
Σύνταξη: tourismtoday.gr
Ο ταξιδιωτικός τομέας στην Ευρώπη δείχνει αργά αλλά σταθερά σημάδια ανάκαμψης μετά την πανδημία. Κωνσταντινούπολη, Λισαβόνα και Μαδρίτη παρουσιάζουν ισχυρά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με το ForwardKeys η ανάκαμψη των ταξιδιών σε ολόκληρη την Ευρώπη πρόκειται να συνεχιστεί το τέταρτο τρίμηνο, παρά τις ειδήσεις για τον πληθωρισμό, την ύφεση, τις τιμές του πετρελαίου και τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι νότιοι προορισμοί θα συνεχίσουν να ηγούνται, αλλά η ανάκαμψη επιταχύνεται στη Βόρεια Ευρώπη
Τα στοιχεία των αεροπορικών εισιτηρίων του ForwardKeys δείχνουν αξιοσημείωτη βελτίωση το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Το τρίτο τρίμηνο οι διεθνείς αφίξεις στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 29% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019, ποσοστό βελτιωμένο αλλά εξακολουθεί να υστερεί σε κρατήσεις σε σύγκριση με την Αφρική και τη Μέση Ανατολή -19% και την Αμερική -24%.
Συνολικά, τα στοιχεία αφίξεων το 4ο τρίμηνο σε όλη την Ευρώπη θα δουν βελτίωση σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο, αλλά και τέταρτο τρίμηνο του 2019.

Η επιστροφή των αστικών προορισμών
Μετά από μήνες κυριαρχίας του ήλιου και της παραλίας, επιτέλους, οι αστικοί προορισμοί προσελκύουν περισσότερους διεθνείς επισκέπτες.
Τα δεδομένα ForwardKeys δείχνουν προοδευτική ανάκαμψη στον αστικό τουρισμό σε σχέση με τα επίπεδα του 2019 καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του έτους.
Οι προορισμοί για τον ήλιο και την παραλία παρουσιάζουν υψηλές τιμές εκτός από τον Οκτώβριο, όταν βασικές αγορές, όπως η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, απολαμβάνουν το φθινοπωρινό εξάμηνο διακοπών σε παραλιακά θέρετρα της Νότιας Ευρώπης, όπως τα Κανάρια Νησιά.

Η Κωνσταντινούπολη, η Λισαβόνα και η Μαδρίτη πρόκειται να συνεχίσουν να προσελκύουν διεθνείς αφίξεις κοντά στα επίπεδα προ της πανδημίας μετά τους κλασικούς καλοκαιρινούς μήνες.
Η Κωνσταντινούπολη εμφανίζει ακόμη και ποσοστά ανάπτυξης τόσο στο τρίτο όσο και στο τέταρτο τρίμηνο.
Οι ισχυρές επιδόσεις της Κωνσταντινούπολης συνδέονται με την ανθεκτικότητα τόσο των μεγάλων αποστάσεων όσο και των ενδοευρωπαϊκών αγορών.
«Ενίσχυση από την αδύναμη λίρα και την εξαιρετική συνδεσιμότητα, η Κωνσταντινούπολη ήταν και πάλι η πόλη με τις καλύτερες επιδόσεις το τρίτο τρίμηνο του 2022 και πρόκειται να παραμείνει στο πράσινο κατά το 4ο τρίμηνο, καθώς οι κρατήσεις επί του παρόντος είναι 6% πάνω από τα επίπεδα του 2019», λέει ο Olivier Ponti, Αντιπρόεδρος του Insights στο ForwardKeys.

Η Αθήνα στους κερδισμένους προορισμούς
Η τρέχουσα πτώση του ευρώ και η άνοδος του δολαρίου θα δουν περισσότερους Αμερικανούς ταξιδιώτες στην Ευρώπη το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Σύμφωνα με το Olivier Ponti «από τις 11 Οκτωβρίου, βλέπουμε ότι η ανάκαμψη για τα ταξίδια από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη το τρίτο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -6% έναντι του 2019, με προορισμούς όπως η Λισαβόνα +47%, η Αθήνα +27% και το Μιλάνο +12% όλοι να παρουσιάζουν αύξηση σε επίπεδα προ πανδημίας.
Για το 4ο τρίμηνο βλέπουμε περαιτέρω βελτίωση για τη Λισαβόνα ως προορισμό για τους επιβάτες των ΗΠΑ, επί του παρόντος, στο +50% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, αυτό οφείλεται στις αφίξεις από το Σαν Φρανσίσκο στο +119% και την Ουάσιγκτον και το Μαϊάμι και τα δύο στο +84%».
Απειλές και ευκαιρίες στον Ευρωπαϊκό τουρισμό πόλεων
Με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, τα αυξανόμενα αεροπορικά εισιτήρια και το κόστος ζωής μπορεί κανείς να περιμένει μερικά ακόμη προβλήματα στον ταξιδιωτικό δρόμο προς την ανάκαμψη. Θα μπορέσουν τα αεροδρόμια να αντιμετωπίσουν τη βιασύνη των Χριστουγέννων;
Τα καλά νέα είναι ότι τα δεδομένα στο ForwardKeys δείχνουν μια συνέχιση των ταξιδιών σε όλη την Ευρώπη το τέταρτο τρίμηνο.
«Η κατάσταση των κρατήσεων δείχνει ότι θα υπάρξει μεγάλη ζήτηση, αλλά αυτό μπορεί να θέσει ξανά υπό πίεση αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες, όπως είδαμε να πραγματοποιούνται αυτό το καλοκαίρι», λέει ο Olivier Ponti.

Εκτός από τη δύναμη των διατλαντικών ταξιδιών και την ανθεκτικότητα των ενδοευρωπαϊκών ταξιδιών, το εκ νέου άνοιγμα των βασικών ασιατικών αγορών αποτελεί επίσης αιτία για συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με την ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών στην Ευρώπη.
Όπως υπογραμμίζει ο Olivier Ponti «η πρόσφατη άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στο Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία διευκόλυνε την επιστροφή των υπηκόων αυτών των χωρών από ένα διεθνές ταξίδι και η Ευρώπη, ως εκ τούτου, πρόκειται να επωφεληθεί από αυτό».