ευχέρεια να εγγραφούν στην Πλατφόρμα και να δημιουργήσουν το δικό τους προφίλ.

Το Σχέδιο Προώθησης της Οπτικοακουστικής Βιομηχανίας παρέχει σε Κύπριους και ξένους παραγωγούς φορολογικά κίνητρα, όπως επιστροφές χρημάτων (cash rebate) μέχρι και 35%, φορολογικές πιστώσεις και εκπτώσεις, καθώς και επιστροφές ΦΠΑ επί επιλέξιμων δαπανών.

Στο πλαίσιό του θα παρέχεται, ακόμη, συνεχής στήριξη στους επενδυτές από τον Invest Cyprus σε θέματα έκδοσης αδειών, εισαγωγής και εξαγωγής εξοπλισμού, παροχής πληροφοριών και οδηγιών, σε συνεργασία πάντοτε με τα αρμόδια υπουργεία και τμήματα. Για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση του σχεδίου έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένα πολιτιστικά κριτήρια, βάσει των οποίων θα γίνεται αξιολόγηση των προτεινόμενων παραγωγών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του CIPA, Μιχάλη Μιχαήλ, πρόκειται για ένα μεγάλο θέμα που ονομάζεται οπτικοακουστική βιομηχανία, ένα θέμα το οποίο κυριαρχεί σε πάρα πολλές χώρες και φυσικά η Κύπρος με τον φυσικό πλούτο που διαθέτει δεν μπορούσε να μείνει αδιάφορη γι’ αυτό προχωρήσαμε στην ετοιμασία κριτηρίων για επενδύσεις στον τομέα αυτό.

Υπεραξία 7€ για κάθε 1€ που ξοδεύεται

Σκοπός του Σχεδίου, σύμφωνα με τον CIPA, είναι να επιτρέψει την εισροή κεφαλαίων από διεθνείς παραγωγές στην Κύπρο. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες, για κάθε ένα ευρώ που ξοδεύεται για ανάπτυξη του τομέα, προκύπτει υπεραξία επτά ευρώ. Η ανάπτυξη του τομέα της οπτικοακουστικής θα συμβάλει επίσης στη δημιουργία εμπειρογνωμοσύνης και νέων θέσεων εργασίας, ενώ αναμένεται να δώσει την κατάλληλη ώθηση για σύναψη συνεργασιών μεταξύ επαγγελματιών από την τοπική και διεθνή βιομηχανία.

Σημαντική θεωρείται επίσης η ανάπτυξη των κτιριακών υποδομών και εξοπλισμών που θα στηρίξουν τη βιομηχανία, όπως και η έμμεση ώθηση που θα δώσει στην ανάπτυξη παράπλευρων τομέων, όπως είναι τα επενδυτικά ταμεία που σχετίζονται με τις παραγωγές (film funds) και οι επαγγελματικές υπηρεσίες που θα παρέχονται από Κύπριους επαγγελματίες.

Στόχος η παροχή εγκρίσεων σε περίοδο δύο μηνών

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα και, αφού συστήσουν είτε στην Κύπρο είτε σε άλλη χώρα της ΕΕ ad hoc εταιρεία για σκοπούς παραγωγής της ταινίας και συμπληρώσουν τα απαιτούμενα έγγραφα, και να υποβάλουν αίτηση για την επιστροφή χρημάτων για την προτεινόμενη τηλεοπτική παραγωγή.

Όπως εξήγησε το στέλεχος του CIPA και προεδρεύων της επιτροπής αξιολόγησης εκ μέρους του CIPA, Λευτέρης Ελευθερίου μετά την υποβολή της αίτησης, ο στόχος είναι η εξέτασή της σε περίοδο δύο μηνών, ενώ ο CIPA είναι έτοιμος να βοηθήσει για τη μείωση της χρονικής περιόδου εξασφάλισης των απαιτούμενων αδειών κινηματογράφησης.

H επιτροπή αξιολόγησης που θα εξετάζει τις αιτήσεις, θα είναι υπό την προεδρία του CIPA και θα περιλαμβάνει εκπρόσωπους του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η επιστροφή χρημάτων θα γίνεται σε διάστημα περίπου τριών μηνών μετά την ολοκλήρωσης της παραγωγής.

Πηγή: philenews