Σύνταξη: tourismtoday.gr

Αρκετοί δημοφιλείς προορισμοί στην Ευρώπη δεν είναι πλέον πλήρως ανοιχτοί για τους τουρίστες. Το overtourism έχει επιβαρύνει αυτά τα μέρη και οι ντόπιοι παραπονιούνται για τους θορύβους αργά τη νύχτα και για τους πολύ περιορισμένους χώρους για περπάτημα.

Έτσι, οι αρχές σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) έχουν εισαγάγει περιοριστικά μέτρα για να μην κατακλύζονται από τουρίστες οι προορισμοί.

Το Forbes, αποκαλύπτει ορισμένους δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη που είναι από τους πιο αντιτουριστικούς ή από αυτούς που πλήττονται περισσότερο από τον υπερτουρισμό.
Παρά το γεγονός ότι τα μέρη αυτά έχουν αναγνωριστεί ιδιαίτερα από διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, η είσοδος ή η δραστηριότητα σε αυτά γίνεται όλο και πιο περιορισμένη.

Οι περιορισμοί μπορεί να ποικίλλουν, καθώς ορισμένοι προορισμοί έχουν καθιερώσει ώρες επίσκεψης για τους τουρίστες, ενώ άλλοι έχουν περιορίσει τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών για τους επισκέπτες.

Αυστρία

Το Χάλστατ στην Αυστρία, έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και προσελκύει πάνω από ένα εκατομμύριο τουρίστες ετησίως.
Ωστόσο φέτος, έστησε έναν προσωρινό ξύλινο φράχτη για να αποτρέψει όσους βγάζουν selfie, μετά από διαμαρτυρίες των ντόπιων για overtourism.

Επίσης, για να περιορίσει τον υπερτουρισμό, το Χάλστατ έχει ήδη εισαγάγει ημερήσια όρια στον αριθμό των λεωφορείων και των αυτοκινήτων που μπορούν να εισέλθουν στην πόλη.

Γαλλία

Πολλές γαλλικές πόλεις έχουν θεσπίσει όριο στον αριθμό των επισκεπτών, καθώς οι προορισμοί αυτοί κατακλύζονται από τουρίστες.

Σύμφωνα με το Forbes, στο Παρίσι -τον πιο διάσημο προορισμό στην Ευρώπη- αντιστοιχούν εννέα τουρίστες για κάθε κάτοικο, ενώ στη Μασσαλία έχουν τεθεί σε ισχύ ανώτατα όρια στον αριθμό των επισκεπτών.

Ιταλία

Το Πορτοφίνο, το διάσημο ιταλικό ψαροχώρι πόλη, που έχει μόνο 400 κατοίκους αλλά χιλιάδες επισκέπτες κάθε εποχή του χρόνου, δημιούργησε ζώνες που απαγορεύονται οι φωτογραφίες.
Επίσης όποιος βρεθεί να μένει στα σημεία αυτά μεταξύ 10 π.μ. και 6 μ.μ., τιμωρείται με πρόστιμο έως και 270 ευρώ.

Η Βενετία, από την άλλη πλευρά, έχει κάποιες απαγορεύσεις που ισχύουν για τα κρουαζιερόπλοια.
Η πόλη, η οποία έχει 21 τουρίστες ανά κάτοικο, συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα λόγω της θέσης της.

Πέρυσι, η Ρώμη άρχισε να επιβάλλει μέτρα, όπως περιορισμένη πρόσβαση σε ορισμένα σημεία της πόλης, όπως η Φοντάνα ντι Τρέβι και τα Ισπανικά Σκαλοπάτια.

Ισπανία

Οι ισπανικοί προορισμοί κατακλύζονται κυρίως από Βρετανούς τουρίστες. Για να ελέγξουν την κατάσταση περιοχές όπως η Μαγιόρκα περιορίζουν τον αριθμό των τουριστικών κλινών σε όλο το νησί σε 430.000.

Κάθε χρόνο, περίπου 12 εκατομμύρια επισκέπτες επιλέγουν ως προορισμό τη Βαρκελώνη. Σε μια προσπάθεια να μειωθεί η πίεση στους κατοίκους τα περιοριστικά μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων περιορισμούς θορύβου και χωρητικότητας ατόμων καθώς και σύστημα μονής κατεύθυνσης για περιηγήσεις σε κεντρικά σημεία σε όλη την πόλη.